Közkedvelt őszi és téli almafajták

Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcsfaj a világon. Sokfelé termesztik és számtalan fajtát nemesítettek ki az almatermesztők az idők folyamán. Cikkünkben néhány igen kedvelt őszi és téli almafajtát szeretnénk bemutatni olvasóinknak!

Starking

A Starking fajta Amerikából származik, hazánkban az 1930-as években kezdett elterjedni. Nagyon jól termő fajta, termésében nem figyelhető meg rendszertelenség, továbbá mindig bőséges termést hoz. A Starking gyümölcsei tetszetősek, nagy méretűek. Téli fogyasztású alma, szeptember végétől október végéig érik és egészen márciusig fogyasztható megfelelő tárolás mellett. A Starkingot jellegzetes formájáról igen könnyű felismerni. Az almafa a Starking esetében jellemzően nagy koronát nevel, erős növekedésű, de termőkorban növekedése lassulni kezd.

Jonagold

A Jonagold fajtát a Jonathan és a Golden Delicious fajta keresztezésével hozták létre. Ez a fajta szintén Amerikából származik, az első gyümölcs 1953-ban termett. A Jonagold termőképessége kiemelkedően jónak mondható, épp ezért méltán lett népszerű almafajta. Bár Amerikában látott napvilágot, a Jonagold mégis Európában terjedt el széles körben, több országban is elsődleges fajta lett belőle. Szeptember végétől október közepéig tart a szedése, tárolástól függően 4, de akár 10 hónapig is fogyasztható marad. A Jonagold fajtára jellemző a zöldes alapszín, melynek körülbelül a fele pirosas színt kap.

Gala (Gála)

Az Új-Zélandról származó Gala (Gála) fajtát a Kidd’s Orange Red és a Golden Delicious keresztezéséből hozták létre 1934-ben. Íze nem túl édes, jellegzetes aromával bír. Augusztus végétől szeptember végéig szedhető a Gala (Gála), megfelelő tárolás esetén 4-6 hónapig is tárolható. Színe sárgás pirosas, húsa kemény, ropogós. A Gala (Gála) alma fája közepes méretűre nő az évek során, erős, hosszú hajtásokat hoz és koronájára a szétterülés jellemző.

Mutsu

A Mutsu fajtát a Golden Delicious és az Indo fajták keresztezéséből hozták létre 1930-ban. Nevét születésének helyéről, a Japán Mutsu tartományról kapta. Nagyméretű, gömbölyű, fehér húsú gyümölcsének köszönhetően mára a közkedvelt fajták közé tartozik. A Mutsu október elejétől érik, ekkortól szedhető. Gyümölcse nagy méretű, napégésre érzékeny. Szedés közben óvatos bánásmódot igényel, ugyanis nyomódásra igen érzékeny. Megfelelő tárolás mellett késő tavaszig fogyasztható. A Mutsu érdekessége, hogy a végleges íze és színe a tárolás folyamán alakul ki.

Granny Smith

A Granny Smith fajtát Ausztráliában hozták létre. Viaszos héja érés közben is zöld marad, húsa szilárd, tömött. A Granny Smith gyümölcsfájának növekedése igen erős, bőtermő, jó tartási körülmények között már az első évben termőre fordulhat! Érési ideje október vége-november elejére tehető, tárolása egyszerű, sokáig megőrzi frissességét.

Jonathan

A Jonathan egy igen régi almafajta, az 1800-as évek legelején fedezték fel Amerikában, de nevét 160 évvel ezelőtt kapta a fajtát megtaláló és arra a figyelmet felhívó Jonathan Hasbrouckról. Hazájában, kezdetben igen jelentős fajta volt, később viszont termesztése visszaesett. A Jonathan alma inkább Európában hódított. Minden országban elismertté vált, de fő fajtává csak Magyarországon nőtte ki magát. Szüretelése szeptember közepére tehető. A Jonathan alma mérete kicsi, íze kellemes, nyomódásra nem érzékeny.  Jonathan alma fájának növekedése gyenge, ágai vékonyak, koronája gömb alakú. A gyümölcs tárolása nehézkes, legjobb esetben sem tárolható februárnál tovább.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...