Egyre terjednek a hagyományos ételeket és italokat felváltó alternatív élelmiszerek. Ilyenek a tehéntejet helyettesíteni hivatott növényi alapú tejek is, mint például a mandulatej. A mandula segít a fogyásban és a különböző betegségek kialakulásának megelőzésében, mint például az Alzheimer-kór és a rák bizonyos típusai. Sokan pedig azért fogyasztják, mert laktózérzékenyek, vagy allergiásak a tejfehérjére.
A mandulatej témában a Magyar Mezőgazdaság írt cikket, ezt az anyagot szemléztük, ami azt írja, hogy egy harvardi tanulmány szerint a csonthéjasokat tartalmazó étrend jelentősen növeli a várható élettartamot. A mandulatejről ráadásul azt is állítják, hogy az előállítása sokkal környezetkímélőbb, mint a hagyományos tehéntejé.
Azonban az alternatív ételek nem csak előnyökkel szolgálnak. A mandulatejből ugyanis például hiányzik a tehéntejben megtalálható magasabb minőségű fehérje- és kalciumtartalom. Továbbá az egy literben megtalálható mandulák száma sokszor kevesebb, mint 2 százalék.
Vízigényes a mandula
A mandulafa vízigénye pedig nagy. A világ mandulatermésének 80 százaléka Kaliforniából érkezik, ahol gyakori az aszályos időszak. A megfelelő termésátlag elérése érdekében pedig a mandulaültetvények rendszeres öntözésre szorulnak. A kaliforniai, exportra irányuló mandulatermesztés éves vízfelhasználása 3 évre tudná biztosítani egész Los Angeles vízellátását. Joggal jött elő tehát a kérdés, hogy a világ egyik legszárazabb környezetében mennyire kíméli a környezetet egy olyan növény termesztése, amely rendszeres, nagy mennyiségű vízutánpótlásra szorul? Ebben az angol nyelvű cikkben olvashat többet a kaliforniai mandulatermesztés körülményeiről.