Még soha nem volt ilyen magas a nyerstej ára!

A nyerstej országos termelői átlagára rekordszintet ért el Magyarországon: az elmúlt év novemberében 104,23 forint/kg volt, és 4 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Amerikában, és az Európai Unióban is emelkedett az ára.

Ezzel párhuzamosan Magyarországon nőtt a nyerstej kiviteli ára, novemberben 127,85 forint/kg volt, azaz 23 százalékkal haladta meg a belpiaci árat.

Emelkedik a tejtermelés

Rekordszintet ért el a nyers tej ára
Rekordszintet ért el a nyerstej ára

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) novemberi előrejelzése szerint a globális tejtermelés 780 millió tonnára nő 2013-ban az előző évihez képest, ami 1,9 százalékos emelkedést jelent. Az EU-ban 0,3 százalékkal, az USA-ban 0,9 százalékkal, Kínában 6,3 százalékkal emelkedik a tejkibocsátás. A világ egy főre jutó tej- és tejtermékfogyasztása is várhatóan 0,8 százalékkal emelkedik 2013-ban az előző évhez képest, és eléri a 108,2 kilogrammot. Ami a külkereskedelmet illeti, csökkenés várható: 2013-ban 53 millió tonna lehet, ami 0,9 százalékkal alacsonyabb az előző évi értéknél. Az elmúlt 4 évben a növekedés mérték 7 százalék körüli volt.

Magyarországi adatok alakulása

A tej- és tejtermékek összes értékesítésének nettó árbevétele 2012-ben 213 milliárd forint volt, ami 5 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest a KSH adatai szerint. Ennek 86 %-át belpiaci, és 14 %-át külpiaci forgalom tette ki. Emelkedett a belföldi értékesítés árbevétele 6 százalékkal, míg az exportértékesítésé csökkent 2 százalékkal.

Vegyesen alakult a különböző termékcsoportok termelése: a folyadéktej termelése 3 százalékkal, a sajt és túró termékcsoportok, valamint a savanyított tejtermékek 2 százalékkal növekedtek. A sovány tejpor termelése megkétszereződött, de a teljes tejporé nem változott. Egy százalékos csökkenés következett be a tejsavónál, a vajnál és a vajkrémnél pedig 3 százalékos esés tapasztalható. A termékkategóriákon belüli helyzet a következőképpen alakult: a vaj termelése 8 százalékkal csökkent, a vajkrémé 2 százalékkal nőtt. A sajt termelése 2 %-kal, az ömlesztett sajté 5 %-kal nőtt. Az aludttej és a tejföl termelése 2 százalékkal nőtt, míg az ízesített termékeké 7 százalékkal csökkent.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Drágult a vágósertés és a gyümölcsökért is többet ... Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a májusi 4,5 százalékos emelkedés után. A növényi ...