MÁSZ közgyűlés: érkeznek a támogatások az állattenyésztőkhöz, Zászlós Tibort újra elnöknek választották

A Pest megyei Herceghalmon tartotta éves közgyűlését a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A rendezvényen 4 éves időszakra elnököt, társelnököket, elnökségi és Felügyelő Bizottsági tagokat választottak. Az ülést a magyar állattenyésztési kutatás egyik hazai központjában, a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében rendezték meg. Az állattenyésztők számára legfontosabb részletek, hogy az eddig elnököt, Zászlós Tibort újraválasztották, a támogatások pedig folyamatosan érkeznek az ágazatba.

A NAIK-ÁTKH intézetvezetője, Dr. Rózsa László köszöntőjében elmondta, hogy néhány éve stratégiaváltást hajtottak végre, é az alapkutatások helyett a gyakorlat által vezérelt vizsgálatokra helyezik a hangsúlyt. Kulcsfontosságúnak nevezte a tenyésztőszervezetekkel való szoros együttműködést. Csak így tudunk olyan kutatásokat végezni, amelyek segíthetik az ágazatot megfelelni a jelen kor kihívásainak – közölte. Zászlós Tibor, a MÁSZ régi-új elnöke arról beszélt, hogy az idei rendhagyó évben egy teljesen új helyzethez kellett és kell alkalmazkodnunk. A COVID-19 koronavírus-járvány hatása alól senki nem tudta magát kivonni. Ugyanakkor az állattenyésztés azon kevés ágazatok közé tartozik, amely egy pillanatra sem állt le. A mi munkánk végső célja az emberek mindennapi élelmének megtermelése. Ez nemzetbiztonsági szempont, ami stratégiai ágazattá teszi az állattenyésztést – fogalmazott.

Nagy István agrárminiszter és Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke Mezőfalván, egy talajbemutató szelvényben, 2019.05.23-án - Fotó: Magro.hu, CSZS
Nagy István agrárminiszter és Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke Mezőfalván, egy talajbemutató szelvényben, 2019.05.23-án – Fotó: Magro.hu, CSZS

Jól indult az évünk, aztán márciusban minden megváltozott. Egészen az alapoktól kellett újraszervezni az életünket. Ez a helyzet sokakat rádöbbentett arra, mennyire nem önmagától értetődő, hogy nap mint nap a boltban friss élelmiszereket vásárolhatunk és mennyire kiszolgáltatottá váltunk azzal, hogy nem termelünk meg magunknak semmit, mindent a boltban vásárolunk meg. A járvány arra is rávilágított, hogy mennyire sérülékeny egy-egy ország, ha nem önellátó élelmiszerből, illetve ha nincs raktárkapacitása arra az esetre, amikor az export egy ideig megáll és tárolni kell a megtermelt húst vagy tejterméket – mondta Zászlós Tibor.

A termékpályák megszervezését folytatni kell

A baromfi-, és a tejágazatban példaértékű a szakmaközi szervezetek munkája, a sertés, a nyúl és a méz esetén még van mit erősíteni a meglévő szervezeteken. A húsmarha esetén pedig teljesen hiányzik egy termékpálya szintű összefogás. A juh-, és kecskeágazatban szeptember 9-én alakult meg a szakmaközi szervezet és ezzel az EU-ban a spanyolok után másodikként Magyarországon sikerült ebben az ágazatban ilyen szervezetet létrehozni. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség szerepe ebben vitathatatlan, amiért az újraválasztott elnök külön köszönetet mondott.

Agrárminiszteri támogatás

Tavaly, amikor itt voltam, arról beszélgettünk, milyen lesz az új állattenyésztési szabályozás – kezdte előadását Nagy István agrárminiszter. Szerinte az új jogszabályi keret megalkotása mérföldkő volt, hiszen negyedszázados időszakot zárt le. A MÁSZ az Agrárminisztérium stratégiai partnere, és amiben ez a közösség egyetért, az egyben a mi álláspontunk is. Ez az én ajánlatom – folytatta a politikus.

A rendkívüli helyzetben vissza nem térítendő támogatásokkal segítjük a gazdákat, a termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy kezelni tudják a koronavírus járvány gazdasági hatásait – közölte Nagy István. Ezért a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében a kabinet 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosít az agrártárca számára a Gazdaságvédelmi Alapból.

Nagy István a MÁSZ közgyűlésen Herceghalmon - Fotó: Pelsőczy Csaba
Nagy István a MÁSZ közgyűlésen Herceghalmon – Fotó: Pelsőczy Csaba

Kibővített támogatások, megemelt összegek

Több mint 800 lótenyésztő nyújtott be támogatási kérelmet kancák vemhesítése után. A nagy érdeklődésre és a visszaosztás elkerülése érdekében 320 millió forintra növelik a nekik jutó összeget. 6600 húsmarhatartó számára az igények alapján több mint 800 millió forintot, a tejhasznú tehenek után 1,7 milliárd forintot, az anyajuhok után pedig mintegy 900 millió forintot fizetnek ki az állattartóknak. Az ősz folyamán összesen 35 ezer gazdálkodó számára nyújtanak segítséget az Agrárminisztérium rendkívüli támogatásai – mondta a miniszter.

A 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program számos pályázati konstrukciója segítette a gazdákat. A támogatott kérelmek száma meghaladja az 1600-at, a lekötött támogatási összeg pedig a 109 milliárd forintot, amelyből csaknem 49 milliárd forintot már meg is kaptak az állattartók a beruházási projektek kapcsán.

Nagy István azzal folytatta, hogy az ágazat szempontjából kiemelten fontos, hogy a fejlesztéseken felül az őshonos és veszélyeztetett állatfajták fennmaradását is segítsék. Ugyancsak kiemelendő a tejágazat számára nyújtott állatjóléti támogatás, amely összesen több mint 51 milliárd forinttal járul hozzá a tejtermelő szarvasmarha, valamint a juh- és kecske ágazat megfelelő működtetéséhez – mondta.

