Gombák segítségével oldanák meg, hogy kevesebb műtrágyára legyen szükség

A Leedsi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint olyan új haszonnövény fajtákat lehetne létrehozni gombák segítségével, amelyeknek kevesebb műtrágyára lesz szükségük. Ugyanis egy gombafajt a búza közé telepítve azt tapasztalták, hogy a búza sokkal több fontos tápanyagot szívott fel a földből. A gomba fonalai társulást alkottak a búza gyökereivel, kimutathatóan nagyobb mennyiségű foszfort és nitrogént adtak át a gabonanövénynek, amely cserébe szénhidrátokat juttatott át a gombának.

A kutatók mérései szerint a gombák a gabonanövény számára a szükséges foszforfelvétel 80 százalékát tudták biztosítani, és cserébe az általuk a levegőből kivont karbonok 10-20 százalékát juttatták át a társult gombáknak – írta a South West Farmer cikke alapján az Agrárszektor. Ez az arbuszkuláris mikorrhizának nevezett jelenség már régóta ismert a biológiában. Az elmúlt 40 évben már több kutatás is történt a szimbiózis megértése és lehetséges felhasználása érdekében.

Gombák segítségével lehetne olyan új gabonafajtákat létrehozni, amelyek jobb tápanyagfelvételre képesek és kevesebb a műtrágyaigényük - képünk illusztráció
Gombák segítségével lehetne olyan új gabonafajtákat létrehozni, amelyek jobb tápanyagfelvételre képesek és kevesebb a műtrágyaigényük – képünk illusztráció

A jövő mezőgazdasága

A Leedsi Egyetem kutatása azért különösen fontos, mert a kísérletükhöz olyan légköri szén-dioxid-szintet állítottak be, amilyet 2100-as évekre jósolnak a tudósok. A gomba pedig még ilyen körülmények között is képes volt tápanyagokat átadni a gabonanövénynek. Azzal, hogy a jövőben kevesebb műtrágyára lehet szükség, nagyban csökkenthető lesz a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátása, ezzel együtt pedig az ágazat a klímaváltozásban betöltött szerepe is. A vizsgálatra alapozva megkezdődhet a kevéssé műtrágyaigényes búzafajták kifejlesztése is.

Fontos, hogy ezek a gombák nem lesznek az élelmiszernövény-termelés növekedésének Szent Gráljai, de segíthetnek abban, hogy csökkentsük a már így is túlzott műtrágya-függőségünket a mezőgazdasági termelésben – magyarázta Katie Field, a Leedsi Egyetem professzora.

Cikkajánló: A világban termesztett gombák harmada európai gyomorba kerül

A termesztett gombák piaca növekszik, amely változást elsősorban az ázsiai országok generálnak. A gombafogyasztás különösen Kínában, Japánban és Indiában magas abban a térségben. Ugyanakkor Európa számít a termesztett gombák legnagyobb piacának, a globális gombapiac mintegy 35 százalékát teszi ki. Ezen túl Észak- és Dél-Amerikában is a kereslet diktálja a piacot és itt is robbanásszerű növekedés várható. Afrikában és a Közel-Keleten – ezzel szemben – mérsékelten növekszik az ágazat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...