Intézkedések kontra aratás

Mindenkit az új agrártámogatási rendszer foglalkoztat; hol a munkát hátráltatja, hol a minőségben okoz gondot a sok eső; érdemes gombát termeszteni; több a sertés az országban; tovább tüntetnek a magyar tejért; többen vállalkoznak az agrár szektorban; idénymunkásokat keres a Monsanto Hungária Kft. Mindent megtudhat agrárhír-összefoglalónkból!

Mi sem zárkózhattunk el a héten nagy port kavart kormányzati bejelentéstől, mely az agrártámogatási rendszer átalakításáról szól. A változtatás törzse, hogy az 1200 hektár feletti területetek tulajdonosaitól 100%-os lesz a támogatásmegvonás. Az így felszabaduló összeget pedig a kisebb területtel rendelkezők között osztják el. Kiemelt szerepet kap az állattenyésztés, és több munkahely születésével is számol a kormány. A Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (MÉDOSZ) megdöbbenéssel fogadta a kormány döntését az agrártámogatási rendszer átalakításáról, és a mezőgazdaságot érintő teljes támogatási rendszer megismertetését sürgeti. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint pedig egyenesen katasztrofális károkat okoz majd a mezőgazdaságban az átalakítás. Aki tudott, megszólalt az ügyben, és elmondta (nem)tetszését vagy éppen kételyeit. Annyi biztos, hogy nincs nagy egyetértés, és sokan inkább óvatosan nyilatkoznak. Németh István ügyvezetőnket a Piac&Profit kérdezte véleményéről.

Azért jól halad az aratás

Az őszi búza betakarítása a vetésterület 73%-án már megtörtént az országban, az eső nem mindenhol okozott gondot, annál inkább aggodalomra adhat okot a minőség. A legnagyobb, 98%-os arányban Békés megyében került magtárba az őszi búza, míg a legkisebb nagyságú területet, 32%-ot Veszprém megyében takarították be. Az aratás előrehaladásának megyénkénti nagy eltérését a mostani zivataros időjárás is erősíti. A termésátlagok tájegységenként igen eltérőek: hektáronként 3,8 tonnától, hektáronként 5,6 tonnáig terjed. Az országos átlag hektáronként 4,674 tonna, ami megegyezik a tavalyi értékkel, az elmúlt öt év átlagát pedig 14%-kal haladja meg.

Zalában learatták az őszi búza felét, hektáronként 5,5 tonnás hozammal. A minőség közepesnek mondható, 60%-a takarmány, 30%-a euró, 10%-a malmi minőségű. A sok eső miatt csökkent a sütőipari értéke is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 80%-osak a betakarítási munkák. Végeztek már a repcével, magborsóval és az őszi árpával is. Utóbbi termésátlaga valamivel elmaradt a tavalyi 4,6 tonnától, idén 4,1 tonna lett.

Szentesen szivattyúznak, de a talajból folyamatosan érkezik az utánpótlás, ez pedig nagy melegben problémát jelent, belefulladhat a növény. Fotó: Králik Emese (delmagyar.hu)
Szentesen szivattyúznak, de a talajból folyamatosan érkezik az utánpótlás, ez pedig nagy melegben problémát jelent, belefulladhat a növény. Fotó: Králik Emese (delmagyar.hu)

 

Komárom-Esztergom megyében az aratási munkákban okozott gondot a sok csapadék. Hiába indult előbb a szezon, mégis késésben vannak a megszokott állapotokhoz képest. A búza 60%-át takarították eddig be, termésátlaga 5-6 tonna körül alakul hektáronként. Az itteni gazdák közül egyre többen térnek át a 43.000 Ft/t áron értékesíthető takarmánybúzára, ami alig marad el a 45.000 Ft/t áron eladható étkezési búzától. Fejér megyében is 60%-át learatták már a búzának – olvasható a feol.hu-n. A fennmaradó területeket 1 hét alatt is be lehetne takarítani, ha nem eredne el folyton az eső.

Rövid piaci hírek

Nagy potenciál rejtőzik a gombatermesztésben. A szakértők előrejelzése szerint 2020-ig akár meg is duplázódhat a mostani termelés mennyisége. A jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés 50-70 ezer tonnára bővíthető.

Mintegy 6%-kal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az 518 Ft/kg árat. Nőtt a sertések száma is. 2014. júniusában 3,095 millió sertést tartottak nyilván Magyarországon, ami 7%-kal több, mint egy évvel azt megelőzően.

Tovább folytatják a tejtermelők a demonstrációt. Ez egyben azt jelenti, hogy a legutóbbi 3 településen zajló tüntetés még nem érte el a célját. Kivételt képez a Spar, akit a demonstrációs bizottság kiemelt a többi áruházlánc közül. Itt ugyanis csak hazai tej kapható a szlovák tejhez hasonló áron.

1,35%-kal csökkent a magyarországi vállalkozások száma az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest. A majdnem minden területen jellemző cégszám-csökkenés ellenére a vegyiparban, az élelmiszergyártásban és a mezőgazdaságban a vállalkozások számának növekedése még mindig 1% felett van.

Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. nagyigmándi vetőmagüzemébe 300 idénymunkást keres a kukorica-betakarítás kezdetére. Közülük a legjobb munkaerőket, körülbelül 90 főt, a betakarítás után, a vetőmagkészítés március végéig tartó folyamatában is alkalmaznák.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mi áll az indiai gazdák nagyszámú öngyilkosságának... Szerencsések vagyunk, hogy nincs ránk hatással a Monsanto, vagy az érintett gazdák csak bűnbakot keresnek adósságproblémáik tekintetében? Önöknek mi a...
Folyik az aratás, és az aggódás az olcsó dinnye és... Jól halad az aratás, biztatóak a terméskilátások; aggódnak a dinnye- és a meggytermelők is az alacsony árak miatt; támogatási kérelembenyújtás szőlőül...
Demonstráció a hazai tejért A hét elején még csak terv volt, de most biztossá vált: megrendezi tüntetését a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs bizott...
Az FM egyetért a magyar tejtermelők céljaival A tejtermelők a mai tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket az importtal szembe...
Kevesebb, mint 1 hónap az aratásból Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint várhatóan augusztus elsejére végeznek az aratással a gazdálkodók az o...
Tolna búzával, Békés repcével tarol Jók a kilátások gabonafronton és a gyümölcspiacon is; kész a meggypiaci támogatás stratégiája; itt a magyar dinnyeszezon; a hazai tejért tüntettek; ma...