Hétköznapi értelemben azokat az élelmiszereket nevezzük hungarikumoknak, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kapcsolódik Magyarországhoz. Januárban a makói fokhagymának van nagy esélye bekerülni ebbe a kivételes csoportba.
Mitől különleges a makói?
Jellegzetessége a méretében rejlik: a gerezdek kicsik és a fej sem nagy – eltérően a kínai fokhagymától, amely már majdnem akkora, mint egy kisebb alma. Íze erős, a gerezdeken megjelenő barna foltok pedig az esős nyári időjárásnak köszönhetőek. Világhírű minőségét elállósága is bizonyítja.
Kik vannak még az elitklubban?
A hungarikumok listáján már jónéhány élelmiszeripari büszkeségünk megtalálható:
|
|
Az őshonos és nemesített állataink közül rájuk lehetünk büszkék:
- Őshonos magyar kutyafajták: puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár
- magyar hidegvérű – a Magyarországon törvényileg védett lófajták közé tartozik
- cikta – egyik legritkább juhfajta a világon, egyike védett háziállatainknak
- cigája – Magyarországon őshonos juhfajta
- magyar óriás nyúl – az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, amit az Országgyűlés nemzeti kinccsé nyilvánított
- magyar szürke szarvasmarha
- magyar racka juh
- magyar tyúk
- magyar mangalica
- magyar lúd
A hungarikumok listája, mint látható, igen bő. Szerencsére van még mire büszkének lennünk, de addig is drukkolhatunk a makói fokhagymának!