Elkerülhetők a csalások – hatékonyan és olcsón lehet követni az élelmiszerek eredetét

 Az élelmiszertermeléshez kapcsolódó csalások, hamisítások évente több milliárd dolláros gazdasági kárt okoznak a világon. A bázeli egyetem kutatói ki egy olyan modellt fejlesztettek ki, amellyel hatékonyan és olcsón lehet követni az élelmiszerek eredetét.

Az élelmiszeripari visszaélések mind a hatóságok, mind az élelmiszeripari szereplők erőfeszítései ellenére éves szinten a becslések szerint mintegy 30-40 milliárd dolláros gazdasági kárt okoznak.

A modell az egyes régiókból származó növények oxigénizotóp arányának szimulálására szolgál, így nincs szükség referenciaadatok időigényes gyűjtésére
A modell az egyes régiókból származó növények oxigénizotóp arányának szimulálására szolgál, így nincs szükség referenciaadatok időigényes gyűjtésére (Fotó: Pixabay)

A Dr. Florian Cueni bázeli botanikus vezette csapat egy modellt dolgozott ki egy izotóp-elemzésre szakosodott céggel. Ez a modell az egyes régiókból származó növények oxigénizotóp arányának szimulálására szolgál, így nincs szükség referenciaadatok időigényes gyűjtésére.

A modell hőmérsékletre, csapadékra és páratartalomra vonatkozó adatokon, valamint a növény növekedési időszakára vonatkozó információkon alapul, és ezek mindegyike elérhető a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból – írja a syngenta.hu.

A Cueni tesztelte és validálta a modellt eperre vonatkozóan. Az esettanulmány kimutatta, hogy a modell nagy pontossággal volt képes szimulálni az eper eredetét.
„A paraméterek kisebb módosításával modellünkkel minden növényi termék meghatározható” – mondja Ansgar Kahmen professzor, a kutatási projekt vezetője. Ez lehetővé teszi a hagyományos izotóp-elemzés egyszerűsítését és felgyorsítását a mezőgazdasági élelmiszerek származási régióinak pontos szimulációjával.

A modellt jól használhatnák a hatóságok mellett civil szervezetek és az élelmiszeripar szereplői is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...