Óriási terhet ró az árnövekedés a takarmánygyártókra és az állattenyésztőkre

A takarmánygyártók és az állattenyésztők 20 éve nem tapasztaltak olyan áremelkedést, mint amivel az elmúlt néhány hétben szembesültek – mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. Az állati termékek felvásárlási árai elkezdték követni az inputanyagok, takarmányok árának növekedését, de azt senki sem tudja, hogy meddig tarthat ez a növekedés.

Az önköltségek növekedése ugyanis óriási terhet ró a takarmánygyártókra és az állattenyésztőkre, de kérdéses, hogy ezek mekkora hányadát tudják érvényesíteni az átvételi árakban, illetve, hogyan fognak reagálni a fogyasztók az állati termékek árainak elkerülhetetlen emelkedésére – olvasható az agrarszektor.hu  tudósításában.

A szójadara kilója 225-280 forint közötti áron van, a napraforgódarára pedig olyan kereslet mutatkozik, hogy bizonyos pontokon 150 forint alatt már nem is lehet kapni.
A szójadara kilója 225-280 forint közötti áron van, a napraforgódarára pedig olyan kereslet mutatkozik, hogy bizonyos pontokon 150 forint alatt már nem is lehet kapni (Fotó: Pixabay)

Egy-két hónap alatt döbbenetes árnövekedés

 Kulik Zoltán elmondta: még decemberben megkérdezték tőle, hogy mikor fog eljönni az az idő, amikor majd élősúlyban 600 forintot adnak a sertés kilójáért, 350-et a baromfiért és 140-et a tejért? A szakember ekkor még csak annyit tudott mondani, hogy el fog érkezni ez az árszint, február elején pedig a 2022-es év második felére prognosztizálta ezeket az árakat.

Aztán február 20-a óta olyan brutális áremelkedést élt meg a szakma, ami valóban példa nélkül való. Az élősertés február elején még 340-345 forintos felvásárlási ára más most 580-610 forint körül mozog, a baromfinál 380-400 forint közötti árakkal kell számolni, a tejnél pedig 125-160 forint közötti árakat tapasztaltak. De ki lehet jelenteni, hogy átlagosan inkább 140 forint körül vannak a felvásárlási árak.

Követés, néhány hónapos csúszással

Kulik Zoltán szerint ez azt jelenti, hogy az állati termékek felvásárlási árai néhány hónapos csúszással bár, de elkezdték követni az inputanyagok, takarmányok árának növekedését.

A szakember ezek után számokkal illusztrálta, mennyivel ugrottak meg az egyes takarmányok-alapanyagok és additívek árai.

A lizin és a metionin például két év alatt több mint 200%-kal drágult, az orosz-ukrán háború miatt pedig egyrészt kérdésessé vált a monokalcium-foszfáttal (MCP) való ellátás, másrészt pedig kilőttek az árak (jelenleg már 1450-1550 euró az MCP kilónkénti piaci ára). És ez óriási problémát jelent a takarmány- és premixgyártóknak, ugyanis ez a legnagyobb árfelhajtó tényező.

Kulik Zoltán szerint teljesen átstrukturálódott, mire kell odafigyelniük az ágazat szereplőinek: jelenleg az energiahordozók, a fehérjék, a zsírok és olajok játszanak közre a legerősebben az áremelkedésben.

A szakember decemberben még azt mondhatta, hogy a fehérjehordozók ára nem, vagy viszonylag kis mértékben növekedett, viszont az elmúlt két három-hónapban szabályosan elszálltak ezek az árak.

Nincs napraforgódara 150 forint alatt

A szójadara kilója 225-280 forint közötti áron van, a napraforgódarára pedig olyan kereslet mutatkozik, hogy bizonyos pontokon 150 forint alatt már nem is lehet kapni.

A Vitafort Zrt. vezérigazgatója rámutatott, hogy a piacon is folyamatos a növekedés, de teljesen más arányban, mint egy éve. Mint mondta, 2020 és 2021 között több mint 170 milliárd forintot nőtt a Magyarországon felhasznált 3,5-3,6 millió tonna takarmány folyóára, és ez 2022-ben sem állt meg, azonban óriási különbség figyelhető meg a növekedés arányában.

