Ahogyan azt már korábbi cikkünkben megírtuk, szeptember elsejétől új szabályok élnek a burgonya forgalmazására. A pontos fajtamegjelölés mellett a főzési típust is fel kell tüntetni, sőt, mint kiderült, a piacokon árult termények esetében is alkalmazni kell az új szabályokat.
A szabálymódosítással elsősorban a vásárlóknak próbálnak kedvezőbb körülményeket teremteni a vásárláshoz, az új jelölésekkel ugyanis egyszerűbb lesz eligazodni a sokféle burgonya között.
A Nébih közleménye szerint kötelező megjelölni például az értékesíteni kívánt burgonya főzési típusát is. Ez három kategória lehet:
- „A – saláta (nem szétfővő)”
- „B – főzni való (kissé szétfővő)”
- „C – sütni való (szétfővő)”
Ezen túl kötelezően fel kell tüntetni a termék pontos fajtáját, származási országát, valamint azt is rá kell írni a csomagolásra, hogy étkezési burgonyáról, vagy újburgonyáról van szó.
Az új információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztett termék esetén az áru mellett, jól láthatóan és olvashatóan kell kihelyezni. Fontos tudni, hogy az előírás nem csak bolti, de piaci árusítás esetén is érvényes!