Újabb slágernövény a láthatáron: a földimandula

A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió, nem csonthéjas, nem fán terem, és semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz. A fűfélék családjába tartozó növény föld alatt növekedő gyökerében 6 mm-25 mm átmérőjű gumót növeszt. Ezt használják táplálkozási, gyógyászati célokra és halcsalinak. A növény gumós termését ősszel betakarítják, tisztítják, méret szerint elkülönítik.

A földimandula egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik. A növény termesztése homokos talajban történik, melyen megfelelő éghajlati és talajkörülmények között 4-5 tonna/ hektár termést hozhat. Magas keményítő-, olaj- és fehérjetartalma révén igen tápláló, és szárazon évekig is eláll. Értékes olaját a kozmetikai ipar hasznosítja – írja egy cikk.

A földimandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital- és sütemény-alapanyag
A földimandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital- és sütemény-alapanyag

A földi mandula íze édeskésen mandulás. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is. Talán roppanósabb, mint a mandula, de íze kevésbé karakteres. Latin neve: Cyperus esculentus L. sativus, a Wikipedián itt olvashat róla többet.

A Vegital.hu oldal szerint gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. A gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalma van. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás, továbbá vegánoknak húspótló élelmiszer lehet. Számos enzimet, fitohormont, flavonoidot is tartalmaz, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabadgyökökkel szemben.

Így lett egyre népszerűbb a földimandula

A növény reneszánsza a 2000-es években kezdődött, amikor az Egyesült Államokban és Európában egyre többen figyeltek oda az egészségtudatos táplálkozásra. Miután a növény termésének beltartalma és tulajdonságai megfelelnek a mai modern funkcionális élelmiszer-irányzatoknak, egyre több étrendhez, diétához ajánlják. A cikk szerint a termékek minden olyan élelmiszerhez használhatóak  ahol egyébként diót, mogyorót és mandulát használnának. Fagylaltporokat és süteményporokat is készítenek belőle. A tigrismogyoró gumójából készített olajat nemcsak az élelmiszeripar, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.

Itt egy permakultúrás termesztési mód:
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mitől olyan híres a mandula? Hazánkban a Balatontól északra sok helyen látni tavasszal virágzó mandulafákat, amelyek csodálatos szépséget kölcsönöznek ilyenkor a tájnak. Több gazd...
Mandulapánik jelei mutatkoznak Nagy pénz van a mandulában, ami elsősorban Amerikában hódít a farmerek között. Az egyre fogyatkozó vízkészlet miatt azonban sokan aggódni kezdtek, ugy...
Amikor megindul a magyar mogyoró Mogyoróból és mandulából is - nem meglepő módon - magasabb az ország fogyasztása a termelésnél. Az új technológiával előretörhet a magyar mogyoró. Tö...
Keményen próbálkozik az EU és Magyarország, de még... A globális héjasdiótermés 2,1 millió tonna körül alakult 2017-ben. Kínában a termés 6 százalékkal 1 millió tonnára mérséklődött, valamint az USA-ban é...
A búza helyett a mandula termesztésére váltanak Dé... Ahogy világszerte növekszik a kereslet a mandula iránt, a spanyolok egyre inkább arra törekszenek, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mand...
Tej, ami meghosszabbítja az életet, de nincs benne... Egyre terjednek a hagyományos ételeket és italokat felváltó alternatív élelmiszerek. Ilyenek a tehéntejet helyettesíteni hivatott növényi alapú tejek ...