Folyik az aratás, és az aggódás az olcsó dinnye és meggy miatt

Jól halad az aratás, biztatóak a terméskilátások; aggódnak a dinnye- és a meggytermelők is az alacsony árak miatt; támogatási kérelembenyújtás szőlőültetvényekre; etikus ármeghatározásra és a tagdíjak utólagos bevallására kér a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK); juhászati mintatelep létesült Pest megyében. A hét legfontosabb agrárhíreit ezen a héten is összegyűjtöttük Önnek!

Gabonapiaci körbetekintés

Nem csupán beindult, de több megyében már több mint 50%-on áll az aratás. Zalában az őszi árpa 87%-át aratták le, de a térségben lehullott nagy mennyiségű eső miatt a héten pár napra leálltak a munkálatok. Hektáronként átlagosan 5,5 tonna árpát takarítottak be eddig, de az egyes földek között jelentősek az eltérések. A káposztarepce 12%-át aratták le eddig 3,36 tonnás hektáronkénti átlagterméssel. Az árpa minőségére nincs panasz, de a búzáé még kérdéses, ha továbbra is sok csapadék öntözi meg a zalai földeket. A termelők nagy része már előszerződéssel is rendelkezik, itt a gabonaárak nem változtak az elmúlt 2-3 hétben.

Jól állunk az aratással, jók a terméskilátások is.
Jól állunk az aratással, jók a terméskilátások is.

 

Vas megyében az őszi árpa 45%-át learatták már. Az átlagos terméshozam itt 4,65 tonna hektáronként, országosan a NAK szerint 4,41 tonna eddig. További munkák előtt állnak még a gazdák az aratást illetően, utána pedig fontos lesz a talajmunkák elvégzése a kártevők miatt.

Nem örülnek a Békés megyében tevékenykedő gazdák, a vártnál 10-15%-kal lehet kevesebb a búza idén. A májusi termésbecslés óta eltelt száraz, esőhiányos időszak, a sárgarozsda betegség és a mezei pockok elszaporodása módosította a várakozásokat. A térségben június közepe óta aratják az őszi búzát, eddig 15-16%-on állnak. Az átlagtermés itt hektáronként 3,7-3,8 tonnára tehető egy-egy hektáron, ez 20%-kal alacsonyabb érték, mint a májusban előrejelzett mennyiség, és a tavalyi átlagtermés a megyében. De nagyok az eltérések az egyes települések között is. Minőségét tekintve a búza 50%-a lesz takarmány minőségű, másik fele étkezési minőségű. A búza másik problémája, hogy gyenge rá a kereslet, ez az árára is kihat a megyében.

Zöldség-gyümölcs piaci információk

Indul a magyar görögdinnye szezon, érik a szántóföldön termesztett zöldség (a dinnye a tökfélék családjába tartozik – a szerk.). A terméskilátások jók, 6000 hektárról 220-230 ezer tonna dinnyére lehet számítani. Probléma van azonban az árakkal. A magyar termelők az olcsó import dinnye miatt aggódnak. Főleg azért, mert a mostani időszakra tervezik az áruházláncok akciósan kínálni a külföldi dinnyéket a fogyasztók számára. Ez 90-100 Ft-os kilónkénti árat jelent majd, ami 150-160 Ft-ról esik erre az összegre. Mindenki emlékszik még az áruházak parkolójában tömegesen megsemmisített görögdinnyék látványára. A gazdák el szeretnék kerülni, hogy hasonló helyzetbe kerüljenek idén is. 

Egyre nagyobb méreteket ölt a meggypiacon is az alacsony ár. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből eddig is érkeztek olyan hírek, hogy nehéz lesz értékesíteni a gyümölcsöt. Emellett probléma, hogy a felvásárlók nem viszik túlzásba a tonnánként kínált árakat sem. A vevők a kis gyümölcsméretre hivatkoznak, a termelők azonban kartellezést sejtenek a háttérben, és indokolatlannak tartják a rendkívül alacsony, 100 Ft/kg-os felvásárlási árat – olvasható a szabadfold.hu-n.

Folytatódott a szőlőtermelőknek kifizetett támogatási összegek utalása szőlőültetvényeik után. Aki még szeretne élni a lehetőséggel július 15-ig, a kérelembenyújtási időszak végéig megteheti.

További aktuális gyorshírek

Etikus ármeghatározásra kéri a NAK a piaci szereplőket. Több esetben is előfordult ugyanis, hogy nem volt egyértelmű, hogy a felvásárló által kínált ár nettó vagy bruttó. Illetve a NAK felhívja a tagok figyelmét, hogy már csak néhány napig, július 7-e, hétfőig lehet utólagosan bevallani a tagdíjakat.

Példamutató jelleggel készült el a törteli juhászati mintatelep Fotó: haon.hu
Példamutató jelleggel készült el a törteli juhászati mintatelep Fotó: haon.hu

Juhászati mintatelep létesült Pest megyében, Törtelen, mivel a juhtartás jelentős szerepet képvisel a hazai vidékfejlesztésben, foglalkoztatásban és a gazdaságban. A mintatelep célja, hogy az állattartást és a gazdálkodói életformát vonzóbbá tegyék a fiatalok körében, és jó példát mutasson a többi juhtartónak. A magyarországi juhállomány 2013-ban több mint 1,2 millió állatot számlál. 87%-uk egyéni gazdaságok tulajdonában áll, a maradék 13%-os gazdasági szervezetek tartják.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Belföldi gyümölcsárak a vidéki nagybani piacokról ... Hektikusan változott a vidéki nagybani piacokon a belföldi gyümölcsök termelői ára: jó néhány a felére csökkent, de volt, ami emelkedett. A részleteké...
A belföldi gyümölcs bruttó termelői ára a vidéki n... Megérkeztek a legfrissebb 26. heti adatok a vidéki nagybani piacokról. A barack ára jelentősen csökkent, a többi gyümölcsé érdemben nem változott a mú...
A belföldi gyümölcsök bruttó termelői ára a vidéki... Az alábbiakban már olvashatók a legfrissebb, 27. heti adatok a vidéki nagybani piacokról. A cseresznye és barack ára jelentősen csökkent, a többi gyüm...
Erős, de mégis problémás a magyar dinnyepiac Hajdú-Bihar megyében évről-évre csökken a dinnye-termőterület nagysága, és az így termelt mennyiség már nem fedezi a megyében élők igényeit. Egy helyi...
Csökkent a belföldi gyümölcsök bruttó termelői ára... 20-30 százalékot csökkent a meggy és a barack ára a 28. hétre a vidéki nagybani piacokon az egy héttel ezelőtti árakhoz viszonyítva. Hogy városonként ...