Míg a 2020-2021-es időszakban a 176 milliárd forintos növekedésből a szemestakarmányok árának emelkedése 120 milliárdot, a fehérjék és zsírok drágulása 40 milliárdot, a premixek és egyéb elemek költségének növekedése pedig 5-6%-ot tettek ki, addig az elmúlt 6-8 hónap tekintetében azt lehetett mondani, hogy további 152 milliárd forinttal növekedett a piac. Ebből viszont 89-90 milliárd volt a fehérjék, zsírok és olajok drágulása, 40 milliárd a szemestakarmányoké és 8-8% a premixeké és egyéb termékeké.

Az átvételi árak csak 340-350 forint között mozogtak, ami masszívan veszteségessé tette a termelést
Az átvételi árak csak 340-350 forint között mozogtak, ami masszívan veszteségessé tette a termelést (Fotó: Pixabay)

Ami az egyes állatoknál és állati termékeknél az önköltségek és az átvételi árak alakulását illeti az elmúlt két évben, Kulik Zoltán elmondta, hogy a sertésnél 2020 novemberében az önköltség 400 forint körül mozgott, az átvételi ár pedig 375 forintnál. 2021-re ez úgy változott meg, hogy az önköltség az 530 forint környékén volt, míg az átvételi árak csak 340-350 forint között mozogtak, ami masszívan veszteségessé tette a termelést.

Két év alatt 50%-kal drágult a sertés önköltsége

Ezzel szemben 2022 március-áprilisában elmondható, hogy az önköltségek ismét megemelkedtek, immáron 600 forint körül vannak, ugyanakkor az átvételi árak is 580-600 forint között mozognak. A szakember kiemelte, hogy az önköltségek növekedése óriási terheket ró mind a takarmánygyártókra, mind pedig az állattenyésztőkre. Az előző példánál maradva elmondható ugyanis, hogy 2020 és 2022 között 200 forinttal, vagyis 50%-kal drágult a sertés önköltsége, ennek 60%-át a szemestakarmányok árának növekedése, 30%-át a fehérjék, zsírok és olajok drágulása, valamint nagyjából 7,5-10%-ot a premixek árának emelkedése tette ki. Kulik Zoltán rámutatott, hogy jelenleg a takarmányolaj és a szemestakarmányok ára jobban meghatározza a takarmányok árát, mint a premixek árváltozásai.

A baromfiknál ez a növekedés 130 forintot tett ki, ennek 54%-át a szemestakarmányok adták, a fehérje, zsírok és olajok körülbelül 35%-ban járultak hozzá a dráguláshoz, a szemesek pedig 10-11%-kal.

A baromfival kapcsolatban a szakember hozzátette, hogy 2021 novemberében nagyjából az önköltség környékén mozogtak a felvásárlási árak, ám ez mostanra megváltozott: jelenleg a baromfinál 370-380 forint körüli önköltség van, 380-400 forint körüli átvételi árakkal. Az a kérdés, hogy a következő hónapokban ezek az árak hogyan fognak mozogni?

A tej esetében 36-40 forinttal nőtt az önköltség, amiből az energiahordozók mintegy 40%-ot tettek ki. Az átvételi árak viszont növekedtek, és a következő hónapokban ennek a folyamatnak a folytatódására lehet számítani.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az egész állományt el lehet rontani egy rossz teny... Ma már alig képzelhető el a húsmarhatenyésztés minőségi javulása a modern, korszerű lehetőségek kihasználása nélkül, melyek a teljesítményadatok elem...
MÁSZ közgyűlés: érkeznek a támogatások az állatten... A Pest megyei Herceghalmon tartotta éves közgyűlését a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A rendezvényen 4 éves időszakra elnököt, társelnököket, eln...
Megjelent a rendelet, amit az összes magyar állatt... Fontos rendelet a magyar állattenyésztők számára, állami támogatás igényelhető a tenyészállat állomány genetikai minőségének fenntartására és javítás...
A megtévesztő élelmiszernevek és a trükközés ellen... A Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács valamint a Vágóálla...
Most akár 2 milliárd forint, vissza nem térítendő ... Haszon- és hobby állatok takarmányozását szolgáló termékek gyártására és piacra jutását elősegítő, technológiai fejlesztésekre, továbbá a környezeti ...