Forradalmi változás jöhet a burgonya növényvédelmében

A fitoftóra a 19. században Európa-szerte óriási terméskieséseket, sőt Írországban tragikus éhínséget váltott ki, és kártétele a burgonyatermesztésben jelenleg is elérheti a 6-7 milliárd eurót évente. Egy egyszerű módszerrel hozzávetőleg 65 százalékkal csökkenthető a fertőzés.
Több ország kutatói évtizedeken át keresték, de nem találták a megfelelő módszert a fertőzések visszaszorítására. A vegyszeres kezelés csökkentése érdekében óriási összegeket fektettek be a burgonya rezisztencia-nemesítésébe, de ez sem vezetett eredményre. […]

Tovább…

A betegségek nem válogatnak – sorra fertőzik virágainkat

A tulipánon túl szinte minden hagymás kerti növényünket – hóvirág, tőzike, kardvirág, frézia, nárcisz, jácint és sokfajta liliom – fertőzhetik betegségek. Vírusok és gombák állnak a tömeges fertőzés hátterében.
Mostanság száradnak be tavaszi hagymás növényeink le­­velei. Azonban az idén különösen látványos lett a folyamat korai változata, amikor valamilyen „kórság” miatt haltak el, deformálódtak például a tulipán levelei. Az ember rácsodálkozik, hogy e kedvenc növényt milyen sok betegség érheti, amiről szinte egyáltalán nem szoktunk beszélni. […]

Tovább…

Fenyeget a tafrina és a dérgomba – óvjuk meg tőlük gyümölcsfáinkat!

Aki már küzdött levélsodródásban szenvedő barackfával, tudja, hogy akár másfél hónapig is eltart, mire a növény megszabadítható a gombától. Ez általában akkor sikerül, amikor megjön a nyári meleg, s a gomba „magától” eltűnik. A tafrinának, illetve dérgombának is nevezett kórokozó a hidegebb, párásabb időt kedveli.
Itt az ideje, hogy megfelelő szerrel már most, a rügyek kipattanása után kezeljük a kimondottan érzékeny nektarin- és őszibarackfáinkat. De ne feledkezzünk meg a kajsziról és a szilvákról sem: ugyanis, ha nem is olyan látványosan, de ezeket is károsítja a tafrina. Az utóbbiaknál elmarad a levélfodrosodás, de például a gyümölcsök torzulását többek között ez a gomba okozza. […]

Tovább…

Már nem kell sokat várni: áprilisban kerülnek a boltokba a magyar hajtatott zöldségek

Csekély mennyiségben ugyan már kapható hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom a magyarországi üzletekben, ám nagyobb arányban 2021. áprilisától várható a hazai primőr zöldségek megjelenése a kereskedőknél. Rövidesen a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka érkezik meg a boltok polcaira. A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. […]

Tovább…

Már hamburgert és műtrágyát is készítenek a gombatermesztés során keletkező hulladékból

1 kilogrammnyi gomba előállítása során 3 kiló hulladék is keletkezik, ennek a hasznosítására találtak megoldást holland szakértők. A gombatermesztés folyamata alatt rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem igazán tudtak hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint évente körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot jelent. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból. […]

Tovább…

Hatékony biológiai védekezés a lótücsök ellen

A lótücsök a legnagyobb veszélyt a csíranövényekre és a palántákra jelenti. A talajt járataival összevissza furkálja. A palántákat kitúrja, átrágja a ceruza vastagságú gyökeret vagy a növény föld alatti szárát is. A károsított növény elfonnyad, megbarnul, és a talajból könnyen kihúzható. Kárpátalján is igyekeznek hatékonyan védekezni ellene, anyagunkban ezekből a megoldásokból sorolunk fel néhányat. […]

Tovább…

15 tipp kertbarátoknak, amelyek segítségével idő és pénz is spórolható

Sokan gondolkozhatnak azon, hogy belevágnak a kertészkedésbe, viszont vannak olyan dolgok, amelyek elsőnek aggodalmakat kelthetnek az emberekben, mint például a magaságy készítése, vagy hogy nem várt költségek merülhetnek fel a termesztés során. Viszont akad néhány tipp, amely segítségével rengeteg időt és pénzt takaríthat meg az, aki kertészkedésbe fog, és zöldséget vagy gyümölcsöt termeszt. […]

Tovább…

Gombából készít húst egy híres német sörgyártó vállalat

A híres bitburgi sörgyárat is üzemeltető Bitburger Holding egyik leányvállalata révén (Bitburger Ventures) beszállt egy berlini start-up-ba, hogy részt vegyen egy teljesen új húspótló készítmény gyártásában. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: nem szóját vagy borsót használnak a magas fehérjetartalmú termék előállításához, az alapanyag gomba lesz. A cég a Mushlabs elnevezésű projekttel a fenntartható élelmiszer-előállításban kíván szerepet vállalni. […]

Tovább…