Drágult a vágósertés és a gyümölcsökért is többet kell fizetni

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a májusi 4,5 százalékos emelkedés után. A növényi termékek ára az előző havinál nagyobb mértékben, 3,1 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek felvásárlási ára a májusi 15,0 százaléknál lassabban, 12,7 százalékkal emelkedett – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára 7,2 százalékkal csökkent tavaly júniushoz viszonyítva, a burgonya 21,4 százalékkal lett olcsóbb, a zöldségfélék ára viszont csak 0,8 százalékkal mérséklődött, míg a gyümölcsök 17,7 százalékkal drágultak.

Az élő állatok felvásárlási ára 8,7 százalékkal, ezen belül a vágósertés ára 19,2 százalékkal emelkedett, és 451 forintos kilónkénti átlagára évek óta a legmagasabb volt.

Sokat drágultak a gyümölcsök júniusra
Sokat drágultak a gyümölcsök júniusra

 

A csirke 2,8 százalékkal olcsóbban kelt el, az elmúlt öt hónapban a vágócsirke felvásárlási ára kilogrammonként 250 forint körül stagnált.

Az állati termékek 23,3 százalékkal drágultak, a tej ára 31,7 százalékkal emelkedett, literenként 92 forintra, a tojás 2,7 százalékkal lett drágább.

Az idei első fél évben a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 3,0 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 12 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára január-júniusban 4,2 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké 9,6 százalékkal nőtt. A burgonya ára 7,4 százalékkal csökkent, a vágósertés ára 25, a tej ára 24 százalékkal emelkedett.

Az első fél évben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2 százalékkal mérséklődtek. Az agrárolló – a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa – értéke 103,3 százalék volt az első fél évben azaz a felvásárlási árak emelkedése meghaladta a költségek növekedési ütemét.

A folyó termelőfelhasználás árszínvonala 1,6 százalékkal csökkent, ezen belül az energia költségek 8,4 százalékkal emelkedtek a takarmányok ára 6,2 százalékkal csökkent.

A mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,7 százalékos emelkedését az épületek 4,9 százalékos drágulása okozta, mert a gépek ára 1,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint a tavalyi első félévben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Még soha nem volt ilyen magas a nyerstej ára! A nyerstej országos termelői átlagára rekordszintet ért el Magyarországon: az elmúlt év novemberében 104,23 forint/kg volt, és 4 százalékkal volt több...
8,9%-kal csökkentek áprilisban a mezőgazdasági ter... Ez év áprilisában 8,9%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelő árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenés a növényeknek vol...
9,2%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak ... A mezőgazdasági termelői árak 9,2 százalékkal mérséklődtek májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 14,8...
Júniusban is csökkent a mezőgazdasági termények ár... Az előző évi árakhoz képest júniusban 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetnünk a növényfélékért. Az állatok és feldolgozott állati eredetű termék...
Csökkentek a mezőgazdasági árak a tavalyi első fél... Az idei első félévben 11,8%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint 2013 első félévében. Az összesítésből kiderül, hogy a növény...
Csökkentek a mezőgazdasági árak a tavalyi évhez ké... 2014. I-III. negyedévében 7,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint 2013. azonos időszakában. A növényi eredetű és a k...