Két növényfaj, melyekkel választ találhat az elszálló műtrágyaárakra

Intenzív körülmények között akár 12 t/ha termésre is képes. Kiváló tápanyag hasznosító képessége miatt gazdaságosan termeszthető. A sikeres termesztéshez 90-100 kg/ha N hatóanyag szükséges. Ez a növényfaj nem más, mint a szemescirok, aminek lényegesen alacsonyabb a műtrágya igénye, mint a kukoricáé. A gyengébb adottságú, rosszabb minőségű talajokon is jövedelmező lehet.

ES BOREAS

Termőképességben verhetetlen vörös szemű, középérésű szemescirok hibrid. Jelenleg a magyarországi kínálat egyik legnagyobb termésével rendelkező fajtája, termése üzemi méretekben is elérte a 10 t/ha-t. Gyors kezdeti fejlődés és kiváló állóképesség jellemzi. A magas termés mellett, a vízleadása is gyors, ezért nem csúszik a betakarítása. Ez jól látszik az idei év IKR kísérletéből is, ahol a legnagyobb terméssel takarították be, átlagos víztartalom mellett.

1. ábra: ES Boreas eredménye az IKR kísérleteiben, 2021.

Vetését 260-300 ezer mag/ha vetőmag mennyiséggel javasoljuk, vetőmagját kizárólag Concep III. és gombaölőszeres csávázással hozzuk forgalomba.

1. kép: ES Boreas szemescirok

A másik ilyen növényfaj a szója, amely a szükséges nitrogén-igényének mintegy 40%-át légköri nitrogén megkötésével fedezi. A gyökerén gyökérgümők fejlődnek, az itt élő baktériumtörzs képes a légköri nitrogén megkötésére. Az ezzel elérhető – a fehérjenövények termeléshez kötött támogatására jogosító- 1 t/ha feletti termésszint nem biztosít igazán versenyképes jövedelmet. Az igazán sikeres 3,5-4 t/ha szója terméshez 150-200 kg N kijuttatása szükséges. Komoly jövedelmet csak a gümők által megkötött N-re alapozni nem lehet, ezért mindenképp javasolt a kiegyensúlyozott tápanyag-visszapótlás. Fontos azonban azt is látni, hogy ez a műtrágya mennyiség sokkal kevesebb, mint a többi kultúra tápanyagigénye.

Az Isterraegy olyan portfólióval rendelkezik a szójában, ami mind tenyészidőben, mind a felhasználási célt tekintve teljesnek mondható. Kínálunk igen korai, korai és középérésű fajtát is. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, alacsony antinutritív szinttel bíró, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív anyag is.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája az ES Liberator igen korai (00) fajta, ami tenyészidejét meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Nagyon korán, szeptember első felében betakarítható. 2021-ben szeptember 5-én 12% nedvességtartalommal szinte mindenhol aratható volt. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44 %-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését, 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtószerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tényészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be.

2. ábra: ES Liberator termése és fehérjetartalma, 2020.

RADIOSA

Új, 2020-ban elismert kiemelkedő termőképességgel rendelkező fajta. Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha, a standard fajták szintje felett 5 %-kal.  A korai (0) csoport közepén érik. A tavalyi Magyar Szója kísérletek győztes fajtája, 5 hely átlagában a legnagyobb termést adta. Magjában található antinutritív anyagok mennyisége alacsony, ezért közvetlenül (feltárás nélkül) etethető a megfelelő szabályok betartása mellett. Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező, generatív szója.  A kimagasló termésének titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 25-45 cm-es sortávra ajánljuk. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A Radiosa termése humán felhasználásra is alkalmas. A fajta a KITE kizárólagos forgalmazásában érhető el.

3. ábra: Radiosa termése eltérő tőszámon, 2021.

ES GENERATOR

A középérésű csoport (1) egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A NÉBIH kísérleteiben a termése 4,7 t/ha, a standard fajtákat több, mint 9%-kal előzve meg. A 2021. év Magyar Szója kísérleteinek a győztese. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget.  Jellemző, hogy erőteljes oldalhajtásokat hoz, ezzel tovább nő a hüvelyszám és a termés is. Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését, 450-500 ezer mag/ha vetőmag normával.

4. ábra: ES Generator termése 5 kísérleti hely átlagában

A szójáinkat kizárólag Liquifix 120 oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba. Az isterra-seeds.com honlapunkon részletes technológiai eredményeket, fajtaspecifikus ajánlásokat is talál.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Dunamenti országokra céloz kiváló kalászos fajtá... Az Isterra az elmúlt években hazánk egyik meghatározó söripari árpa (őszi és tavaszi) és őszi kalászos (búza, durum búza, takarmány árpa és...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Ismét jól teljesített a Cellule, de összességében ... Lassan vége az aratásnak és a kalászos terméseredmények a vártnál jobban alakulnak. Különösen igaz ez az Isterra Cellule nevű búzafajtájára. Erről, v...
A legjobb Isterra-fajták évek óta a GOSZ-VSZT kísé... A felgyorsuló fajtaváltás miatt csak a stabilan teljesítő búzák maradnak a köztermesztésben. A héten megjelentek a legfrissebb GOSZ-VSZT őszi búza...
Már tavasszal is Isterra – épülő, versenykép... A kiemelkedő termést biztosító kalászos fajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021 tavaszától új portfólióval, szója- és cirokfajt...