Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forgalmaz a gazdálkodóknak a VulcanAgro

Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, elemi kénes termékeik, folyékony szerves és szervetlen termésnövelőik igen népszerűek a gazdálkodók körében. Vázsonyi Lászlóval, a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnökével, erről a megközelítésről és cég eddigi eredményeiről is beszélgettünk.

Hogyan jött létre a cég?

A VulcanAgro Kft. 2017-ben jött létre, korábban is már a magyar műtrágyapiacon dolgozó szakemberek alapítotásában. Megalakulásakor az volt a cél, hogy a cég saját márkás termékeket fejlesszen és ezeket forgalmazza. Úgy láttuk, hogy a termésnövelők közül a nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmú termékekkel jól ellátott a piac, rengeteg lombtrágyával foglalkozó cég működött, de kevesen fókuszáltak a talajra. Ezért mi a talajjavítókra, kén- és magnéziumtartalmú termékekre, vagyis a mezoelemekre koncentráltunk. Az első termékeink – ennek megfelelően – meszezőanyagok, kénes termékek és folyékony szervesanyag alapú talajjavítók, lombtrágyák voltak. A portfólió ezekkel indult.

Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnöke

Hogyan változott azóta ez a portfólió?

Mivel a VulcanAgro nem egy külföldi cég leányvállalata, nem „készen kapott” portfóliót forgalmaz, így folyamatosan monitorozzuk, hogy melyik termékünknek milyen a fogadtatása a piacon. Melyek a gazdálkodók azon problémái, amelyekre nem találnak megoldást, és milyen tápanyaghiányok alakulnak ki a növényekben. Figyeljük, hogy merre halad maga a magyar agrárium és milyen változásokan megy keresztül az EU-szabályozás miatt. Fejlesztéseink az induláskor megkezdett csapásirány mentén haladtak, de a termékválaszték szélesedett. Így alakult ki a mai portfoliónk a granulált meszezőanyagokkal, a folyékony szervesanyag alapú NPK termékekkel, a több millió literben gyártott keserűsó és nitrogén lombtrágyával és a kéntartalmú termékekkel. A portfóliónk soha nem végleges. Mindig újabb és újabb termékek jönnek.

Mi jelenti jelenleg a legnagyobb problémát?

A legfőbb aktuális problémát a klímaváltozás negatív hatásai és a romló talajállapot jelentik. A gazdálkodók úgy látják, hogy a növény szárad, de valójában minden a víz körül forog. A talajok, a talajokban lévő víz hasznosítása és a tápanyagfelvétel lesznek a jövő kulcskérdései. Erre mi is, inputanyag-fejlesztőként, a magunk eszközeivel nyújtunk megoldásokat. A VulcanAgro ezen filozófia mentén dolgozik.

Mik számítanak a portfólió súlypontjainak?

A cég 2017 óta évente 50-60 %-kal növeli az árbevételét, részben a folyamatosan bővülő termékkínálat, másrészt a meglévő termékek növekvő eladási mennyisége miatt. A fő csapásirányt továbbra is a granulált meszezőanyagok teszik ki árbevétel oldalról. Évente több mint 10 ezer tonna fogy belőle. Nagyon szépen növekszik a kénes termékek eladása. A kén számos problémára megoldást nyújt, ezért használata kezd tudatosulni a termelőkben. Illetve azok az oldatok, amelyeket a termelők korábban por formájában használtak, például a keserűsó, kezdenek a második-harmadik helyre felzárkózni a portfólióban. Idén pedig a folyékony, szervesanyag alapú NPK – az árbevétel oldalról – kezdi utolérni a meszezőanyagok súlyát. A szárazabbá váló klíma és talaj arra ösztönzi a termelőket, hogy változtassanak a megszokott technológiákon. Erre válasz a folyékony és szerves anyag alapú, talajjavító tulajdonsággal is bíró NPK.

Mi lehet közeljövő slágere, milyen terveik vannak?

