Kedves Őstermelő: ismeri Ön a hatályos törvényeket?

A kérdés joggal merülhet fel, ugyanis ismét több olyan módosítás érkezett, amelyek érintik az őstermelőket is. Adózás, könyvelés, földtörvény, haszonbérlet… Fogalmak, amelyekkel sokan nincsenek tisztában. Többek között ezekről fog előadást tartani Sinka Júlia, adószakértő az Agrár Akadémia őstermelőknek szóló webkonferenciája keretében.

A klasszikus vicc szerint a paraszt bácsit borhamisítás ügyben bíróság elé állítják, még vegyész szakértőt is felkérnek. A bácsi megkérdi a bírót: „Bíró úr, ért ön a kémiához?” – „Nem én csak a joghoz.” Aztán a szakértőhöz fordul: „Szakértő úr, ért ön a joghoz?” – „Nem, én csak a kémiához.” – „És akkor szegény paraszttól elvárják, hogy mindkettőhöz értsen?!”

Sajnos egy őstermelőnek nem csak két dologhoz kell értenie, de sok olyasmihez is, aminek – legalábbis látszólag – semmi köze a mezőgazdasághoz. El kellene igazodnia a személyi jövedelemadózásban, a járulékok közt, az áfa-fizetésben, jó, ha konyít a könyveléshez is, és a földtörvény sem „kínai” a számára.

Igazodjon el a témák rengetegében, és lásson tisztán. A képre kattintva regisztrálhat a webkonferenciára a hasznos tudás megszerzéséért!
Igazodjon el a témák rengetegében, és lásson tisztán. A képre kattintva regisztrálhat a webkonferenciára a hasznos tudás megszerzéséért!

 

Ha Ön őstermelő, tudja, hogyan kell a bevételből kiszámítani az adóalapot, ha támogatást kapott, választhat-e átalányadózást, mi az az értékcsökkenési leírás, érvényesíthet-e adókedvezményt, milyen szabályok érvényesek a kompenzációs felárra, és miért kell ehhez „önállónak” lennie? Tisztában van a közös őstermelői igazolvány, a családi gazdaság működésének szabályaival, előnyeivel, hátrányaival? Egyéni vállalkozás mellett őstermelő – tudja, mit jelent ez az adózásban? Ismeri a haszonbérlettel kapcsolatos rendelkezéseket?

Tudja, mi köze van – idén januártól – az őstermelők személyi jövedelemadózásának a fás szárú energetikai ültetvényekhez? Hallott már arról, hogy mikor és hogyan kérheti vissza az üzemanyag jövedéki adóját a NAV-tól?

A most elfogadott törvénycsomag is hoz változásokat az egyéni vállalkozó őstermelők, a családi gazdaságok számára: így például, kiegészül a termelési eszközök fogalma, változik az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés, a termelők nyilvántartása, a termőföldszerzés illetékkedvezményének szabályai.  A mezőgazdasági őstermelő jogosult lesz arra, hogy a tárgyév során bármely negyedévben tett nyilatkozatával magasabb járulékalapot válasszon.

Ráadásul a mezőgazdasági támogatások miatt az őstermelőknek is számolniuk kell némi könyvelési „házi feladattal”.

Mit is jelentenek mindezek a gyakorlatban, a számok nyelvén?

Mindezekről, és még sok-sok más, fontos adózási kérdésről hallhat –és kérdezhet – tőlem az Agrár Akadémia Webkonferencián, 2016 június 23-án.

Az Agrár Akadémia előadói:  Sinka Júlia (adószakértő, könyvelő), Magyar Tibor (vezető agrárpályázati szakértő, Gordius Solutions Kft.), moderátor: Bóné Tímea (ügyvezető, Magro.hu mezőgazdasági piactér)
Az Agrár Akadémia előadói:  Sinka Júlia (adószakértő, könyvelő), Magyar Tibor (vezető agrárpályázati szakértő, Gordius Solutions Kft.), moderátor: Bóné Tímea (ügyvezető, Magro.hu mezőgazdasági piactér)

 

Ki vagyok én, és miért pont rám figyeljen egy napsütéses júniusi napon, ahelyett, hogy – mondjuk – egy jót fürödjön a Balatonban?

Közgazdász, mérlegképes könyvelő, okleveles nemzetközi adószakértő vagyok, a magánszemélyek – így az őstermelők – és vállalkozások adózásában, könyvelésében közel negyedszázados tapasztalatom van.  Szakterületemen rendszeresen publikálok cikkeket, válaszolok meg olvasói kérdéseket méltán elismert szakmai portálokon.

Persze, biztosan van, aki azt mondja erre: „Van könyvelőm, járjon ő ilyesféle konferenciákra, neki kell ezekhez a dolgokhoz értenie!” Ez is igaz. Ahogyan az is, hogy az az őstermelő, aki a fentiekben csak a könyvelője tudására épít, könnyen hozhat sok adó- és bírságforintba kerülő döntéseket. Ne feledjük, a könyvelő sokszor későn értesül a „helyzetről” és már csak a” tűzoltást” végezheti el. Vagy azt sem…

Őstermelőnk pedig úgy jár, mint az az osztálytársnőm, aki arra a tanári kérdésre, hogy miért nincs készen a matematika leckéje, felháborodottan felelte: „Azért, mert a bátyám nem csinálta meg!”

Önök szerint ki kapott egyest? A kőszívű báty, vagy a kissé „laza” hugi?

Bővebb információ és jelentkezés a webkonferenciára. >>

Szerző: Sinka Júlia, adószakértő, könyvelő

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vegyél! Egyél! Tegyél! pályázat döntője hamarosan... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a legnagyobb fővárosi termelői piac, a Termelői.hu egy játékos vetélkedőre hívja a budapesti és a pest ...
Országos ellenőrzés – célpontban az őstermel... A megyei kormányhivatalok földművelésügyi szakemberei országos ellenőrzést tartottak az őstermelők körében. A vizsgálatok során kiemelt figyelmet ford...
Ezeken dolgoztunk 2015-ben – összefoglaló Már tavaly év végén előkészültünk a 2015-ös évre, hogy kellőképp tudjuk segíteni az agrártársadalom munkáját, a kereskedést, üzletkötést és fejlődést....
Kevesebb adó sújtja a vadon gyűjtött termékeket... Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött növények értékesítése. Azok a gyűjtők, akik magánszemélyként felvásárlónak értékesítenek, kevesebb adminiszt...
Felfelé ívelhet az őstermelők pályája Nagy lehetőségek előtt állnak a gazdák, köztük az őstermelők is az aktuális Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően. A támogatási rendszer megváltozo...
Őstermelők pályázati lehetőségei A Magro.hu által szervezett Agrár Akadémia Webkonferencia résztvevői sok érdekes kérdést vetettek fel az őstermelők adózásával és az őket érintő pályá...