Minőségi tömegtermelés rázással – lehetséges!

A gyümölcsszüret mindig kényes pontja a gyümölcstermesztésnek, főleg, ha a termelő minőségi termést kíván a piacra vinni. A rázásos módszer idáig nem tartozott a minőségi gyümölcs betakarításának módszerei közé, most azonban változni látszik a helyzet.

A szüreti szezon ugyan még messze van, érdemes azonban néhány szót ejteni a gyümölcsök betakarításának automatizálásáról. Jártunkban-keltünkben láthatjuk, amikor nagyobb gyümölcsültetvény mellett vezet el az utunk, hogy hatalmas gépekkel rázzák a fákat, melyekről a termés kifeszített ponyvákra potyog. Ezt a betakarítási módszert nevezzük „rázd és fogd fel” módszernek.

Az így leszüretelt terméket azonban kizárólag ipari célokra lehet felhasználni. Hogy miért? A válasz rendkívül egyszerű: a fáról lepotyogó termés komoly mechanikai sérüléseket szenved, így gyorsabban veszít értékéből, a rothadás napok alatt beindulhat. Így még a boltok polcaira sem kerülhet fel, mert eladhatatlan lesz. Az így betakarított gyümölcsöket befőttként, fagyasztott gyümölcsként, lekvárként, vagy éppen pálinka alapanyagként használják fel a termelők. Így azonban sokkal kevesebbet ér, mintha friss termékként kerülne a boltokba.

A jövőben talán rázással is lehet majd friss, piacképes gyümölcsöt betakarítani
A jövőben talán rázással is lehet majd friss, piacképes gyümölcsöt betakarítani (Fotó: gepmax.hu)

 

Amerikai kutatók már rég óta dolgoznak azon, hogy a „rázd és fogd fel” módszert továbbfejlesszék és úgy tudják azt automatizálni, hogy a legkevesebb élőmunkára legyen hozzá szükség és ne károsodjon a gyümölcs. Így a gyors, költségkímélő betakarítás mellett értékes, friss áruként értékesíthető terméket tudnának a gazdálkodók piacra dobni.

Ahhoz, hogy sikerüljön kialakítani a megfelelő rendszert, több dologra is oda kell figyelni. Fontos, hogy az automatizált rendszer megfelelő teljesítménnyel működjön és kiváló minőségben dolgozzon. Ehhez fontos, hogy a gépek alkatrészei, elemei módosíthatóak legyenek, valamint a fákat is úgy kell kialakítani, hogy úgy hozzák a tőlük elvárt hozamot, hogy gépbarátok is legyenek: a rázószerkezet könnyen hozzá tudjon férni a fákhoz rongálás nélkül.

A kísérletekből kiderült, hogy a rázási forma és a ritmus megfelelő kombinációjával sikeresen növelhető a leválasztott gyümölcsök mennyisége és csökkenthető a betakarítás okozta sérülések száma is. Egy Gála alma állományban végzett teszt szerint a rázást követően a gyümölcsök 88 százaléka levált a fáról, a sérült gyümölcsök aránya pedig nem érte el a 4 százalékot.

A kísérletek alapján látható, hogy a megfelelően megtervezett rázó és fogó berendezéssel tömegtermelés esetén is elérhető a megfelelő minőség. Fajtától függően ugyanis 5-15 százalékra redukálható a sérült gyümölcsök mennyisége.

A gyümölcsszedés automatizálható más módon is, a „fogd és helyezd el” módszert következő cikkünkben részletezzük.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...