Csak gondolnánk, hogy a palántanevelés pofonegyszerű dolog…

Már javában tart a palántázás időszaka, sokan boltban veszik a palántát, de vannak, akik otthon magról nevelik fel őket. Ahhoz, hogy a palánta egészséges legyen, és szépen fejlődjön, rengeteg dologra oda kell figyelni. Nemcsak a megfelelő környezet biztosítására, de a növény gondozására is. Például arra, hogy a fiatal növényeket mindig alulról öntözzük.

Hasonlóképpen nem mindenki tudja, hogy palántakorban a gyenge hajtásokat el kell távolítani a növényről, fontos, hogy gondoskodjunk az erős támaszról. Az agrarszektor.hu összegyűjtötte a legbiztosabb trükköket, ezeket bevetve biztosan erős és egészséges növényünk fejlődik majd.

A növekedés korai stádiumában a növényeknek erős támaszra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudjanak növekedni, és ne dőljenek el
A növekedés korai stádiumában a növényeknek erős támaszra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudjanak növekedni, és ne dőljenek el (Fotó: Pixabay)

A palántanevelés mindig izgalmas időszak, hiszen számtalan dologra oda kell figyelnünk ahhoz, hogy egészséges növényeink fejlődjenek. Sokan nem is gondolnák, hogy néhány apró trükk is milyen sokat számít.

1. Gyenge hajtások, hónaljhajtások eltávolítása

A paprika, padlizsán, paradicsom és rózsa palántáinál minden esetben el kell távolítani a gyengébb, úgynevezett hónaljhajtásokat. Ezek ugyanis csak elszívják az energiát a növénytől, ezzel pedig hátráltatják azt a megfelelő növekedésben, a virágzásban, valamint a termésképzésben. Az ilyen hajtásokat nagyon könnyű felismerni, mivel a száruk és a leveleik is különbözik a növény többi részétől – írja a balconygardenweb.com.

2. Visszacsípés

A friss hajtások visszacsípése segíti a fiatal növények megfelelő növekedését. A trükk mindössze annyi, hogy a néhány centiméter magas növénynek bizonyos időközönként csípjük le az apró, friss hajtását, ezzel ugyanis arra késztetjük, hogy oldalrügyeket és hajtásokat fejlesszen. Így a növények nemcsak magasak, de bokrosak és dúsak is lesznek. 

3. Alulról öntözés

Az alulról öntözés lényege, hogy a növényt cseréppel együtt beletesszük a mosogatóba vagy a kádba, amelyben néhány centiméter magasan víz van. Az edény alján található vízelvezető nyílásokon keresztül a növény szép lassan fel tudja szívni a számára szükséges mennyiségű vizet anélkül, hogy túl lenne öntözve. Ez a módszer ideális a palánták öntözésére, ráadásul az egészséges gyökérrendszer kialakulását is támogatja. 

4. Erős támasz

A növekedés korai stádiumában a növényeknek erős támaszra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudjanak növekedni, és ne dőljenek el. Támaszként használhatunk bambuszból, fából vagy akár műanyagból készült karókat is, de egy ceruza is tökéletes lehet erre a célra. 

5. Környezeti tényezők feltérképezése

Mindig vizsgáljuk meg és térképezzük fel a környezetet, ahol a palántákat neveljük. Nézzük meg, kapnak-e elég fényt a növények, megfelelő-e a hőmérséklet, és gondoskodjunk a tápanyagdús talajról, valamint az ideális vízmennyiségről. Ezek a tényezők vannak ugyanis a legnagyobb hatással a növényre a csírázástól egészen a virágzásig. Emellett vásárláskor minden esetben tájékozódjuk az adott fajta speciális igényeiről is. 

6. Jó trükk a biológiailag lebomló cserép alkalmazása

A kevésbé könnyen átültethető palántákat érdemes inkább biológiailag lebomló cserépben nevelni, így ugyanis megvédhetjük őket az ültetés okozta sokktól. Mindössze annyit kell tennünk, hogy mikor végleges helyére tesszük a növényt/palántát, cseréppel együtt rakjuk a földbe, a cserép ugyanis idővel elbomlik majd a talajban. Sárgarépát, céklát, fehérrépát, babot, borsót, uborkát és tököt például érdemes inkább ilyen lebomló cserépben termeszteni. 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Erre figyeljen palántaültetéskor Ahhoz, hogy jó legyen a termés, nem elég jó palántát nevelni, az ültetésre is komoly figyelmet kell fordítani. Ugyanis ekkor dől el, hogy mennyit fog ...
Nagyon olcsó anyag védheti meg a növényt a palánta... A palántanevelés során gyakran előfordul, hogy a korábban kikelt palánták szára elvékonyodik, megbarnul, a növénykék elfeküdnek a talaj felszínén, ma...
Márciusi munka a kiskertben: ültetés és palántázás... Márciusban is sok a munka a kiskertben, több olyan zöldség és fűszernövény már most palántázható, vethető, vagy akár ki is ültethető. A tavaszi kerti...
Kezdődik a palántázás évada – néhány megfontolandó... A növények életének kritikus szakasza a palántakor, amikor eldől, mennyire lesz erős a felnövekvő egyed. Nem szabad túl korán vetni a zöldségféléket,...