Őstermelők pályázati lehetőségei

A Magro.hu által szervezett Agrár Akadémia Webkonferencia résztvevői sok érdekes kérdést vetettek fel az őstermelők adózásával és az őket érintő pályázatokkal kapcsolatban. Először ez utóbbi témát járjuk körbe, és tesszük közzé a webkonferencián feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat. Aki válaszol, Magyar Tibor, a Gordius Solutions Tender Kft. vezető agrárpályázati szakértője. Olvassa el, Önnek is hasznos lehet!

Az 6000 STÉ és az 50%-os mezőgazdasági bevétel együttes feltétel vagy vagylagos?

A beruházásos pályázatoknál ennek a feltételnek együttesen kell fennállnia, az előző teljes lezárt üzleti évben. Nyertes fiatal gazdák esetén csak lezárt üzleti év szükséges.

Mi “kezdő” őstermelőként a bevételi korlátot nem tudjuk most produkálni, de van mintegy 22000 STÉ biogyümölcsösünk, ezért lenne fontos.

Ebben az esetben a fiatal gazda pályázatot tudnám ajánlani.

Pálinkafőzés vagy egyéb párlat főzése esetén lehet-e nem mezőgazdasági tevékenység támogatást igényelni?

Ezek a tevékenységek nem minősülnek mezőgazdaságinak, úgyhogy minden további nélkül lehet igényelni.

Van-e olyan pályázat, ahol a mezőgazdasági pályázat összekapcsolható vagy része energiahatékonysági pályázatnak? Konkrétan a biogazdaságunkat akarjuk napelemmel és szélkerékkel a villanyáramtól függetlenné tenni.

Az összes pályázatban támogatottak ezek a tevékenységek és többletpontot is jelentenek, de sajnos önállóan nem támogathatók. Tehát egy fejlesztéshez vagy építéshez köthető csak.

Biotermesztésre és értékesítésre vannak-e speciális pályázatok?

Volt ilyen pályázat, de sajnos már lezárult.

Használt mezőgazdasági gép vásárlására lesznek -e pályázatok? Mi konkrétan traktort, egyéb adaptereket stb. szeretnénk vásárolni használtan.

Használt gép vásárlását nem engedélyezik.

Tanyaprogram van-e, vagy várhatóan indul-e és ha igen milyen főbb feltételekkel?

Július 8-áig lesz benyújtható a tanyafejlesztési programra pályázat. Feltétele, hogy 2016.01.01. előtt vagy saját tulajdonú vagy egyenes ági rokon tulajdonában levő tanyán legyen a lakcím.

Kell-e a fiatal gazda pályázatot benyújtó egyéni vállalkozónak nyilatkozni arról, hogy nincs lejárt tartozása? A szőlőművelésnél mit takar 6000 STÉ és a 25000 STÉ?

Minőségi borszőlő esetén 3,6 hektár a 6000 STÉ és 15 hektár a 25000 STÉ. Bővebben a NAK oldalán tud erről tájékozódni: http://nak.hu/ste-kalkulator

Fiatal gazda pályázaton őstermelő indulhat, vagy csak egyéni vállalkozó?

Csak egyéni vállalkozó, vagy egyszemélyes kft. Indulhat a fiatal gazda pályázaton.

Gyógynövénytermesztésnél, egyéni vállalkozóként, lezárt üzleti év nélkül lehet-e pályázni?

Sajnos ez beruházásos pályázat, úgyhogy meg kell lennie a lezárt üzleti évnek.

A fiatal gazda pályázattal kapcsolatban, beadáshoz elég-e bérelt terület pl. növénytermesztéshez, vagy tulajdonnak kell lenni?

Az a lényeg, hogy a pályázó legyen a jogos földhasználó, tehát elég a bérelt terület is.

Szőlőművelésre és feldolgozásra hogyan lehet értelmezni a fiatal gazda pályázatot?

Ha megvan a 6000 STÉ szőlőből és az vagy a feldolgozott terméke értékesítésre került, akkor ugyanúgy, mint bármilyen másik termelő tevékenységre.

Nem mezőgazdasági célú pályázat benyújtásakor az állandó lakcím egy kistelepülés lenne, pályázati feltételként elfogadható –e ez?

Amennyiben 2015.01.01-jét megelőzően ott volt a lakcím, és 10000 fő alatti település (nem ideértve Budapest agglomerációját), úgy igen.

Nem mezőgazdasági célú pályázatnál milyen korhatár van a pályázó személyét illetően?

Nincs korhatár.

A mezőgazdasági diverzifikációs pályázat mikor jelenik meg?

Júliusra várható a megjelenés.

A fiatal gazda pályázat esetén a földterületet szülőtől lehet-e bérelni? Jelenleg családi gazdaságban termelünk, de húgom megszerezte az agrár főiskolai végzettséget és szeretne fiatal gazda lenni. Ám földterületet nem szeretnénk többet venni, főleg, hogy nem is nagyon lehet már a környékünkön.

Igen, lehet. A tulajdonos személye nem lényeges, ha a földhasználati jog a pályázónál van.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vegyél! Egyél! Tegyél! pályázat döntője hamarosan... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a legnagyobb fővárosi termelői piac, a Termelői.hu egy játékos vetélkedőre hívja a budapesti és a pest ...
Országos ellenőrzés – célpontban az őstermel... A megyei kormányhivatalok földművelésügyi szakemberei országos ellenőrzést tartottak az őstermelők körében. A vizsgálatok során kiemelt figyelmet ford...
Ezeken dolgoztunk 2015-ben – összefoglaló Már tavaly év végén előkészültünk a 2015-ös évre, hogy kellőképp tudjuk segíteni az agrártársadalom munkáját, a kereskedést, üzletkötést és fejlődést....
Kedves Őstermelő: ismeri Ön a hatályos törvényeket... A kérdés joggal merülhet fel, ugyanis ismét több olyan módosítás érkezett, amelyek érintik az őstermelőket is. Adózás, könyvelés, földtörvény, haszonb...
Felfelé ívelhet az őstermelők pályája Nagy lehetőségek előtt állnak a gazdák, köztük az őstermelők is az aktuális Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően. A támogatási rendszer megváltozo...
Augusztus 1-től változik az EKÁER! 2016. augusztus 1-jétől néhány látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel kapcsolatban. Ezek azonban egyrészt ed...