Antibiotikum-csökkentés a sertések mesterséges megtermékenyítése során

Az antibiotikumokat nem csak tűkkel, takarmányon vagy ivóvízen keresztül adják be. A sertések egészségi állapotának szempontjából is kiváló minőségű spermát biztosítanak. Az antibiotikumok használatának folyamatos korlátozására irányuló törekvés részeként érdemes megvizsgálni az alternatív módszereket annak biztosítására, hogy a sperma mentes legyen a bakteriális kórokozóktól.

A mesterséges megtermékenyítés (AI) világszerte az egyik legjobban alkalmazott és leghatékonyabb biotechnológia a sertéstenyésztésben. Antibiotikumok hozzáadása a spermahosszabbítókhoz – a spermához a megtermékenyítő képesség megőrzése érdekében hozzáadott folyékony hígítószer – a szokásos eljárás a spermában a baktériumok növekedésének megakadályozására a tartósítási időszak alatt. Az intenzív sertéstenyésztési rendszerek azonban megkövetelik a fenntartható tenyésztési hatékonyság növelését, miközben figyelembe kell venni a környezetvédelmi, közegészségügyi és állatjóléti szempontokat.

A folyékony sperma használata a gazdaságban a fagyasztott spermához képest nagyobb hatékonysága miatt előnyösebb.
A folyékony sperma használata a gazdaságban a fagyasztott spermához képest nagyobb hatékonysága miatt előnyösebb. (Fotó: Pixabay)

Az előrejelzések szerint 2030-ra a globális antimikrobiális szerhasználat mind az emberek, mind az élelmiszertermelő állatok esetében évi 236 757 tonnára fog nőni. Az antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatos problémák növekedése miatt a sertéstenyésztési ágazat olyan stratégiákat keres, amelyekkel csökkenthető vagy helyettesíthető az antibiotikumok használata a sperma hosszabbítószerekben. Anélkül, hogy az antimikrobiális hatékonyság és a sperma minősége sérülne.

Spermahosszabbítók és antibiotikumok

A folyékony sperma használata a gazdaságban a fagyasztott spermához képest nagyobb hatékonysága miatt előnyösebb. Az extendereket azért alkalmazzák, hogy tápanyagokat és hőmérséklet-védelmet biztosítsanak a spermiumok számára, a membránok stabilizálását a hűvös hőmérsékleten, energiaforrásokat az anyagcseréhez, pH-pufferelést a sejthulladéktól, valamint ionokat a membrán- és sejtegyensúlyhoz.

Az ondóhosszabbítókat gyakorlati és kereskedelmi okokból rövid, közép- és hosszú távú tartósításba sorolják:

– A rövid távú hosszabbítók 24 órán keresztül, illetve legfeljebb 72 órán keresztül őrzik meg a sperma tulajdonságait.

– A középtávú extenderek 3-4 napig konzerválják a folyékony spermát.

– A hosszú távú extenderek akár 7 napig is hatékonyak.

A vaddisznó-ejakulátum átlagosan 103-105 CFU/ml baktériummal terhelt. Ezenkívül a hidegsokk okozta minőségromlásra való nagyfokú érzékenység miatt a vaddisznóspermát hagyományosan 16-18 °C-on tárolják; ezért a mesterséges megtermékenyítéshez használt spermaadagok antimikrobiális szereket igényelnek a baktériumok szaporodásának megakadályozására.

A környezet tisztasága és a gyakori ágyneműcsere kulcsfontosságú tényezők a szennyeződés mértékében.

A kanok spermájának bakteriális szennyezettsége

A környezeti és belső baktériumok megtelepednek a vaddisznó szaporodási traktusában, és az ejakuláció során átkerülnek a spermába. Ezért a környezet tisztasága és a gyakori alomcsere kulcsfontosságú tényezők a szennyeződés mértékében. A sperma begyűjtés utáni szennyeződése a laboratóriumi feldolgozás során fordulhat elő. A spermában lévő baktériumok versenyeznek a spermával a tápanyagokért, metabolikus melléktermékeket és toxinokat termelnek, és csökkentik a spermaadagok eltarthatóságát. Az AI-adagokban a baktériumok nagymértékű növekedése a sperma minőségének romlásával, a termékenység csökkenésével és a kórokozók kocákba történő átvitelével jár. Az ondóhosszabbító tápanyagot tartalmaz a spermiumok számára, de ez egyben kedvező környezetet is jelent a baktériumok szaporodásához.

