Nem volt jó az idei szójaszezon az Amerikai Egyesült Államokban, eközben Brazília egyre nagyobb szerepet tölt be a szójapiacon, és könyörtelenül kihasználja a kínálkozó kereskedelmi lehetőségeket. Ráadásul a dél-amerikai országban a belső fogyasztás is nő, ami stabilan tartja a termény árát. A brazilok várhatóan 2020-ban is megtarthatják az első helyet.
Az Agrárszektor számolt be róla, hogy a brazilok a 2019/20-as gazdasági évben átveszik az USA-tól a világ első számú szójatermelője címet. Az USDA ebben a szezonban 36,8 millió hektár termőterülettel számol, a termelés pedig elérheti a 123,5 millió tonnát is. Ugyan a brazil gazdák megkéstek a vetéssel, ez az amerikai szakértők szerint nem lesz jelentős hatással a végeredményre, így januárban megkezdődhet a legkorábbi tenyészidejű fajták betakarítása. Az exportált szójamennyiség elérheti a 75 millió tonnát, ami az októberi és novemberi rekord nagyságú kiszállítás eredménye. A feldolgozott szóját pedig az USDA 44 millió tonnára teszi, ami a belső felhasználás emelkedésének következménye.

Brazíliában a szója átlaghozama a 36,8 millió hektár átlagában 3,36 tonna, és az elemzők szerint 2020-ban is meg tudja tartani világelső címét a szójatermelésben.
Több tényező tarthatja az élen a brazilokat
Az USA-ban idén 20 százalékkal csökkent a szójakibocsátás a vetés idején uralkodó időjárás miatt, Argentínában pedig magas exportvámokkal fogják vissza a termény kiáramlását az országból. A szója árát a belső felhasználás emelkedése is stabilizálja Brazíliában, ami az állatállomány bővülésével és az olaj iránti igény növekedésével indokolható. Az állomány gyarapodása különösen a baromfiszektorban figyelhető meg – a termelés itt futtatható fel a leggyorsabban, a hús pedig kiválóan alkalmas a sertéshús helyettesítésére.