Nyomott árakkal indult az almaszüret

Megkezdődött az idei almaszüret. A szakértők szerint nincs túl sok okuk az örömre a termelőknek, gyenge-közepes termésre van a legnagyobb esély.  Ez persze csak összességében igaz, egyes területeken akár kiemelkedő is lehet a termés, míg máshol a megszokott mennyiség fele sem terem idén. Az árak viszont gyalázatosan alakulnak, a léalmát még leszedni sem érdemes.

Az M1, Magyar gazda című műsorában elhangzottak szerint vannak olyan fajták, amelyeken szinte egyáltalán nincsen szedésre váró gyümölcs, egyes fajtákon azonban szerencsére szépen termett az alma.

Sokan azt gondolták, hogy a kevés gyümölcs a felvásárlási árak emelkedésével fog párosulni, de ez egyelőre nem így történik.  Főképpen a léalma ára annyira alacsony a termelők szerint, hogy leszedni sem éri meg a gyümölcsöt.

A jó minőségi kategóriába sorolható étkezési almák esetében szerencsére kicsivel jobb a helyzet. Ledó Ferenc szerint a Gála fajtacsoportba tartozó almákat már nagyobb mennyiségben szedik és igen jó árat adnak érte a felvásárlók. Míg tavaly az induló árak 70-80 forint körül alakultak, addig idén már most, a szezon elején 140-160 forintért veszik az étkezési minőséget.

Örülhetnek azok a gazdák, akiknek a tavaszi fagyok után is ennyi almájuk maradt
Örülhetnek azok a gazdák, akiknek a tavaszi fagyok után is ennyi almájuk maradt

 

A léüzemek is megkezdték a működést, de nagyon alacsony, 17-20 forintos áron veszik át a léalma kilóját. Ennyiért sok gazda szerint leszedni sem érdemes a gyümölcsöt a fáról.

A saját feldolgozóüzemek jelenthetik a megoldást

Hazánk gyümölcstermesztésének a felét az alma adja, ami már alaphelyzetben is megköveteli a kiemelt figyelmet az ágazat irányába. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a hazai almaágazatnak van egy olyan tulajdonsága, hogy a termés javát csak ipari almaként tudják értékesíteni a termelők. Ezért is tartják aggályosnak az almásgazdák, hogy ilyen nyomott árakon veszik át tőlük a léalma kilóját.

Egyetlen esélyük a nagyobb bevétel eléréséhez, ha saját feldolgozó üzemet létesítenek és a terményüket már feldolgozott formában (lekvár, gyümölcslé) értékesítik.

Ez persze első hallásra sokak számára szinte lehetetlen a komoly kiadások miatt, viszont például a Vidékfejlesztési Programban is lehet támogatást nyerni feldolgozó üzemek létesítésére. Érdemes tehát a gazdáknak minden lehetőséget kihasználni, ezzel is csökkentve a felvásárlóknak való kiszolgáltatottságukat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatási program indul almatermelőknek! 3,16 milliárd forint értékben indul támogatási program az almatermelőknek. Ennek keretében támogatják az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, ...
Támogatásokon innen és túl Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdas...
Az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették Vas m... Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek - közölte a Nemzeti...
Érdekesség a Sió-parton: rizskombájn takarítja be ... A szakemberek megjósolták, hogy bőven bele fog nyúlni a kukorica betakarítása a decemberbe a Sió-csatorna mentén, de nem ettől igazán különleges a dol...
Békés megyében 38 ezer hektár vár megművelésre, öt... Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhá...
Guinness-rekord almaevésből Budapesten A 2014-es év sem telhetett el magyar Guinness-rekord kísérlet nélkül. A Semmelweis Egyetemen több mint ezer ember evett egyszerre almát, ezzel megdönt...