Februárban a konyhában van a veteményes

Ilyenkor, februárban a hosszú csírázási idejű zöldségféléknek van itt az idejük. Ezek magvait vethetjük a palántanevelő ládákba. Ilyen tipikus növény a zeller. A magjában nagyon sok olyan anyag van, amelyek akár több hétig is elodázhatják a csírázást. Ezt az időt lecsökkenthetjük, ha a zellervetőmagot egy napig langyos vízben áztatjuk, félidőben a vizet leöntjük és frisset adunk a pohárba.

A nagyon kicsi magvakat kissé szárítsuk meg, keverjük el néhány evőkanálnyi apró kvarchomokkal, majd ezt követően vessük el a ládába, lehetőleg ritkásan. (Tapasztalat, hogy az apróbb csilipaprikák magja is lassabban csírázik, ezeket is vethetjük már február közepén.)

 A zeller magjában nagyon sok olyan anyag van, amelyek akár több hétig is elodázhatják a csírázást. Ezt az időt lecsökkenthetjük, ha a zellervetőmagot egy napig langyos vízben áztatjuk, félidőben a vizet leöntjük és frisset adunk a pohárba.
A zeller magjában nagyon sok olyan anyag van, amelyek akár több hétig is elodázhatják a csírázást. Ezt az időt lecsökkenthetjük, ha a zellervetőmagot egy napig langyos vízben áztatjuk, félidőben a vizet leöntjük és frisset adunk a pohárba. (Fotó: Pixabay)

Nedvesítés, műanyag fólia, locsolás

A talajt nedvesítsük át, a ládát műanyag fóliával fedjük le: a párás környezet segíti a csírázást, és szinte nem is kell locsolni. A zeller így is legalább tíz napig „nem csinál semmit”. Amikor megjelennek a kicsi növények, még egy hétig érdemes a fóliatakarást alkalmazni. Utána már nem, mert a gombásodást segítjük elő vele.

Ilyenkor csak a láda vagy cserép alátétébe adjunk vizet, tehát alulról locsoljunk. Ez egyébként alapszabály minden zöldségpalánta esetében.

A gombásodás általában háromféle talajlakó kórokozó miatt alakul ki. Palántadőlést okoznak, azaz a sokszor már több hete szépen fejlődő növények egyik napról a másikra kidőlnek, elhervadnak. A gombák a szárat támadják, a talajfelszínnél rothasztják el. Ez többféle fogással is megakadályozható.

Tepsiben sül a palántaföld

Aki nem nevel sokládányi palántát, a legegyszerűbb, ha kisüti a földet. Magyarán: vesz egy mélyebb tepsit vagy lábost, megtölti a palántafölddel, s egy-két órán át a sütőben hőkezeli. Méghozzá kissé nyitott ablak mellett, mert sokak számára kellemetlen szag terjenghet a konyhában. Az így csírátlanított talaj néhány hétig tökéletes a növények számára. Ezeket utána úgyis külön poharakba, nagyobb termőfelületet adó edényekbe szoktuk szétpalántálni és védett helyeken továbbnevelni.

Gondosan fertőtlenítsünk!

Jó megoldás, ha a palánták földjét időközönként hígított gombaölő szerrel meglocsoljuk, ebben az esetben felülről.

A következő lehetőség, hogy olyan termőföldet veszünk a gazdaboltban, amit a gyártó eleve fertőtlenített. Sokan csak homokkal elkevert tőzeget használnak csíráztatásra, majd később a néhány centis növényeket helyezik be az igazi, tápanyagban dús termőtalajba.

(Forrás: szabadfold.hu/gazdanet)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Özönvíz és szélvihar – ciklon riogat Országos szinten eshet az eső, 3 mm körüli csapadék várható. Ez alól kivétel lehet a Dunántúl, itt szűrt napsütésre van kilátás. A hajnali 5-6 fok nap...
Melegszik az idő, az eső marad Hajnalban már melegebb idő volt, mint az elmúlt napokban, 8-9 Celsius fokra "emelkedett" a hőmérséklet. Napközben 14-8 fokig melegedhet a levegő hőmér...
Igazi tavaszi idő, néhol nagy mennyiségű esővel... Szombatra nem egészen érnek véget a nagy esőzések. Úgy tűnik, a pénteki nap csak helyenként hozott felüdülést. A Balaton térségében és ettől délre jel...
Csökkenő esők, növekvő hőmérséklet Vasárnap már csak kisebb esőzések fordulhatnak elő, 1-3 mm csapadék várható. A hőmérsékletek kezdenek kiegyenlítődni az egész országban, nem lesznek n...
Nyárias idő, elvétve záporokkal Vajon ez lesz a nyár első napja? Hétfőn hajnalban már az ország nagy részén hajnalban sem süllyed 10 Celsius fok alá a hőmérséklet, 10-11 fokokat mérh...
Kárt okozott az eső és a vihar a szántóföldeken... A május eleje óta tartó csapadékos időjárás és a viharok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságainak jelentései alapján, több helyen is ká...