Baktériumok kijuttatása nitrogénnel és tápanyagokkal

Vulcan Hibrid 50, amely tápanyag és talajjavító is egyben

A baktériumkészítmények kijuttatása felveti annak a lehetőségét, hogy vele együtt tápanyagot is juttassunk ki. Ha már kimegyünk a táblára, tapossuk, munkát, pénzt fektetünk bele, akkor csináljuk meg szakmailag is jobban!

Ha 100–150 liter/ha Hibrid 50 és baktérium készítményt használunk, akkor egy taposással kijuttatható az indító nitrogén és szerves talajjavító is.

Nitrogént a baktériumok mellé!

Sok mikrobiológiai készítményben vannak olyan törzsek, amelyek a talaj nitrogénkötését segítik. Ez azonban mégsem lesz elégséges a tetemes szárbontáshoz és a növényeknek a tél végéig. Ezért 1,0–1,5 q/ha szilárd nitrogént is kijuttatunk, gyakran külön menetben, újabb talajtaposással.

Miért tesszük ezt, ha tehetünk folyékony nitrogént a baktériumok mellé és velük együtt kijuttathatjuk? Költségben ugyanannyi vagy olcsóbb a Hibrid 50 használata, mint egy MAS 27%-os nitrogéné. Ha vehetünk egy Teslát ugyanannyi pénzért, mint egy kettes Golfot, akkor miért nem az innováció mellett döntünk?

Mi a Hibrid 50?

A Vulcan Hibrid 50 szerves és szervetlen tápanyagok keveréke. Szerves anyag a vinasz és melasz keveréke, amely cukrot, aminosavat, káliumot és sokféle tápanyagot tartalmazó folyadék. Ehhez adunk nagyon sok folyékony nitrogént, de magnéziumot, foszfort és cinket is. Az így létrejött sűrű, barna folyadék egy tápoldat lesz a növénynek, és megfelelő környezetet biztosít a baktériumok túléléséhez is.

Mennyi Hibrid 50-et tegyünk ki?

A javasolt dózis 50–150 liter/ha között van. Mindenki maga döntse el, hogy nitrogénből 10 kg/ha-tól 30 kg/ha mennyiségig mit tart szükségesnek. A repce, mák elé kevesebbet érdemes tenni, de a nagy szártömeggel rendelkező talajra, a gabona elé már a felső dózis lenne az indokolt. A Hibrid 50-et nem kell azonnal bedolgozni, de a baktériumokat igen.

A baktériumokkal és a nitrogénnel együtt olyan mikroelemek (pl: cink, molibdén) is kijuttathatók, amelyekből a talajok kiürültek.

Javul a baktériumok hatékonysága?

Lényegesen jobb körülmények között kezdik meg ezek a parányi élőlények a munkájukat. Cukros tápoldattal találkoznak, ahol azonnal szaporodni tudnak. Aztán nekiláthatnak bontani a szárakat, nitrogént kötni, a lekötött foszfort mobilizálni. Nem mellesleg a talajokban lévő baktériumok, gombák is szaporodni fognak, besegítenek a kijuttatott társaiknak. Sokéves tapasztalatunk alapján elmondhatjuk, hogy akik szervesanyag-alapú NPK-t, melasz–vinasz keveréket használnak, azoknál a talajok lényegesen jobb állapotba kerültek.

Számos baktérium készítmény már állományba is kijuttatható, azonnali bedolgozást nem igényel.
Ilyen lesz a Vulcan Proveo Mega, 2023. év végétől!

Nem kell porlasztani, csak egyenletesen kijuttatni!

Mind a baktériumkészítményeket, mind a magas nitrogéntartalmú talajjavító anyagot (Hibrid 50) csak szét kell oszlatni a talajfelszínen. Egyenletesen lefolyatni a tarlóra, a szármaradványokra, és csak a talaj felső, levegőzött rétegébe bedolgozni. A többit bízzuk a természetre.

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 ... 10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.   Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok s...
Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forga... Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, ...