Cirok válthatja a búzát Toulouse környékén

Antoine Bernabé az Arterris mezőgazdasági szövetkezet malomipari leányvállalatának, a Moulins Pyrénéens (Pireneusi Malmok) ügyvezető igazgatója. Az Occitanie és PACA régiók meghatározó piaci szereplőjéhez, a Moulins Pyrénéenshez tartozik a Narbonne közelében található Toulousaine des Farines és az Ariège-ben található Minoterie Mercier Capla. A Toulousaine des Farines malmainak köszönhetően a Moulins Pyrénéens napi 600 tonna búzafeldolgozási kapacitással rendelkezik, vonzáskörzete pedig a baszk partvidéktől az olasz határig terjed. A szakember beszélt a cirok előnyeiről.

Az ügyvezető igazgató örömmel válaszolt a Sorghum ID kérdésére; mit jelent a cirok egy szóban? A felelet két kifejezést hozott: „Fenntartható” és „Kiváló alternatíva”.

Antoine Bernabé az Arterris mezőgazdasági szövetkezet malomipari leányvállalatának, a Moulins Pyrénéens (Pireneusi Malmok) ügyvezető igazgatója egy bemutatón
Antoine Bernabé az Arterris mezőgazdasági szövetkezet malomipari leányvállalatának, a Moulins Pyrénéens (Pireneusi Malmok) ügyvezető igazgatója egy bemutatón

„A globális felmelegedés tényét ma már senki sem tagadhatja – magyarázta válaszában Antoine Bernabé. Lehet, hogy 10 vagy 20 év múlva már nem lesz búza a toulouse-i régióban, és a cirok kiváló alternatívát kínálhat a búza kiváltásához. Nagyon szívós, kevés energiát, kevés ráfordítást és kevés vizet igényel – mindezek pedig jelentős előnyök.

A cirok ráadásul sokféleképpen hasznosítható, sokoldalú növény: felhasználhatjuk például a pékárukban (pizzák, tortillák és kenyerek) és a gasztronómiában is. Sőt, egy jó barátom, aki séf, nemrég egy kétcsillagos Michelin étterem számára tervezett egy cirok alapú ételt!”

A hibrid étrend felé

„Cirokból készült kenyérrel és rizottóval például már végeztünk néhány meggyőző tesztet. 2023-2024-ben megpróbálunk létrehozni egy búza, cirok és esetleg hüvelyesek kombinációjából készülő hibrid lisztet. Úgy gondolom, hogy a holnap élelmiszerei hibrid, alaposan megtervezett élelmiszerek lesznek – miközben természetesen ízletesek maradnak, ez nagyon fontos – fogalmazott.

Antoine Bernabé szerint lehet, hogy 10 vagy 20 év múlva már nem lesz búza a toulouse-i régióban, és a cirok kiváló alternatívát kínálhat a búza kiváltásához
Antoine Bernabé szerint lehet, hogy 10 vagy 20 év múlva már nem lesz búza a toulouse-i régióban, és a cirok kiváló alternatívát kínálhat a búza kiváltásához

Mi a gond a cirokkal?

“A cirokkal kapcsolatban a fő probléma ma az az előítélet, hogy csak állati takarmányozásra alkalmas, holott az ázsiaiak és az afrikaiak már nagyon régóta fogyasztják. Tényleg úgy gondolom, hogy a cirok fényes jövő előtt áll” – mondta Antoine Bernabé.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...