Fűszerpaprikák laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nébih a napokban 46, hazai boltokban kapható fűszerpaprikán. A kedveltségi mutatók alapján négy kategóriában hirdetett rangsort. A magyar fűszerpaprikák ezúttal is kimagaslóan teljesítettek. Így a karácsonyi halászléhez biztosan mindenki megtalálja a tökéletes fűszerpaprikát!
A vizsgált fűszerpaprika-őrlemények származásukat tekintve 48%-ban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39%-uk magyar, 9%-uk harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-uk uniós tagállamból származott. Egy terméken pedig hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.
A hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 db terméknél elvégezték a
- természetes színezőanyag-tartalom
- a nedvességtartalom
- az összes hamu
- a savban oldhatatlan hamu
- és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát.
Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket, amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja. Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket, illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt. További két termék kapszaicinoid-tartalma nem felelt meg az előírásoknak. Az egyik terméket például „csípős” kategóriának jelölték, azonban kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. Egy másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján az „enyhén csípős” kategóriának felelt csak meg.
Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer maradék, valamint tiltott színezék mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.
Valamennyi megmintázott terméknél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is. Csak néhány termék esetében akadtak hiányosságok, jelölési hibának számított a forgalmazó nevének, címének hiánya, illetve a minőségi besorolás hiánya is.
A szakemberek végül a vizsgált termékek közel negyedénél (11 db) találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszerellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz.
Kedveltségi rangsor felállításánál ezúttal is szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket. A bírálók minden egyes hatósági mintát megkóstoltak, azokat a termékeket is, amelyeket a hatóság az ellenőrzés során végül kifogásolt. Ezeket a termékeket nem rangsorolták, hanem csillaggal jelölték és a kifogás okát is megnevezték. Így a végső sorrendben csak a kifogástalan minták találhatóak, kizárólag a kedveltségi tesztelés eredménye alapján.
A pontos eredményekért kattintson IDE!
Forrás: szupermenta.blog.hu
Hamarosan csodás halászlé recepttel jelentkezünk!