A mikorrhiza-gombák a talajban természetesen előforduló szervezetek, amelyek a növényekkel szimbiózisban élnek. A növény a fotoszintézis során előállított cukrokkal és más szervesanyagokkal látja el a gombát, a gomba pedig „megnöveli” a gyökérzet felületét, így a növény több tápanyaghoz és vízhez jut. Mikorrhiza-kapcsolat – ha a talaj szervesanyagban gazdag – természetes úton is kialakul a növény gyökérzete körül, de az alacsony szervesanyagtartalmú, gyenge talajélettel rendelkező talajokban mindez kisebb eséllyel zajlik le. Egy jó gyakorlati módszert mutat be az ÖMKi.
Mivel a növények nevelése során használt közeg szinte steril, a mikorrhiza-kapcsolat fejlődése ebben nem tud elindulni; indításként használható, mikorrhiza-gombákat tartalmazó készítmények kereskedelmi forgalomban kaphatók, de rendszeres beszerzésük, tárolásuk, kéznél tartásuk nehézkes – írták. Az ÖMKi, a SolACE és az FiBL “Saját mikrobiológiai oltóanyag előállítása mikorrhiza gombákkal” című ingyenes kiadványát nem lehet nyomtatott formában megrendelni, az online verzió viszont ingyenesen letölthető erre a linkre kattintva.
Ezért fontos az oltóanyag elkészítése
A gyakorlati összefoglaló lépésről lépésre bemutatja, hogy miként készíthetünk házilag mikorrhizagombákat tartalmazó oltóanyagokat, illetve hogyan használhatjuk azokat a faiskolai vagy palántanevelés során és a tövek kiültetésekor. A mikorrhiza-kapcsolat kialakításával nagyobb gyökérfelület, ezáltal biztosabb begyökeresedés lenne elérhető. A mikorrhiza-gombák alkalmazása egyszerű technika a növények növekedésének elősegítésére, illetve a biotikus és abiotikus stresszfaktorokkal szembeni tűrőképesség fokozására számos termesztett növény esetében. Ezen felül a gombák javítják a talaj szerkezetét, ezáltal csökkentik a tápanyagok kimosódásának mértékét.
A gombák működése
A Wikipedia foglalta össze, hogy a tápanyagokat a talajból a viszonylag távoli gyökerekbe a mikorrhizális hifák citoplazmatikus rendszere (cytoplasmic streaming) továbbítja – nagyobb arányban, mint amennyire azt az ozmózis lehetővé tenné. Ebbe a gombának energiát kell fektetnie. Ezt ellensúlyozandó, a gomba tápanyagokat (cukrokat, keményítőt, fehérjéket és zsírokat) kap a növény gyökereiből, sőt, olyan speciális anyagokat is (vitaminok, hormonok), amik a gomba termőtestképzéséhez szükségesek (a mikorrhizás gombák gombafonala táptalajon tenyészthető, de termőtestet csak növényi partnere segítségével képes létrehozni). Ezeket a tápanyagokat a citoplazmatikus továbbító rendszer a teljes gombahálózatba eljuttatja. A két partner összehangolt szabályozását az is bizonyítja, hogy együttesen szintetizálnak olyan fehérjéket („mikorrhizineket”) is, amelyeket külön-külön egyikük sem termel.
Ajánlott irodalom
Symanczik et al. (2018): Mycorrhizal fungi as natural bio-fertilizers: How to produce and use. Technical handbook