Méréseken alapuló öntözési döntéstámogatási rendszer

A KITE Zrt. fejlesztési tevékenysége több évtizedes múltra tekint vissza és, mint szaktanácsadással és különböző termesztéstechnológiai elemek adaptációjával foglalkozó szervezet, az 1980-as évek végén meghirdetett Szuper Intenzív Kukoricatermelési Program (SZIK program) keretein belül 60 000 hektár öntözött terület bevonásával öntözési szaktanácsadási rendszert is üzemeltetett.

Ezen szakmai előzmények, valamint az Innovációs Főigazgatóság térinformatikai-, és informatikai háttere lehetővé tették egy saját fejlesztésű, országos öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását. A KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának kollégái az elmúlt években több kísérleti helyszínen is tesztelték az öntözésirányítási szaktanács hátterét adó algoritmusokat, valamint értékelték a szaktanácsadáson alapuló öntözés segítségével elérhető terméstöbbletet.

A kísérletek az ország különböző részein, eltérő szántóföldi- és kertészeti kultúrákban kerültek beállításra. Az értékelést térinformatikai háttérrel végzett terepi felmérések, drónos felvételezések, műholdfelvételek és hozammérés segítségével végeztük. Kísérleteinkben több száz űrfelvétel és több millió dokumentált adat került feldolgozásra. Eredményeink alapján kijelenthető, hogy a szaktanácsadási rendszerünk ajánlásai szerint üzemeltetett öntözés mind környezetvédelmi-, mind ökonómiai szempontból megfelel a modern kor kihívásainak.

Öntözésirányítás megfelelő talaj-növény-légkört érintő mérések nélkül nem képzelhető el

A meteorológiai állomások mérési eredményei, bár önmagukban is támogathatják az agronómiai döntéshozatalt, az öntözésirányítás szempontjából még nem elég informatívak, további feldolgozásuk szükséges.

A légköri paraméterek – mint a besugárzás, hőmérséklet, szélsebesség és a páratartalom – segítségével meghatározhatjuk a légkör „szárító képességét”, amelyet potenciális evapotranspirációnak (ET0) nevezünk. A potenciális evapotranspiráció alkalmas a különböző területek párolgásviszonyainak összehasonlítására, azonban önmagában még nem ad elegendő információt az adott időszakban az adott növénykultúra által elpárologtatott és a talajfelszínről elpárolgó víz mennyiségét illetően, hiszen ez függ a növényfajtól, a fajtától és az állomány fejlettségétől is. A növényfaj, a fajta és a fenológia szerint is korrigált növényi evapotranspiráció (ETc) segítségével már pontosabban becsülhetjük az adott időszakban jelentkező vízveszteséget, így a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében meghatározhatjuk a klimatikus vízmérleget. A klimatikus vízmérleg megmutatja, hogy csökken, nő, vagy stagnál a talaj vízkészlete két meghatározott időpont között.

A KITE öntözésirányítási rendszere nemcsak az elmúlt időszakok vízmérlegének megállapítására alkalmas, hanem a hétnapos OMSZ meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően, a futtatás időpontját követő egy hét előrejelzett vízmérlegét is megmutatja.

A légköri mérésekből származó információ tendenciáját tekintve jól jellemzi a vízkészlet alakulását, de a talaj-növény-légkör rendszer vízforgalma olyan sok tényezőtől függ, hogy önmagában ez alapján nem tudjuk megállapítani, hogy a növény számára szükséges talajnedvesség rendelkezésre áll-e a gyökérzónában egy adott időpontban. A talajnedvesség mérése és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő értelmezése azonban közvetlen információt szolgáltat a növény vízellátásáról és segítségével megelőzhető a vízstressz kialakulása. Ennek szemléltetésére alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója.

Az előrejelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár prioritási sorrendet is felállíthatunk a vízstressz előrejelzés segítségével.

Dr. Riczu Péter
Digital AG. Project Manager

Dr. Szabó Emese
fejlesztési osztályvezető

www.kite.hu
www.pgr.hu

ASZÁLYKEZELÉS e-kiadvány a Magro.hu-tól

Kevés eső mellett is lehet eredményesen gazdálkodni, de ehhez változtatni kell! A következő aszályra már most készüljön fel! Ehhez összeállítottunk egy ingyenes e-kiadványt, amiben 24 cég mutatja be közérthető módon, hogy milyen technológiákat kell alkalmazni ahhoz, hogy Ön NE legyen vesztese az aszálynak.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Többen kaphatnak kárenyhítő támogatást! Nőtt a mezőgazdasági kibocsátás súlya; április végén orosz állategészségügyi vizsgálat lesz Magyarországon; öntöznének a gazdák, ha lenne elég víz. Ag...
A gazdaságos zöldségtermesztés alapja Régen, dédapáink idejében még megkülönböztették a zöldségeket aszerint, hogy termeszthető-e öntözés nélkül, vagy sem. A mai intenzív gazdálkodás melle...