A leggondosabb kertészekkel is előfordult már, hogy a termesztett zöldségeken valamilyen színhiba jelent meg. Sokszor nem tudja megmondani az ember, hogy mi lehet az oka, következzen hát néhány példa a színhibák kialakulására.
Először is felhívnánk a figyelmet arra, hogy a legtöbb színhiba az emberi egészségre nem jelent veszélyt, de a tetszetősséget, eladhatóságot jelentősen tudja befolyásolni.
Mitől függ a zöldségek színesedése?
A zöldségek színanyagképződését elsősorban a fajtajelleg befolyásolja. Például a sárga paradicsom esetében a sárga szín egy fajtajelleg, de ugyanez érvényes egy piros színű kápiapaprika esetében is. Természetesen egyéb tényezők is befolyásolják a színeződést, ilyenek például a fényviszonyok, a hőmérséklet, valamint egyes tápanyagok jelenléte (vagy éppen hiánya) a talajban. Egyes hiánybetegségek (pl. káliumhiány) esetében is létrejöhet színbeli elváltozás a zöldségeken.
Mit okoz a kálium és a foszforhiány?
Elsősorban a paradicsom zöldtalpassága az egyik olyan jelenség, amely esetében meg szoktak ijedni a gazdák. Pedig ez a jelenség sem veszélyes a fogyasztóra, „csak” a zöldség megjelenését befolyásolja negatívan. A zöldtalpasság elsődleges oka a káliumhiány, de egyes környezeti tényezők (például a hirtelen beálló felmelegedés) is közre játszhat a színelváltozásban. A káliumhiány ellen műtrágya kijuttatásával védekezhetünk, míg a hirtelen hőmérséklet emelkedést árnyékolással tudjuk kivédeni.
Paprika esetében a lila foltok megjelenése adhat okot aggodalomra. Ezek a foltok legtöbbször fóliás termesztésű paprika esetén jelennek meg a paprikán, mégpedig a hirtelen lehűléseket követően. A hideg hatására kialakuló foltosság mellett az extrém foszforhiány is szerepel a lila foltokatk kiváltó okok között.
A nyári hirtelen felmelegedés is okozhat foltokat a paprikán, ezek azonban piros, vagy sárgás-fehér színűek. Ez ellen árnyékolással lehet védekezni.
Aszályos idő esetében az alacsony páratartalom miatt a paprikabogyók felülete fénytelen, opálos lehet. Ez ellen nem igazán lehet védekezni, de ez a jelenség sem ront a paprika élvezeti értékén.