Néhány hét múlva kész lehet a Digitális Élelmiszeripari Stratégia

A Digitális Jólét Program keretében az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológia Minisztérium, valamint az érintett élelmiszeripari szervezetek és a Szent István Egyetem közreműködésével 2021. februárjára készülhet el Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája. Ennek kidolgozását a magyar mezőgazdaság digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019 (VIII.1.) kormányhatározat 13. pontja szabta feladatul.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Agrárminisztérium közös finanszírozásában megvalósuló stratégia fő célja, hogy az élelmiszeriparban is még inkább kihasználjuk az adatok nyújtotta lehetőségeket. Ezáltal még hatékonyabb lehet az ágazat működése. A versenyképesség javítása érdekében a Digitális Élelmiszeripari Stratégia (DÉS) meghatározza a digitalizációs megoldások felhasználási lehetőségeit is az élelmiszeriparban – mondta a készülő stratégia kapcsán az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Erdős Norbert közölte, hogy a stratégia kialakításának érdekében november végén elindult egy kérdőíves kutatás, amely felméri a hazai élelmiszeripar helyzetét. Erre többek között azért van szükség, mert az eltérő célcsoportoknak más-más digitális megoldásokra van szükségük a hatékonyságuk növeléséhez. A kérdőív eredményeit összevetik a már ismert külföldi példákkal, hogy végül a leginkább megalapozott információk alapján készülhessen el a stratégia.

Idén februárban készülhet el a Digitális Élelmiszeripari Stratégia - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest
Idén februárban készülhet el a Digitális Élelmiszeripari Stratégia – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

Több szintű fejlesztés jön

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője elmondta, hogy a DÉS a Digitális Jólét Program (DJP) koordinálta Magyarország Digitális Agrár Stratégiájába (DAS) illeszkedik. Fontos, hogy a termelésen kívül a vezető döntéshozásra, a vállalkozások közötti kapcsolatokra, illetve a logisztikára is fókuszál. Kiemelt területként kezeli a nagy adattömegek feldolgozását, a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazását, valamint az indokolt humán fejlesztéseket is. A szakmai vezető szerint a DÉS fő célja, hogy elvárt minőségű és mennyiségű élelmiszer álljon rendelkezésre a jövőben is. A programstratégia készítéséhez szükséges szakértőket, a koordinációt, a humánerőforrást és az infrastruktúrát elsősorban a DJP biztosítja. A szakértői munkát Friedrich László, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának oktatója és csapata végzi – számolt be róla a NAK.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...