Az oldatok gyártási kapacitása megkétszereződött idén nyárra az adonyi és százhalombattai beruházásoknak köszönhetően. A termelők a szilárd inputanyagoktól egyre inkább a folyékony termékek felé fordulnak, legyen az NPK, nitrogénoldat vagy lombtrágya. Néhány éve egy por keserűsóból oldással egy komplex hatóanyag tartalmú lombtrágyát készítettünk. Ez volt az első lépés. Az öregedő gazdatársadalom miatt, illetve, hogy a gazdaságok egyre kevesebb emberrel egyre nagyobb területet művelnek meg, már nincs idő arra, hogy a permetezésnél porokat vagy többféle lombtrágyát használjanak, közben még beállítsák a víz pH-értékét. Egyre inkább komplex termékeket keresnek, ami egyszerre több problémát megold. Összességében ezekben óriási lehetőséget látunk és ebbe az irányba fejlesztünk. Folyadékok gyártásával több tízmillió litert is el tudunk érni.

A kéntartalmú termékekben látok még jelentős potenciált. Idén ezen termékek forgalma 2-3-szorosa lesz a tavalyi évnek, köszönhetően annak, hogy a kénnek  növényvédő hatása is van, illetve, hogy kénhiány van a növényekben. Az unió is abba az irányba tereli a termelőket, hogy egyre kisebb nitrogénveszteség mellett termeljenek, és léteznek olyan kéntartalmú termékek, amelyek ezt a nitrogénveszteséget csökkentik. Mi nem valamilyen vegyipari alapanyaggal stabilizáljuk a nitrogént, hanem kénnel. Tehát részben a külső kényszer is generálja a kén felfutását, részben pedig az a tény, hogy tényleg hatékony az alkalmazása.

Folyékony NPK kijuttatása

Hogy és hol születnek az új termékek?

A granulált és egyes kéntartalmú termékek Lengyelországban készülnek és ott is fejlesztjük ezeket. Hogy lesz-e magyar gyártás, az 1-2 éven belül eldől. A folyékony termékek Százhalombattán és Adonyban készülnek. A cégben olyan vegyészek is dolgoznak, akik a termékfejlesztésért felelnek. Mi problémaorientáltan közelítjük meg az innovációt. Azt nézzük, mi a legnagyobb probléma, amire terméket kell fejlesztenünk. Sok előnye van annak, hogy nem egy globális márkát kell Magyarországon is értékesítenünk. Hazánkban más a klíma, mások a talajtípusok, más a fajtaválaszték, az ide fejlesztett termékek a leghatékonyabbak.

Mit emelne ki most a kínálatukból?

A talajjavító termékeinket és a starter folyékony NPK termékeinket. Ezeknek van itt az ideje, mind a beszerzést, mind a kijuttatást illetően. Most kell bedolgozni a meszet talajba, a szárbontással foglalkozni, tápanyagot kijuttatni a gyökérzónába, amikor a talajforgatással, talajmozgatással járó műveletek zajlanak.

A granulált meszező anyag bármilyen géppel gyorsan kijuttatható

Ha jól tudjuk, a talajjavítókra és a folyékony NPK-ra most valamilyen akció is él.

Valóban. A szeptember közepéig tartó akciónk keretében levásárolható kedvezménnel lehet az említett termékekhez hozzájutni. A VulanAgro Kft, minden akcióba bevont termék megrendelése után, tonnánként 10.000.-Ft+áfa nagyságrendben, sorszámmal ellátott kedvezményre jogosító kupont állít ki. A levásárolható kedvezményt (kupon) legkésőbb 2021. december végéig lehet felhasználni, valamilyen folyékony termésnövelőre. (Az akció további részleteinek eléréshez kattintson ide!)

És aki személyesen szeretne találkozni Önökkel, hol tehet ezt meg?

Aki szeretne velünk találkozni, az jöjjön el az augusztus 17-e és augusztus 20-a között zajló debreceni Farmer Expo. A K/10-es standon talál meg bennünket. Ha pedig a szimpatikusabb, akkor a szeptemberi Bábolnai Gazdanapokon állunk a termelők rendelkezésére. Kollégáink pedig minden nap a területükön mozognak, látogatják a termelőket.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A talajmeszezés fontossága a szántóföldi kultúrákb... Magyarországon a mezőgazdaságilag hasznosított területekből körülbelül 2,2 millió hektáron találhatunk savanyú talajokat. A talaj savanyúságát meghat...
Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 ... 10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.   Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok s...