Mitől lila foltos a paprika?

A leggondosabb kertészekkel is előfordult már, hogy a termesztett zöldségeken valamilyen színhiba jelent meg. Sokszor nem tudja megmondani az ember, hogy mi lehet az oka, következzen hát néhány példa a színhibák kialakulására.

Először is felhívnánk a figyelmet arra, hogy a legtöbb színhiba az emberi egészségre nem jelent veszélyt, de a tetszetősséget, eladhatóságot jelentősen tudja befolyásolni.

Mitől függ a zöldségek színesedése?

A zöldségek színanyagképződését elsősorban a fajtajelleg befolyásolja. Például a sárga paradicsom esetében a sárga szín egy fajtajelleg, de ugyanez érvényes egy piros színű kápiapaprika esetében is. Természetesen egyéb tényezők is befolyásolják a színeződést, ilyenek például a fényviszonyok, a hőmérséklet, valamint egyes tápanyagok jelenléte (vagy éppen hiánya) a talajban. Egyes hiánybetegségek (pl. káliumhiány) esetében is létrejöhet színbeli elváltozás a zöldségeken.

Mit okoz a kálium és a foszforhiány?

Elsősorban a paradicsom zöldtalpassága az egyik olyan jelenség, amely esetében meg szoktak ijedni a gazdák. Pedig ez a jelenség sem veszélyes a fogyasztóra, „csak” a zöldség megjelenését befolyásolja negatívan. A zöldtalpasság elsődleges oka a káliumhiány, de egyes környezeti tényezők (például a hirtelen beálló felmelegedés) is közre játszhat a színelváltozásban. A káliumhiány ellen műtrágya kijuttatásával védekezhetünk, míg a hirtelen hőmérséklet emelkedést árnyékolással tudjuk kivédeni.

Nem szép látvány, de az egészségre nem veszélyes (Fotó: forum.index.hu)
Nem szép látvány, de az egészségre nem veszélyes (Fotó: forum.index.hu)

 

Paprika esetében a lila foltok megjelenése adhat okot aggodalomra. Ezek a foltok legtöbbször fóliás termesztésű paprika esetén jelennek meg a paprikán, mégpedig a hirtelen lehűléseket követően. A hideg hatására kialakuló foltosság mellett az extrém foszforhiány is szerepel a lila foltokatk kiváltó okok között.

A nyári hirtelen felmelegedés is okozhat foltokat a paprikán, ezek azonban piros, vagy sárgás-fehér színűek. Ez ellen árnyékolással lehet védekezni.

Aszályos idő esetében az alacsony páratartalom miatt a paprikabogyók felülete fénytelen, opálos lehet. Ez ellen nem igazán lehet védekezni, de ez a jelenség sem ront a paprika élvezeti értékén.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...