Szalmonellával fertőzött lengyel tojás kerülhetett több Európai Uniós tagállamba, köztünk Magyarországra is. A veszélyes tojások akár már a vásárlók asztalán is lehetnek, részletezzük, mire figyeljen oda!
Salmonella Enteritidis, közismertebb nevén szalmonella. Ezt a szót hallva sokan rezzennek össze, mert a megjelenése nem sok jót von maga után. Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) néhány nappal ezelőtt pedig épp, valószínűleg szalmonellával fertőzött lengyel tojások miatt érkezett riasztás több uniós tagállamba… mi sem úsztuk meg!
Szerencse, hogy kiderült a fertőzés gyanús tojások jelenléte, ugyanis komoly problémákat okozhat, ha valaki fogyaszt az ominózus tojásokból. A szalmonella baktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes.
A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemekben a Nébih munkatársai már meg is kezdték a vizsgálódást. Addig azonban, amíg nem fejeződnek be a laboratóriumi vizsgálatok, elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból történő kivonását. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4. A Nébih sajtóközleményében felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.
A probléma felbukkanása óta a hatóságok elrendelték a lengyel tojásszállítmányok fokozott ellenőrzését Magyarországon.