Augusztustól hús kerül a virslibe, drágulás is jöhet

Augusztus elejétől sok minden megváltozik a hazai boltok polcain. A hónap elejétől ugyanis már csak magasabb hústartalommal készített termékek kerülhetnek a boltok polcaira. A húsipari szereplők persze elégedetlenkednek, de a fogyasztóknak is van okuk félni: áremelések közelednek.

A vásárlók számára alapvetően jó hír, hogy augusztus elsejétől nagyobb hústartalmú termékeket vehetnek le a boltok polcairól, mint azelőtt, ugyanis a Magyar élelmiszerkönyv nyáron életbe lépő módosítása szerint csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba – írja a magyaridok.hu.

A szabályozás egyébként már egy éve hatályban van, de egy éves átmeneti időt biztosítottak az átállásra. Az iparágban dolgozók különböző módszerekkel kívánnak megfelelni az új kritériumoknak. Van, aki valamilyen fantázianévvel fogja ellátni az eddigi minőségben készített termékét, ezzel kibújva a szabályozás alól.

A többség azonban valóban változtat a termékei receptúráján és magasabb hústartalmú párizsikat és virsliket fog a boltoknak adni, mint azelőtt. Ezzel azonban növekedni fognak a jogkövető gyártók költségei, amit várhatóan csak részben tudnak majd „behajtani” a vásárlókon.

A minőség javulása valószínűleg az árak emelkedését is magával hozza augusztus elején
A minőség javulása valószínűleg az árak emelkedését is magával hozza augusztus elején

 

A Sága Foods Zrt. vezérigazgatója szerint sok vásárló rendkívül árérzékeny, ezért a régi, jól bevált termékeket a megszokott áron továbbra is forgalmazni fogják, más néven. A pulykapárizsit például már most is Füstlizerként találják meg a vásárlók a boltok polcain. Várhatóan még lesznek olyan termékek, amelyek a fogyasztói árelvárások miatt kikerülhetnek a „virsli” és „párizsi” elnevezés alól.

A Gyulahús Kft. ügyvezetője egy olyan dologra is felhívta a közvélemény figyelmét, amire sokan nem is gondolnának: mégpedig a törvénymódosítás népegészségügyi kockázatára. Szerinte ugyanis a jövőben még több vásárló választhatja majd az olcsóbb, gyengébb minőségű termékeket, ez pedig egészségügyi szempontból nem ideális. A Gyulahús is eleget tesz az új Magyar élelmiszerkönyv tartalmának, a májas termékek májtartalmát már tavaly 25 százalékra emelte, illetve a készítmények sótartalmát is mérsékelték, a hústartalmat pedig növelték. AZ ügyvezető szerint az áremelés részükről is elkerülhetetlen lesz.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...