Örülhet a baromfi és a malac: ötmilliárdos takarmányüzemet építenek Pápán

Új takarmányüzemet épít Pápán a Cargill Takarmány Zrt. Az új gyárban főként sertés- és baromfitakarmányokat állítanak majd elő. Egy havi 10 ezer tonnás kapacitású új takarmánygyárat építenek, ezzel a cég nagyot lép a hatékony takarmánytermelés bővítése felé.

Makai Szabolcs, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi, 1970-ben épült gyár mögé egy havi 10 ezer tonnás kapacitású új takarmánygyárat építenek, több, mint 5 milliárd forint értékben. Az új gyárban elsősorban sertés- és baromfitakarmányt állítanak majd elő, amit a magyar húsfogyasztás és az állattartási kedv növekedése is indokol. A régióban a baromfilétszám folyamatosan növekszik, és ezt a tendenciát várják a sertésállományban is – mondta. Az eseményről az Agrárminisztérium adott hírt.

Az új takarmányüzemet főleg a baromfi- és sertéságazat igényeinek kielégítése miatt építik
Az új takarmányüzemet főleg a baromfi- és sertéságazat igényeinek kielégítése miatt építik

Az amerikai tulajdonú Cargill cégcsoport 1995-ben lépett a magyar piacra a gabona- és olajosmag-kereskedelemmel, illetve a takarmánygyártással. Magyarországon Karcagon három, Kaposváron és Pápán pedig egy-egy üzemet működtetnek. A karcagi székhelyű Cargill Takarmány Zrt. árbevétele az elektronikusan közzétett beszámolója szerint, a 2016 júniusától 2017 május végéig tartó üzleti évben 23,8 milliárd forint felett alakult, az egy évvel korábbi 25,7 milliárd forint után. Eredménye meghaladta 410 millió forintot, az előző évi 244,9 millió forintot jóval meghaladva. A társaság 267 dolgozót foglalkoztat.

Nagyot lép a hatékony takarmánytermelés bővítése felé a Cargill

Az amerikai kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója, Lippai-Nagy Írisz arról beszélt, hogy Magyarország hosszú távú versenyképessége attól függ, rendelkezésre áll-e a huszonegyedik század kihívásaira választ adó versenyképes munkaerő. Iilletve attól, hogyan tudja fokozni a termelés hatékonyságát. Az épülő beruházással a Cargill jelentős lépést tesz a hatékony takarmánytermelés bővítésében – mondta.

A pápai takarmánykeverőnek nem volt nagy kapacitása, amikor felvásároltuk. Jelenleg is úgy üzemel, hogy meg kell válogatnunk a vevőket, hiszen nem tudunk mindenkit kiszolgálni. Ebből adódóan két lehetőségünk volt, mint ilyenkor minden cégnek, amelyik növekedni akar. Vagy felvásárolunk valakit, vagy pedig jelentős beruházást hajtunk végre a termelési kapacitásunk bővítése érdekében. Mi ez utóbbit választottuk, hisz a pápai keverő már adott volt, ahol ráadásul hozzáértő szakemberek dolgoznak évek óta. Ezért az a döntés született, hogy felállítunk egy teljesen új takarmánykeverő tornyot a meglévő pápai telephelyen, ahol elsősorban a sertésre és a baromfira fókuszál majd a cég – mondta Makai Szabolcs még korábban a Portfolio.hu oldalnak.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...