A Leedsi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint olyan új haszonnövény fajtákat lehetne létrehozni gombák segítségével, amelyeknek kevesebb műtrágyára lesz szükségük. Ugyanis egy gombafajt a búza közé telepítve azt tapasztalták, hogy a búza sokkal több fontos tápanyagot szívott fel a földből. A gomba fonalai társulást alkottak a búza gyökereivel, kimutathatóan nagyobb mennyiségű foszfort és nitrogént adtak át a gabonanövénynek, amely cserébe szénhidrátokat juttatott át a gombának.
A kutatók mérései szerint a gombák a gabonanövény számára a szükséges foszforfelvétel 80 százalékát tudták biztosítani, és cserébe az általuk a levegőből kivont karbonok 10-20 százalékát juttatták át a társult gombáknak – írta a South West Farmer cikke alapján az Agrárszektor. Ez az arbuszkuláris mikorrhizának nevezett jelenség már régóta ismert a biológiában. Az elmúlt 40 évben már több kutatás is történt a szimbiózis megértése és lehetséges felhasználása érdekében.
A jövő mezőgazdasága
A Leedsi Egyetem kutatása azért különösen fontos, mert a kísérletükhöz olyan légköri szén-dioxid-szintet állítottak be, amilyet 2100-as évekre jósolnak a tudósok. A gomba pedig még ilyen körülmények között is képes volt tápanyagokat átadni a gabonanövénynek. Azzal, hogy a jövőben kevesebb műtrágyára lehet szükség, nagyban csökkenthető lesz a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátása, ezzel együtt pedig az ágazat a klímaváltozásban betöltött szerepe is. A vizsgálatra alapozva megkezdődhet a kevéssé műtrágyaigényes búzafajták kifejlesztése is.
Fontos, hogy ezek a gombák nem lesznek az élelmiszernövény-termelés növekedésének Szent Gráljai, de segíthetnek abban, hogy csökkentsük a már így is túlzott műtrágya-függőségünket a mezőgazdasági termelésben – magyarázta Katie Field, a Leedsi Egyetem professzora.
Cikkajánló: A világban termesztett gombák harmada európai gyomorba kerül
A termesztett gombák piaca növekszik, amely változást elsősorban az ázsiai országok generálnak. A gombafogyasztás különösen Kínában, Japánban és Indiában magas abban a térségben. Ugyanakkor Európa számít a termesztett gombák legnagyobb piacának, a globális gombapiac mintegy 35 százalékát teszi ki. Ezen túl Észak- és Dél-Amerikában is a kereslet diktálja a piacot és itt is robbanásszerű növekedés várható. Afrikában és a Közel-Keleten – ezzel szemben – mérsékelten növekszik az ágazat.