A faapríték előállítás hátteréről, jelenlegi technológiájáról és a lehetséges jövőbeni fejlesztéseiről szólt az Egererdő Zrt. Vevői Nyílt Napja szeptember 13-án. A rendezvényen az erdészet már meglévő és lehetséges üzleti partnerei vettek részt. Elhangzott, hogy a hasított tűzifa iránt a lakosság körében egyre nagyobb az igény, ugyanis sokaknak nincs lehetőségük, idejük, helyük vagy eszközük arra, hogy a méteres vagy nagyobb darabokat összehasogassák. […]
Erdészet
Megváltoztatja az őzek életét a felmelegedés
A globális felmelegedés komoly hatással van az állatvilágra. Itt nem csak a sarkvidéken élő fajokra kell gondolni, amelyeknél egyértelmű, hogy miért probléma az egyre melegebb klíma. Miközben nekik csökken az életterük, a tőlük délebbre élő állatok esetében is jelentős változás következik be. Nálunk, Európában, a kontinentális éghajlat fajainál is okozhat gondot a hőmérsékletváltozás. Az őzek is megsínylik a felmelegedést. […]
Egyre nagyobb a feszültség: visszatelepülnek a nagyragadozók Magyarországra
Szépen lassan visszatelepülnek Magyarországra a farkasok, a sakálok, a hiúzok, a hódok, de még a medvék is. Vannak olyan fajok, amelyeket ökológiai szempontból jól alkalmazkodó, úgynevezett generalista fajoknak neveznek, ilyen a nagyragadozók többsége. Ez a jó alkalmazkodó-képesség azt jelenti, hogy mind az élőhely, mind a táplálékforrás szempontjából sok mindent tudnak hasznosítani. […]
Tényleg tuti üzlet-e a császárfa?
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bár a Paulownia-félék (a császárfák) egy családba tartoznak, mégis nagyon különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, hiszen 12 különböző alfajról van szó. Ezekből 6 faj életképes a mi klímánkon. A növény őshazája ugyanis a szubtrópusi éghajlat, ahol többnyire kisebbek a hőingadozások és jellemzően két évszakból áll az év. A császárfák ősei ilyen körülmények között éltek, és élnek ma is. Bizonyos régiókban uralkodó fafajjá léptek elő. Faanyagát általánosan használják, emiatt érkezhetett meg hazánkba is. […]
Sütöttek, főztek, ettek, ittak: Vadgasztronómiai Fesztivál volt Soponyán
Idén 12. alkalommal rendezték meg a Sárvíz Völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban a Vadgasztronómiai Fesztivált. A cél a vadhús hazai népszerűsítése volt. A fesztiválon főzőversenyt is tartottak, amint összesen 55 csapat vett részt, fejenként 3-5 fővel. Ezen kívül a több, mint 4 ezer vendég a versenyző csapatok finomságain kívül a szakács szakma legjobbjainak a főztjét is megkóstolhatta. […]
A természetnek és az állattartó gazdáknak is hasznosak a botoló fák
Biztosan látott már botoló fát: egy seprűre hasonlít, amilyet a gyerekrajzokon látni, vagy pedig a korona alján nagyobb dudorok, kusza fatömeg található. Ez egy fahasznosítási módszert eredménye, ami hasznos az ember és a természet számára is. Elsősorban nem ipari faanyag termelésére, hanem vessző, vagy kisebb átmérőjű tűzifa, esetleg takarmány előállítására használták. Ismerje meg a botoló fák előnyeit! […]
1983 óta 24 magyarországnyi területtel nőtt a Föld faállománya
A közvélekedéssel szemben 35 év alatt nemhogy csökkent, hanem 7 százalékkal nőtt a világ erdőterülete. A Nature című tudományos lapban közzétett friss tanulmányból kiderült, hogy tudósok összegyűjtötték és kielemezték az utóbbi évtizedek műholdképeit, kifejezetten a magas növényzetre fókuszálva. Az 1982 és 2016 közötti adatokat vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy 35 év alatt több, mint 2.24 millió négyzetkilométerrel nőtt a Föld faállománya. Ez körülbelül 24 magyarországnyi területnek felel meg. Ez egy szempontból örvendetes hír, más részről nem igazán. […]
Hogyan alakul a hazai erdőgazdálkodás a klímaváltozás hatására?
Magyarországon a klímaváltozás miatt olyan idegen, invazív állat- és növényfajok jelentek meg, mint a harlekinkatica, az ázsiai poloska vagy az ecetfa, a turkesztáni szil vagy a vadszőlő. De hogyan hatnak ezek az állatok és növények a hazai erdőgazdálkodás folyamataira? […]