Hiába füstöltek nyugaton, ott lettek a legnagyobb károk

Amilyen szépen indult a szezon a gyümölcsösökben, olyan csúnya lett a folytatás. A múlt heti fagyok komolyan megtizedelték a leendő termést mind a gyümölcsösökben, mind a szántóföldeken. A különbség csupán annyi, hogy míg a kukoricát még újra lehet vetni, a gyümölcsfák csak egyszer tudnak virágozni egy évben. Így amelyik fán elfagytak a virágok, azokon idén már biztosan nem lesz termés.

A múlt héten megvalósult a gazdák rémálma: tartós hajnali fagyok tizedelték meg a termést, legyen szó gyümölcsről, vagy szántóföldi kultúráról. Az ország egyes pontjain mínusz 5 fokig süllyedt reggelente a hőmérséklet, ezt pedig már a növények nem bírták.

A szántóföldekről érkeztek az első aggasztó hírek. Sok helyen az országban elfagyott a korán elvetett és már kikelt kukorica, valamint a burgonya is több hektáron elhalt. Ezekben az esetekben a gazdák még mentik a menthetőt, újravetéssel csökkenteni tudják a károkat. A gyümölcstermesztők esetében azonban más a helyzet.

Gázégőkkel, fagyvédelmi gyertyákkal vagy füstöléssel próbáltak ugyan védekezni a gazdák, de nem mindenhol sikerült megmenteni a termést. Egyébként nem ritka az ilyen komoly fagy az évnek ebben az időszakában. Sokakban a 2007-es év emlékei jöttek elő, amikor hasonlóan nagy károk keletkeztek.

Egyes gazdák füstöléssel próbáltak védekezni a fagyok ellen több-kevesebb sikerrel
Egyes gazdák füstöléssel próbáltak védekezni a fagyok ellen több-kevesebb sikerrel (Fotó: metnet.hu)

 

Azt még nehéz megmondani, hogy hol mekkora baj, de az már biztos, hogy elsősorban a gyümölcsösök sínylették meg a zord hajnalokat. Idáig körülbelül ezer termelő jelentett be kárt, mintegy ötezer hektáron. A károk fedezésére idén 24 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az előzetes becslések szerint a várható termés 25-30 százaléka veszett oda. Érezhető lesz a terméskiesés több gyümölcs esetében is. Elsősorban az éppen virágzó állományokat gyérítette meg a hideg, így az alma, a cseresznye és az eper szenvedte el a legsúlyosabb károkat.

A Magro.hu információi szerint a fagy leginkább a nyugati országrészeket érintette, de a Nyírséget sem kímélte. Egyes gazdák gyümölcsöseiben 100 millió forintos kár keletkezett, bár a pontos kárfelmérést csak később lehet elvégezni. Leginkább a cseresznye károsodott, mert éppen virágzás közepén érte a komoly fagy, de az alma és a dió is megsínylette a mínuszokat.

Legnagyobb veszélyben a virágzó gyümölcsfák voltak, így az almafákat is komoly károk érték
Legnagyobb veszélyben a virágzó gyümölcsfák voltak, így az almafákat is komoly károk érték

 

A gazdák kárenyhítést kaphatnak. 15 napjuk van arra, hogy bejelentsék erre vonatkozó igényüket. Aki határidőre ezt nem jelzi, nem részesülhet a juttatásban.

Veszprém megyében füstöléssel próbáltak védekezni a fagykár ellen. A védekezés sikeresnek mondható, a mínusz 3 fokot így át tudták vészelni a gyümölcsfák. Ezt követően tápanyaggal kezdték permetezni a növényeket, hogy mielőbb meg tudjanak erősödni az elmúlt napok megpróbáltatásai után.

Somogy megyében nem volt ilyen jó a helyzet. Ott az epresgazdák próbáltak füstöléssel védekezni, de a légmozgás nem állt melléjük, a védekezés eredménytelen volt. Egyes eperfarmokon a termés 90 százalékának is búcsút inthetnek a termelők.

A szőlő sem úszta meg. A Soproni borvidéken például az ültetvények 70-80 százaléka elfagyott, idén nem lesz szüret az érintett területeken. Viszont a magasabban fekvő területek kevésbé károsodtak, ott még várható némi termés az ősszel.

Az az eper, amelyik nem fagyott el, nagyon drága lehet idén a piacon
Az az eper, amelyik nem fagyott el, nagyon drága lehet idén a piacon

 

A fagykárok azonban nem csak a termelőknek okoznak fejtörést, de a fogyasztók is rosszul járnak. Az első számítások szerint akár-20-25 százalékkal is emelkedhet a gyümölcsök ára idén Magyarországon. Az eperért 1200, a cseresznyéért 1000, a meggyért pedig 350 forintot is elkérhetnek majd kilónként a kereskedők.

A várható áremelkedés nem kedvez a hazai gyümölcsfogyasztásnak sem. Az elmúlt húsz évben az egy főre jutó hazai gyümölcsfogyasztás csaknem a felére esett vissza, ez idén tovább csökkenhet épp az áremelkedés miatt.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Amit a biztosításokról tudni kell – 4 pontban Éves szinten 130 milliárdos kár éri a gazdákat, mégis csupán a termőföldek 40%-a van biztosítva. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, mit kell tudni a me...
Kárt okozott az eső és a vihar a szántóföldeken... A május eleje óta tartó csapadékos időjárás és a viharok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságainak jelentései alapján, több helyen is ká...
A nagy esők hagyatéka Nem elég, hogy az enyhe tél miatt fokozottabb kártevőirtásra van szükség az idei évben, most még az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű eső is húzza a ...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...