Saját termesztésű wasabi kerül az éttermekbe

A McCormack Family Farms a jellegzetes japán növényt nagy mennyiségben fogja szállítani ír éttermek és élelmiszer-feldolgozók számára. A wasabi mint ismeretes, nehezen termeszthető. A Beotanics növényfejlesztési szakemberekkel együttműködve a McCormacknak sikerült biztosítania egy japán nemesítési vonalakból származó, fenntartható módon termesztett wasabifajtát.

A wasabifajtákat úgy fejlesztették ki, hogy alkalmasak legyenek az ír éghajlaton való termesztásre.

Ír wasabi a McCormack családi farmon
Ír wasabi a McCormack családi farmon. (Forrás: newstalk.com

Az egyik legnagyobb kihívást jelentő növény

„Mindig keressük azokat az innovációkat, amelyeket a gazdaságunkban és a piacon is bevezethetünk, ezért örömmel jelentjük be, hogy prémium minőségű, ír termesztésű wasabit fogunk szállítani a vendéglátóipari ügyfeleknek az egész országban” – mondta Stephen McCormack, a McCormack Family Farms ügyvezető igazgatója.

„A wasabi az egyik legnagyobb kihívást jelentő növény, amelyet termeszteni és betakarítani kell, ezért sok évbe telt, mire sikerült mindent a megfelelő helyre tenni.

„Tudjuk, hogy a séfek mindig egyedi és szezonális alapanyagokat keresnek, hogy feldobják étlapjukat, és már alig várjuk, hogy ezt a keresett alapanyagot fenntartható és minőségi helyi forrásból tudjuk biztosítani” – tette hozzá.

Partnerség egy 11. generációs wasabitermesztő japán családdal

A Beotanics 2015 óta sikeresen termesztette a wasabit, azonban az első betakarított termés igen kis mennyiség volt.

A vállalat partnerséget alakított ki egy 11. generációs wasabitermesztő családdal Utogiban.

„Az Írországban és Európa-szerte végzett termékkísérletekről kapott első visszajelzések hihetetlenül pozitívak voltak” – mondta Pat Fitzgerald, a Beotanics alapítója.

„Ez az együttműködés pontosan illeszkedik a modellünkhöz, mivel mindketten osztozunk az ír családi gazdaságok értékeiben és a hagyományos mezőgazdasági háttérben, miközben új és egyedi lehetőségek felé igyekszünk diverzifikálódni a saját és egymást kiegészítő területeinken” – tette hozzá.

A wasabit hagyományosan pasztává gyúrják, és fűszerként szolgálják fel – azonban a növény minden része ehető, és kulinárisan is felhasználható.

(Forrás: newstalk.com

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Árőrület Japánban: hatalmas összegért adtak el két... Rekordáron, félmillió jenért (1,3 millió forintért) kelt el egy pár mangó Japán Mijazaki prefektúrájában a szezon első piaci árverésén. A vagyont érő...
A japán regionalizáció eredménye: könnyebben száll... A magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigaz...
A városba viszik a növénytermesztést a japánok... A vertikális növénytermesztési technológiákat alkalmazó „zöldséggyárak” jelenthetnek megoldást a japán mezőgazdaság komoly problémáira, amit az egyre...
Nagy siker a magyar fejlesztésű vadgazdálkodási re... A hazai fejlesztésű adminisztrációs szoftver és elektronikus beírókönyvet fejlesztő Bit and Pixel Kft. nyerte meg azt a közbeszerzést, amelyet a Coil...
A vágy megvan a nagy összefogásra a juhágazatban –... A kereslet már egy ideje stabil a bárány- és a húspiacon egyaránt. Az árakkal sohasem elégedettek a juhászok, ugyanakkor jövedelmező termelést lehet ...
Az ír kormány évi 65 000 szarvasmarha leölését jav... Az ír kormány adatai szerint évente 65 000 tehenet kell leölni 3 éven keresztül a kibocsátási célok teljesítése érdekében. A számok riasztó, évi 200 ...