Itthon nem teljesítenek olyan jól a külföldi sertések

Hazánkra jellemző, hogy az állattartók egyre inkább a külföldi fajtákra kezdenek hagyatkozni. A baromfi esetében már szinte nem is tenyésztenek hazai fajtákat, jelenleg pedig a sertéságazat kezd ’elkülföldiesedni’. Ez azonban a szakértők szerint semmi jóhoz nem vezet.

A vg.hu szerint a magyar fajták fennmaradása érdekében folyamatosan próbálják támogatni a tenyésztőket. Tavaly például a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesülete (MFSE) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) tenyésztésszervezési támogatás címén 171 millió forint támogatást kapott. Továbbá a hazai sertéstenyésztés genetikai alapjainak fejlesztésére, a hazai fajták tenyésztésére az MFSE 130 millió, a MOE 100 millió forint támogatásban részesült.

Sokan próbálkoznak külföldi sertések tenyésztésével még úgy is, hogy hazai körülmények között gyengébben teljesítenek, mint a magyar fajták
Sokan próbálkoznak külföldi sertések tenyésztésével még úgy is, hogy hazai körülmények között gyengébben teljesítenek, mint a magyar fajták

 

Hogy jelenleg mekkora az aránya a magyar és a külföldi fajtáknak a hazai tenyésztésben, nagyon nehéz megmondani, mert megoszlanak a vélemények. A szakmabeliek szerint maximum 20 százalék a magyar fajták aránya, viszont van, aki szerint a külföldi fajták aránya 40 százaléknál nem több.

A külföldi fajták térnyerése nem feltétlenül a genetikájukra vezethető vissza. Hazai körülmények között ugyanis egyáltalán nem teljesítenek jobban, mint a magyar fajták. Azért népszerűbbek a külföldi sertések, mert a mögöttük álló cégek tőkeerősebbek, jobb a marketingjük és képesek nagy mennyiségben szállítani, kedvezményeket és különböző finanszírozási konstrukciókat kínálnak.

A magyar fajtákat egyébként elsősorban szalámi, kolbász és hagyományos sonka készítésére használják. Ennek oka, hogy húsuk jóval ízletesebb, mint a nagy vízfelvevő képességű külföldi fajtáké.

Egy azonban biztos: a nemzetközi fajták korszerűbb tartástechnológiát igényelnek, a hőmérsékletre és páratartalomra is érzékenyek. Ebből adódóan a hazai körülmények között még mindig az ’igénytelenebb’, szívósabb magyar fajták teljesítenek jobban versenytársaiknál.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
400 milliós támogatás sertésfeldolgozó üzemeknek... Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak sertésfeldolgozó üzemek a sertéshús feldolgozásának, húskészítmények gyártásának és szállításának techno...
98 millió forint a sertésprogramra 98 milliós forintos forrást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében....
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Így is lehet állatot szállítani? Megdöbbentő, hogy néhány országban hogyan szállítják az állatokat. Legyen szó baromfiról, sertésről vagy szarvasmarháról, az emberek leleményessége ha...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...