A makói fokhagyma kerülhet fel a hungarikumok listájára

Hétköznapi értelemben azokat az élelmiszereket nevezzük hungarikumoknak, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kapcsolódik Magyarországhoz. Januárban a makói fokhagymának van nagy esélye bekerülni ebbe a kivételes csoportba.

Mitől különleges a makói?

Jellegzetessége a méretében rejlik: a gerezdek kicsik és a fej sem nagy – eltérően a kínai fokhagymától, amely már majdnem akkora, mint egy kisebb alma. Íze erős, a gerezdeken megjelenő barna foltok pedig az esős nyári időjárásnak köszönhetőek. Világhírű minőségét elállósága is bizonyítja.

Kik vannak még az elitklubban?

A hungarikumok listáján már jónéhány élelmiszeripari büszkeségünk megtalálható:

  • Békési szilvapálinka
  • Csabai kolbász
  • Dobos torta
  • Egri bikavér
  • Gönci barackpálinka
  • Gulyás
  • Gyulai kolbász
  • Halászlé
  • Hajdúsági torma
  • Herz budapesti téliszalámi
  • Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
  • Kecskeméti barackpálinka
  • Kolozsvári káposzta
  • Kürtőskalács
  • Makói vöröshagyma
  • Pick szegedi téliszalámi
  • Pozsonyi kifli
  • Rögös túró
  • Szaloncukor
  • Szatmári szilvapálinka
  • Szabolcsi almapálinka
  • Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
  • Szikvíz
  • Tokaji aszú
  • Torockói somodi kalács
  • Túró Rudi
  • Unicum
  • Mákos guba
  • Disznósajt
  • Pörkölt
  • Pöttyös Túró Rudi

Az őshonos és nemesített állataink közül rájuk lehetünk büszkék:

  • Őshonos magyar kutyafajták: puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár
  • magyar hidegvérű – a Magyarországon törvényileg védett lófajták közé tartozik
  • cikta – egyik legritkább juhfajta a világon, egyike védett háziállatainknak
  • cigája – Magyarországon őshonos juhfajta
  • magyar óriás nyúl – az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, amit az Országgyűlés nemzeti kinccsé nyilvánított
  • magyar szürke szarvasmarha
  • magyar racka juh
  • magyar tyúk
  • magyar mangalica
  • magyar lúd

A hungarikumok listája, mint látható, igen bő. Szerencsére van még mire büszkének lennünk, de addig is drukkolhatunk a makói fokhagymának!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Pályázat a hungarikumok népszerűsítésére – Határid... Ne maradjon le, már csak a hónap végéig 2013.10.31-ig pályázhat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megisme...
Nemzeti értékek és hungarikumok – Pályázat! A Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támoga...
Milyen fűszerpaprikát tegyek a halászlébe? Fűszerpaprikák laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nébih a napokban 46, hazai boltokban kapható fűszerpaprikán. A kedveltségi mutató...
Idén is bővült a hungarikumok listája Hízott libából előállított termékek, gyulai kolbász, szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény...Csak néhány azok közül a termékek közül, amelyekkel a ...
Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Érté... Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét tavaly óta és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság. A hungarikumok sorába került...
Brüsszelben nincs napirenden az akác tiltása A nemrég Brüsszelben lezajlott mezőgazdasági és halászati tanácsülés alkalmával Karmenu Vella biztos tájékoztatást adott arról, hogy az idegenhonos öz...