Miért kell meszezni?

Igaz-e, hogy a meszezés már az első évben megtérül? Mikor kellene elvégezni a mészszórást? Bedolgozni vagy sem? Melyik növény érzékeny a kalcium hiányára? Az egyre több csapadék, a változó vetésszerkezet, a több millió hektár savanyú talaj megkívánja, hogy meszezzük a talajokat. Számos kérdés merül fel, amit megpróbálunk megválaszolni.

Megtérül vagy sem?

Több tizezer tonna granulált mész értékesítése után nagyon sok tapasztalattal rendelkezünk. Általában 200–350 kg/ha közötti mészmennyiséget juttatunk ki, aminek költsége 12 000–20 000 Ft/ha között van. Már a talajfoltok eltűnése, a lényegesen jobb tápanyag-hasznosulás is eredményez néhány száz kg/ha termésnövekedést. A talajok romlása megáll, és ha a meszezés a „talajkímélőbb” agrotechnológiával párosul, akkor 10–20%-kal lehet minden évben többet termelni. Tehát bőven megtérül, már az első években is.

A talaj savanyodása okozza a fémek (mangán, alumínium) toxikus feldúsulását a növényben.

Tarlóra szórjuk ki!

A meszezést aratás után végezzük el, lehetőleg a tarlóra. Bedolgozni sekélyen kell, az aprított szár-maradvánnyal együtt. A mész nem nitrogén, lassan fejti ki a hatását, ezért időt kell adni neki. Sok esetben fordul elő, hogy a vetés előtt kerül a mész kijuttatásra, és csak a vetőgép keveri a talajba. Aránylag ez is jó megoldás, mivel a talaj felső rétegének a „lecserepedése” nem indul meg. Meszezni 2-3 évente szükséges és bedolgozni a felső 0-20 cm-es felső szelvénybe.

Pormész helyett van jobb és könnyebben kivitelezhető megoldás. A granulált meszező anyagokkal kíméletesen tudjuk javítani a talajt, a lehető legkevesebb talajtaposással.

Sok növénynek nagy a kalciumigénye

Köztudott, hogy a repce, a mák, a szója kalciumigényes szántóföldi növény. Emellett 8 tonnás búza sem termeszthető már kalciumhiányos talajokon. Az árpák megdőlése is figyelmeztető jel, hogy összefolyik a víz, vagyis nem porózus a talaj, gyenge a vízbefogadó képesség. Akik pedig lucernát, bíbort termelnek, vagy a területük öntözött, csak mészben jól ellátott talajon lesznek eredményesek.

A megdőlt árpa már mutatja, hogy valami nem jó a talajban. Hiába a szárszilárdító, ha nincs elég kalcium kálium a növényben.

Karbonátos, kénes vagy égetett mész?

Ma már többféle, műtrágyaszóróval kijuttatható mész közül választhatunk. A fajtát sok esetben a talaj paraméterei és a termesztett növény igénye határozza meg. A legnépszerűbb még ma is a kalcium-karbonát hatóanyagú Balance G, de nagyon sokan a gipszes (kalcium-szulfátos) változatát választják. Ha pedig nincs elég só a talajban, de kalciumra és magnéziumra is szüksége lenne a növénynek, akkor néhány száz kilogramm Balance 75/25-öt szórjunk ki. Az égetett mész és magnézium azonnal „dolgozik” a talajban, és hasznosítható tápanyaggá válik.

Elővásárlási akció

A VulcanAgro Kft. idén is, mint minden évben, nyári elővásárlási akciót hirdet, meszezőanyagokra. Ilyenkor elég a szándék, egy kisebb előleg, és a kiszállítást az Ön munkamenetéhez igazítjuk. Akik pedig tudják, hogy javítani akarnak a talajaikon, szeretnének most jó áron vásárolni, de a bevételeik később jönnek, ők EUR-alapon tudnak most szerződni és az igényüket leadni.

Ahhoz, hogy többet, olcsóbban és sokkal jobb minőségben termeljünk, javítani kell a talajokat. Számos helyen mésszel vagy kénnel és szervesanyagalapú – talajélet-fokozó – NPK-val. Más utat kell járnunk, mint a keleti szomszédaink!

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A tápanyag-utánpótlás növényvédelmi kérdés is!... A növénybetegségeknek és az ellenük való védekezésnek kiemelt jelentősége van a mezőgazdasági termelésben. A legtöbb gazdálkodó nagy mennyiségű növény...
Nagy tévedés, hogy a tej a fő kalciumforrás A tejnek igen jó a marketingje. A kalcium szóról egyből egy nagy pohár fehér italra asszociálunk. Pedig vannak olyan közismert élelmiszerek, amiben so...
Modern talajjavítás: sokkal több ideje van a kalci... Míg korábban a kalciumos talajjavításról azt gondolták, hogy nehezen megoldható művelet, a mai anyagokkal már szinte bármikor elkezdhető. Régebben ink...
A szőlőlevélen keresztüli tápanyag utánpótlása... A mai időjárási anomáliák és az egyre inkább csökkenő vegyszerhasználat mellett, szinte már vitán felüli tény, hogy a növények levélen keresztüli táp...
A talajmeszezés fontossága a szántóföldi kultúrákb... Magyarországon a mezőgazdaságilag hasznosított területekből körülbelül 2,2 millió hektáron találhatunk savanyú talajokat. A talaj savanyúságát meghat...
Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...