Intézkedések kontra aratás

Mindenkit az új agrártámogatási rendszer foglalkoztat; hol a munkát hátráltatja, hol a minőségben okoz gondot a sok eső; érdemes gombát termeszteni; több a sertés az országban; tovább tüntetnek a magyar tejért; többen vállalkoznak az agrár szektorban; idénymunkásokat keres a Monsanto Hungária Kft. Mindent megtudhat agrárhír-összefoglalónkból!

Mi sem zárkózhattunk el a héten nagy port kavart kormányzati bejelentéstől, mely az agrártámogatási rendszer átalakításáról szól. A változtatás törzse, hogy az 1200 hektár feletti területetek tulajdonosaitól 100%-os lesz a támogatásmegvonás. Az így felszabaduló összeget pedig a kisebb területtel rendelkezők között osztják el. Kiemelt szerepet kap az állattenyésztés, és több munkahely születésével is számol a kormány. A Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (MÉDOSZ) megdöbbenéssel fogadta a kormány döntését az agrártámogatási rendszer átalakításáról, és a mezőgazdaságot érintő teljes támogatási rendszer megismertetését sürgeti. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint pedig egyenesen katasztrofális károkat okoz majd a mezőgazdaságban az átalakítás. Aki tudott, megszólalt az ügyben, és elmondta (nem)tetszését vagy éppen kételyeit. Annyi biztos, hogy nincs nagy egyetértés, és sokan inkább óvatosan nyilatkoznak. Németh István ügyvezetőnket a Piac&Profit kérdezte véleményéről.

Azért jól halad az aratás

Az őszi búza betakarítása a vetésterület 73%-án már megtörtént az országban, az eső nem mindenhol okozott gondot, annál inkább aggodalomra adhat okot a minőség. A legnagyobb, 98%-os arányban Békés megyében került magtárba az őszi búza, míg a legkisebb nagyságú területet, 32%-ot Veszprém megyében takarították be. Az aratás előrehaladásának megyénkénti nagy eltérését a mostani zivataros időjárás is erősíti. A termésátlagok tájegységenként igen eltérőek: hektáronként 3,8 tonnától, hektáronként 5,6 tonnáig terjed. Az országos átlag hektáronként 4,674 tonna, ami megegyezik a tavalyi értékkel, az elmúlt öt év átlagát pedig 14%-kal haladja meg.

Zalában learatták az őszi búza felét, hektáronként 5,5 tonnás hozammal. A minőség közepesnek mondható, 60%-a takarmány, 30%-a euró, 10%-a malmi minőségű. A sok eső miatt csökkent a sütőipari értéke is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 80%-osak a betakarítási munkák. Végeztek már a repcével, magborsóval és az őszi árpával is. Utóbbi termésátlaga valamivel elmaradt a tavalyi 4,6 tonnától, idén 4,1 tonna lett.

Szentesen szivattyúznak, de a talajból folyamatosan érkezik az utánpótlás, ez pedig nagy melegben problémát jelent, belefulladhat a növény. Fotó: Králik Emese (delmagyar.hu)
Szentesen szivattyúznak, de a talajból folyamatosan érkezik az utánpótlás, ez pedig nagy melegben problémát jelent, belefulladhat a növény. Fotó: Králik Emese (delmagyar.hu)

 

Komárom-Esztergom megyében az aratási munkákban okozott gondot a sok csapadék. Hiába indult előbb a szezon, mégis késésben vannak a megszokott állapotokhoz képest. A búza 60%-át takarították eddig be, termésátlaga 5-6 tonna körül alakul hektáronként. Az itteni gazdák közül egyre többen térnek át a 43.000 Ft/t áron értékesíthető takarmánybúzára, ami alig marad el a 45.000 Ft/t áron eladható étkezési búzától. Fejér megyében is 60%-át learatták már a búzának – olvasható a feol.hu-n. A fennmaradó területeket 1 hét alatt is be lehetne takarítani, ha nem eredne el folyton az eső.

Rövid piaci hírek

Nagy potenciál rejtőzik a gombatermesztésben. A szakértők előrejelzése szerint 2020-ig akár meg is duplázódhat a mostani termelés mennyisége. A jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés 50-70 ezer tonnára bővíthető.

Mintegy 6%-kal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az 518 Ft/kg árat. Nőtt a sertések száma is. 2014. júniusában 3,095 millió sertést tartottak nyilván Magyarországon, ami 7%-kal több, mint egy évvel azt megelőzően.

Tovább folytatják a tejtermelők a demonstrációt. Ez egyben azt jelenti, hogy a legutóbbi 3 településen zajló tüntetés még nem érte el a célját. Kivételt képez a Spar, akit a demonstrációs bizottság kiemelt a többi áruházlánc közül. Itt ugyanis csak hazai tej kapható a szlovák tejhez hasonló áron.

1,35%-kal csökkent a magyarországi vállalkozások száma az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest. A majdnem minden területen jellemző cégszám-csökkenés ellenére a vegyiparban, az élelmiszergyártásban és a mezőgazdaságban a vállalkozások számának növekedése még mindig 1% felett van.

Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. nagyigmándi vetőmagüzemébe 300 idénymunkást keres a kukorica-betakarítás kezdetére. Közülük a legjobb munkaerőket, körülbelül 90 főt, a betakarítás után, a vetőmagkészítés március végéig tartó folyamatában is alkalmaznák.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Mi áll az indiai gazdák nagyszámú öngyilkosságának... Szerencsések vagyunk, hogy nincs ránk hatással a Monsanto, vagy az érintett gazdák csak bűnbakot keresnek adósságproblémáik tekintetében? Önöknek mi a...
Folyik az aratás, és az aggódás az olcsó dinnye és... Jól halad az aratás, biztatóak a terméskilátások; aggódnak a dinnye- és a meggytermelők is az alacsony árak miatt; támogatási kérelembenyújtás szőlőül...
Demonstráció a hazai tejért A hét elején még csak terv volt, de most biztossá vált: megrendezi tüntetését a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs bizott...
Az FM egyetért a magyar tejtermelők céljaival A tejtermelők a mai tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket az importtal szembe...
Kevesebb, mint 1 hónap az aratásból Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint várhatóan augusztus elsejére végeznek az aratással a gazdálkodók az o...
Tolna búzával, Békés repcével tarol Jók a kilátások gabonafronton és a gyümölcspiacon is; kész a meggypiaci támogatás stratégiája; itt a magyar dinnyeszezon; a hazai tejért tüntettek; ma...