Fenyeget a tafrina és a dérgomba – óvjuk meg tőlük gyümölcsfáinkat!

Aki már küzdött levélsodródásban szenvedő barackfával, tudja, hogy akár másfél hónapig is eltart, mire a növény megszabadítható a gombától. Ez általában akkor sikerül, amikor megjön a nyári meleg, s a gomba „magától” eltűnik. A tafrinának, illetve dérgombának is nevezett kórokozó a hidegebb, párásabb időt kedveli.
Itt az ideje, hogy megfelelő szerrel már most, a rügyek kipattanása után kezeljük a kimondottan érzékeny nektarin- és őszibarackfáinkat. De ne feledkezzünk meg a kajsziról és a szilvákról sem: ugyanis, ha nem is olyan látványosan, de ezeket is károsítja a tafrina. Az utóbbiaknál elmarad a levélfodrosodás, de például a gyümölcsök torzulását többek között ez a gomba okozza. […]

Tovább…

Már nem kell sokat várni: áprilisban kerülnek a boltokba a magyar hajtatott zöldségek

Csekély mennyiségben ugyan már kapható hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom a magyarországi üzletekben, ám nagyobb arányban 2021. áprilisától várható a hazai primőr zöldségek megjelenése a kereskedőknél. Rövidesen a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka érkezik meg a boltok polcaira. A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. […]

Tovább…

Már hamburgert és műtrágyát is készítenek a gombatermesztés során keletkező hulladékból

1 kilogrammnyi gomba előállítása során 3 kiló hulladék is keletkezik, ennek a hasznosítására találtak megoldást holland szakértők. A gombatermesztés folyamata alatt rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem igazán tudtak hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint évente körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot jelent. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból. […]

Tovább…

Hatékony biológiai védekezés a lótücsök ellen

A lótücsök a legnagyobb veszélyt a csíranövényekre és a palántákra jelenti. A talajt járataival összevissza furkálja. A palántákat kitúrja, átrágja a ceruza vastagságú gyökeret vagy a növény föld alatti szárát is. A károsított növény elfonnyad, megbarnul, és a talajból könnyen kihúzható. Kárpátalján is igyekeznek hatékonyan védekezni ellene, anyagunkban ezekből a megoldásokból sorolunk fel néhányat. […]

Tovább…

15 tipp kertbarátoknak, amelyek segítségével idő és pénz is spórolható

Sokan gondolkozhatnak azon, hogy belevágnak a kertészkedésbe, viszont vannak olyan dolgok, amelyek elsőnek aggodalmakat kelthetnek az emberekben, mint például a magaságy készítése, vagy hogy nem várt költségek merülhetnek fel a termesztés során. Viszont akad néhány tipp, amely segítségével rengeteg időt és pénzt takaríthat meg az, aki kertészkedésbe fog, és zöldséget vagy gyümölcsöt termeszt. […]

Tovább…

Gombából készít húst egy híres német sörgyártó vállalat

A híres bitburgi sörgyárat is üzemeltető Bitburger Holding egyik leányvállalata révén (Bitburger Ventures) beszállt egy berlini start-up-ba, hogy részt vegyen egy teljesen új húspótló készítmény gyártásában. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: nem szóját vagy borsót használnak a magas fehérjetartalmú termék előállításához, az alapanyag gomba lesz. A cég a Mushlabs elnevezésű projekttel a fenntartható élelmiszer-előállításban kíván szerepet vállalni. […]

Tovább…

Van hatékony megoldás a fazuzmó ellen

Hazánkban is igen gyakoriak a fák kérgén élő különböző színű zuzmótelepek. A zuzmók két élőlény szoros kapcsolatán alapuló életközösségek: gombák és algák élnek együtt szimbiózisban, azaz kölcsönösen előnyös módon. Adódik a kérdés, hogy ezek károsítják-e a fákat, illetve el kell-e őket távolítani a növények felületéről? Habár nem minden esetben okoznak gondot, sokan azonban megszabadulnának tőlük. A védekezésre és az eltávolításra is van bevált módszer. […]

Tovább…

A javuló talajélettel a költségek csökkennek, a termés pedig növekszik

A népesség és a fogyasztás növekedésével egyre fontosabb a mezőgazdaság élelmiszertermelő szerepe, amihez lényeges a talajt nem kizsigerelő gazdálkodás. Ebben segítenek azok az alga- baktérium- és gombatörzseket tartalmazó készítmények, amelyek a talajba bekerülve segítik a növények számára ideális adottságok kialakulását. Ezek az aktivátorok olyan folyamatokat indítanak el, amelyekkel javítják a talaj mikrobiológiai összetételét, ezáltal segítik a méregtelenítő és lebontó szervezetek munkáját. Ez pedig alacsonyabb költségekhez, jobb termésátlagokhoz és megbízható hozamokhoz vezet. A Natur Agro Hungária Kft. termékeivel a gazdálkodás hatékonysága és a talajerő is javítható. […]

Tovább…