Új pályázat

Fontos hír, hogy 50 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az állattartó telepek fejlesztésének támogatása érdekében augusztus 29-én. A kérelmeket október 1-től lehet benyújtani. A támogatásokhoz kapcsolódó információ, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a minisztérium eddig 1439 milliárd forint kifizetésére vállalt kötelezettséget. A benyújtott, támogatott kérelmek száma mintegy 200 ezer, és eddig már több mint 734 milliárd forintot ki is fizettek.

Az ülésen adták át a Magyar állattenyésztésért odaítélt díjat, amit ezúttal Dr. Baltay Mihály, a Nébih jogelődjének nyugalmazott Állattenyésztési Igazgatója kapta – írta a MÁSZ helyszíni beszámolója.

Balról Zászlós Tibor, a MÁSZ újraválasztott elnöke, középen a Magyar állattenyésztésért díjat kiérdemlő Dr. Baltay Mihály, jobbra Nagy István agrárminiszter - Fotó: MÁSZ, Pelsőczy Csaba
Balról Zászlós Tibor, a MÁSZ újraválasztott elnöke, középen a Magyar állattenyésztésért díjat kiérdemlő Dr. Baltay Mihály, jobbra Nagy István agrárminiszter – Fotó: MÁSZ, Pelsőczy Csaba

Tisztújítás: helyén maradt az elnök, új társelnökök, megújult elnökség

A MÁSZ küldöttközgyűlése ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazta meg az új vezetőséget, amely az alábbi személyekből áll:

Elnök:

Zászlós Tibor (a NAK alelnöke, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója)

Társelnök:
 • ifj. Csomai Géza (a Limousin és Blonde d’Aquitaine Egyesület elnöke, a NAK legelőre alapozott állattartó ágazatok országos alosztályának vezetője, a MJKSZ elnökségi tagja, au Imár Bt. igazgatója)
 • Haál Gábor (a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének elnöke, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok igazgatója)
Elnökségi tagok:

Szarvasmarhatenyésztés

 • Baranyai Sándor (Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének elnöke, Hidegvérű Lótenyésztők Egyesületének társadalmi elnöke)
 • Bognár László (Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének titkára, Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének igazgatója, Holstein Világszövetség alelnöke)
 • Dr Füller Imre (Magyartarka Tenyésztők Egyesületének igazgatója)
 • prof Dr Stefler József (Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének társelnöke, Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének elnöke)
Zászlós Tibor a MÁSZ küldöttgyűlés szavazásán - Fotó: Pelsőczy Csaba
Zászlós Tibor a MÁSZ küldöttgyűlés szavazásán – Fotó: Pelsőczy Csaba

Juhtenyésztés

 • Dr. Annaházi László MJKSZ elnökségi tag, ügyvezető igazgató ANIPHARMA-A Kft.
 • Bögréné Bodrogi Gabriella MJKSZ operatív igazgató
 • ifj. Csomai Géza (Limousin és Blonde d’Aquitaine Egyesület elnöke, NAK legelőre alapozott állattartó ágazatok országos alosztályának vezetője, MJKSZ elnökségi tag, Imár Bt. igazgatója)
 • Hajduk Péter MJKSZ ügyvezető igazgatója

Lótenyésztés

 • Bélley Márta MLOSZ főtitkára
 • Haál Gábor MLOSZ elnöke, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója
 • Dr Németh Csaba Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója
 • Papp István Gidrán Lótenyésztők Magyarországi Egyesületének elnöke, Mezőhegyes polgármestere

Sertéstenyésztés

 • Eicher József Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete ügyvezető igazgatója
 • Horváth István MSTSZ elnöke, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, országgyűlési képviselő
 • Kiss György Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke, Borotahús Zrt vezérigazgató
 • Simon Gyula Topigs Norsvin Közép-Európa Kft., ügyvezető

Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület (MGE)

 • Koppány Gábor MGE elnök

Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete (MMOE)

 • Horváth János MMOE elnöke

Csincsillatenyésztők Országos Szövetsége (MCSOSZ)

 • Potháczky Lajos MCSOSZ elnök
Felügyelő Bizottság:
 • Dr Monostori István a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesület elnökségének tagja, a Bos-Genetic Kft. ügyvezető igazgatója
 • Szöllősi Árpád MLOSZ Felügyelő Bizottságának elnöke
 • Dr Hetényi Tamás MJKSZ Felügyelő Bizottságának elnöke, H.T. Juhászati Bt. igazgatója
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Új támogatási és támogatások kifizetési lehetősége... Közel 1 hónapos szünet után számlaelszámolás benyújtásról, támogatás kifizetés igényléséről és támogatás igénylésről szóló közlemények hada árasztotta...
Jövőre teljesíteniük kell a gazdáknak a zöldítési ... Már most készülniük kell a gazdálkodóknak a 2015-ös zöldítési követelmények teljesítésére - hívja fel az érintettek figyelmét a szaktárca a kormányzat...
Kevesebb pénzre számítanak a gazdák, mint amennyit... A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint 2014-2020 között a mezőgazdaság kevesebb pénzt kap, mint amennyit a kormány...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Támogatások termelői csoportoknak 2,6 milliárd forint összegű kifizetést indított el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A egyes kifizetett támogatási összegek termelői ...
Fiatal gazda pályázat, miért, kinek, hogyan és mik... Túlzás nélkül lehet mondani, hogy a fiatal gazda pályázat az egyik legnépszerűbb mezőgazdasági pályázat. Alábbi cikkünk a pályázat ismertebb paraméter...