Meglepi, hogy fejenként 1,6-1,8 kilogramm kígyóuborkát fogyasztunk évente?

Az Európai Unióban 2,7 millió tonna uborka termett 2018-ban. A legnagyobb európai uborkatermelő Spanyolország 635 ezer tonna terméssel. Ezt követte Lengyelország (544 ezer tonna), majd Hollandia (400 ezer tonna), Németország (257 ezer tonna) és Románia (197 ezer tonna). Hollandiában csaknem 69 kilogramm uborkát takarítottak be egy négyzetméterről; lényegesen többet, mint Spanyolországban (8,5 kilogramm).

A közösség belső piacán a legtöbb friss uborkát Spanyolország (636 ezer tonna), valamint Hollandia (425 ezer tonna) értékesítette 2018-ban. A vezető frissuborka-importőr Németország (470 ezer tonna) volt. Az unió uborka-külkereskedelmi egyenlege 2018- ban negatív volt, mivel a behozatal 5 százalékkal 58,7 ezer tonnára, a kivitel 7 százalékkal 30,4 ezer tonnára nőtt az előző évihez képest.

A magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogramm kígyóuborkát fogyasztanak évente (Fotó: Pixabay, MabelAmber)
A magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogramm kígyóuborkát fogyasztanak évente (Fotó: Pixabay, MabelAmber)

A közösség belső piacán a legtöbb apró uborkát Csehország (6,7 ezer tonna), Románia (5,3 ezer tonna), valamint Magyarország (4,5 ezer tonna) értékesítette 2018-ban. A vezető apróuborka-importőr Csehország (8,4 ezer tonna) volt.

Az Európai Bizottság adatai szerint a kígyóuborka átlagos nettó termelői ára (0,85 euró/kilogramm) márciusban 16 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Spanyolországban 45 százalékkal 0,58 euró/kilogrammra emelkedett, ugyanakkor Hollandiában 2 százalékkal 1,45 euró/kilogrammra csökkent az uborka ára.

Magyarországon az uborka termése az 1990-es években 100 ezer tonna körül alakult, ezt követően folyamatosan csökkent, 2017-ben 33,6 ezer tonnát tett ki. Szakértők szerint a hajtatott uborka termőterülete nem változott számottevően, 100 hektár körül alakult az elmúlt években. Az összes termés kétharmada hajtatott uborka, a többi ipari feldolgozásra kerül. A friss fogyasztásra kerülő melegigényes uborka előállítása szinte teljes egészében termesztőberendezésekben történik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint a magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogramm kígyóuborkát fogyasztanak évente. Nyugat-Európában a kígyóuborka fogyasztása átlagosan 2,0-2,2 kilogramm között alakul fejenként. Szakértők szerint Európában több éve tartó trend a minizöldségek, így a kisméretű uborkák iránti érdeklődés növekedése. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is növekszik, a vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát.

A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött uborka külkereskedelmi egyenlege negatív volt az elmúlt években. A behozatal – elsősorban Németországból és Spanyolországból – 11 százalékkal 13,3 ezer tonnára nőtt, a kivitel 30 százalékkal 2,5 ezer tonnára csökkent 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest. A friss vagy hűtött uborka importjának értéke 2,82 milliárd forint, az export értéke 601 millió forint volt 2018-ban.

Az apró uborka külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években. A kivitel – elsősorban Csehországba és Németországba – 33 százalékkal 4,5 ezer tonnára, a behozatal 46 százalékkal 985 tonnára csökkent 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest. Az apró uborka exportjának értéke 1,11 milliárd forint, az import értéke 169 millió forint volt 2018-ban.

Az elmúlt évek során az ecetes uborka exportvolumene csökkent, azonban 2018-ban 54 százalékkal 15,2 ezer tonnára nőtt, az értékét tekintve 72 százalékkal 3,30 milliárd forintra ugrott. Főbb célpiacok Franciaország, Románia, Lengyelország és Hollandia voltak.

A Budapesti Nagybani Piacon a spanyolországi kígyóuborka nagykereskedelmi ára 2 százalékkal magasabb (524 forint/kilogramm) volt 2019 1–13. hetében, mint egy esztendővel ezelőtt, ezt követően nem szerepelt a kínálatban. A belföldi kígyóuborka a 7. héten jelent meg a kínálatban, és termelői ára 4 százalékkal 580 forint/kilogrammra csökkent 2019 8–14. hetében 2018 azonos időszakához viszonyítva. A belföldi berakó uborka a 11. héten lépett a piacra, és termelői ára 19 százalékkal volt alacsonyabb (725 forint/kilogramm) 2019 11–14. hetében, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Változott az importzöldségek ára Alig észrevehető mértékben kúsztak feljebb az importból származó zöldségek ára a Budapesti Nagybani Piacon a 46. héten. A nagyobb méretű, spanyol impo...
Bajban a magyar konzervuborka: már a hazai piacot ... Már nem tudják ellátni a gazdák a Magyarországon termesztett konzervuborkával a hazai piacot, emiatt az egyre több importra szorul. Jelenleg mintegy ...
Mutatjuk a Budapesti Nagybani Piac 38. heti árait A Budapesti Nagybani Piacon a 38. hétre brutálisan megdrágult a hazai termesztésű sárgarépa (+108 százalék), és kisebb mértékben a málna (+7 százalék...
Létezik, hogy a nagybanin valami olcsóbb, mint tav... A Budapesti Nagybani Piacon a 28. héten a hazai gömb- és fürtös paradicsom leggyakoribb ára alatta maradt az egy évvel korábbinak: a 47 mm feletti fü...