Melegnek és csapadákosnak érezte az idei őszt? Kiszámolták, milyen volt.

A 2022-es ősz az 1991–2020-as átlagnál 0,7 Celsius fokkal melegebb volt, ezzel a tizenkilencedik legmelegebb 1901 óta. Nagy hőmérsékleti kilengések nélkül, de hosszú vénasszonyok nyarával vagy indián nyárral telt az évszak, és három nagyon száraz évszak után 2022 őszén országosan átlagos mennyiségű csapadék hullott.

Az évszak középhőmérséklete országosan 11,4 °C (1991–2020-as átlag: 10,7 °C), így a sokévi átlagnál melegebb volt. A szeptember 0,5 fokkal hűvösebb volt a szokásosnál, majd az október 1,7, a november 1,0 fokkal átlag felett alakult. Az október országos átlagban a kilencedik legmelegebb lett 1901 óta. Az évszak középhőmérséklete a déli megyékben többfelé elérte a 12 fokot is, míg az északi tájakon 10 fok közelében alakult. 10 fok alatt csak a fagyzugos és hegyvidéki területek maradtak. – írta elemzésében az OMSZ.

A nagyon száraz nyár után ősszel már több csapadék érkezett. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 155,9 mm – az előzetes adatok alapján –, ami megfelel az éghajlati normálnak (1991–2020-as átlag: 158,6 mm), csak 2%-kal marad el tőle. A teljes évszak átlagosnak tekinthető, a csapadék a hónapok között viszont nagyon egyenlőtlenül oszlott el. Szeptemberben a szokásosnál 66%-kal több, ezzel szemben októberben 81%-kal kevesebb csapadék esett, míg a november átlagosan csapadékos volt. Így a szeptember a 9. legcsapadékosabb, az október a 8. legszárazabb volt a XX. század kezdete óta.

Az évszak legnagyobb csapadékösszegét Milotán (313,8 mm), a legkisebbet Győr Belváros állomáson (79,0 mm) mértük. Az ország legszárazabb része a Kisalföld környezete (80–100 mm) volt, de nem sokkal esett több az Alföld középső részén sem (100–120 mm). A legtöbb csapadék az ország legkeletibb részén hullott, de nagyobb területen 200 mm feletti évszakos összegeket találunk többfelé a délnyugati határ mentén is.

Szeptember első fele még nyárias időt hozott. A hónap első hetében még emelkedett is a hőmérséklet, gyakran 25 fok feletti maximumok voltak. Egy közeledő hidegfront előtt, szeptember 8-a lett az ősz legmelegebb napja. Ekkor a napi középhőmérséklet országos átlagban elérte a 22,1 Celsius fokot, Baján a legmagasabb hőmérséklet 32,6 °C volt.

A 2021-es év után a 2022 is egy száraz év lett. A Magyarországon eddig mért legkisebb éves csapadékösszeg 203,3 mm, ami Szeged külterületén volt 2000-ben. Még október végén is több állomás 2022-es csapadéka ez alatt volt. Végül minden állomáson több lesz az idei éves csapadékösszeg, utolsóként Szolnok repülőtér állomás november 16-án lépte át a szegedi értéket. Az országos átlagban legszárazabb év a 2011-es, 420,2 mm-rel. Bár az év első nyolc hónapja nagyon száraz volt, az átlagosan csapadékos ősz miatt november végére a 2022-es év csapadékösszege elérte a 419 mm-t, ami már csak 1 mm-rel maradt el a XX. század kezdete óta legszárazabb 2011-es év értékétől. A 2022. év csapadékösszege a Dunántúlon egyre nagyobb területen elérte ősz végére az 500 mm-t, ugyanakkor az Alföld középső részén, még mindig nagyobb területen 300 mm alatt van az idei csapadékmennyiség, és helyenként az idei volt a legszárazabb január–november időszak 1901 óta.

A decemberi csapadék természetesen még jelentősen befolyásolhatja, hányadik legszárazabb év lesz az idei, és a jelenlegi előrejelzések alapján december első felében az átlagosnál csapadékosabb idő várható.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

„Olyan lesz egész szeptember, milyen idő jön Egyed... Elérkezett az ősz első hónapja, szeptember. Régi nevén emlegetik, mint a Földanya hava, vagy Szentmihály hava, de van, aki Tigrisként vagy Almaszüret ...
„Októberi eső, termékeny esztendő” Magvető hava, Mindszentek hava és Begyűjtés hava, mind az év 10. hónapját, októbert jelölik. Bár egyre jobban közeledik az év vége, nem csökken a népi...
„András napi hó a vetésnek nem jó” – novemberi hie... Lassan közeledik az év vége, a 11. hónapot, novembert az Enyészet hava, a Szent András hava és a Disznótor hava névvel is illetik. Bár az idei időjárá...
Igazi őszi idő várható a hét második felében, csap... Szerdán délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, és a keleti, északkeleti megyék kivételével - ahol borult, párás marad az idő - többórás napsü...