Antibiotikumok helyettesítése a vaddisznóspermában

A hagyományos antibiotikumok helyettesítésére számos módszer alkalmazható a vaddisznóspermák tartósítására.

Az egyik módszer az antimikrobiális anyagokat helyettesítő anyagok alkalmazása a kiterjesztett spermában. Olyan anyagoké, amelyek alig rontják a sperma életképességét, és szabályozzák a baktériumterhelést.

A kationos antimikrobiális peptidek egy másik potenciális jelölt a közös antibiotikumok helyettesítésére a spermakonzerválásban.

A rövid antimikrobiális lipopeptidek a harmadik ígéretes jelöltcsoportot jelentik a vaddisznóspermák antibiotikum-mentes tartósítására, és aktivitást mutatnak a mesterséges megtermékenyítésben potenciálisan érintett kiválasztott baktériumokkal szemben, beleértve a Trueperella pyogenest; Alcaligenes faecalist; a Pseudomonas aeruginosát; a Pasteurella fajokat; a Providencia stuartiit; az Escherichia colit és a Streptococcus porcinust.

A feltételezett bioaktív mikroalgák hozzáadása a begyűjtött spermához nem rendelkezik széles spektrumú antimikrobiális hatással; azonban ígéretes alternatívát jelent a baktérium-specifikus, testre szabható felhasználásra a vaddisznó-spermahosszabbítókban, antibiotikumokkal vagy más antimikrobiális szerekkel kombinálva.

Továbbá a baktériumok egyrétegű centrifugálással és mikroszűréssel történő fizikai eltávolítását használják az antibiotikumok csökkentésére az AI-ban. Ennél a módszernél a spermát közvetlenül a spermagyűjtés után választják el a baktériumos szennyeződésektől. Fontos tudni, hogy a baktériumok típusa és a spermagyűjtés és az egyrétegű centrifugálás közötti idő hossza befolyásolja a baktériumok eltávolítását.

Egy másik alternatív módszer az antibiotikummentes sperma alacsony hőmérsékleten történő tárolása a bakteriosztázis elérése érdekében. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a sperma antibiotikum-mentes extenderben 5°C-on történő tartósítása 72 órán át tartó tárolás során megőrzi a magas motilitást, a membrán integritását és az alacsony DNS-fragmentációs indexet. A hipotermikus spermakonzerválási stratégia nem befolyásolja negatívan a termékenységi tulajdonságokat, és csökkenti a mesterséges megtermékenyítésre szánt spermaadagok baktériumterhelését a 17°C-on tárolt mintákhoz képest.

Bakteriocinok

A folyadékban tartósított spermához hozzáadott bakteriocinek – más baktériumokkal szemben antimikrobiális hatású bioaktív bakteriális peptidek vagy fehérjék heterogén csoportja – csökkentik az E. coli bőséges előfordulását.

Ezenkívül a belső antimikrobiális aktivitással rendelkező, antibiotikummentes spermahosszabbítók, mint például a Beltsville Thawing Solution és az Androstar Premium használata lehetővé teszi az antibiotikum-használat csökkentését a sertések termékenyítése során anélkül, hogy a sperma minősége romlana.

A vas-oxid nanorészecskék vaddisznóspermához történő hozzáadása kisebb antibakteriális hatást fejt ki, a sperma jellemzőire gyakorolt káros hatás nélkül. Az ezüst és vas-oxid nanorészecskék kombinációja nagyobb antibakteriális hatást eredményez, azonban nagyobb a spermatoxicitás.

A szelén nanorészecskék és a cink nanorészecskék antimikrobiális hatásuknak köszönhetően szintén javítják a spermiumok membránintegritását.

Végül a kitozán nanorészecskék kölcsönhatásba lépnek a bakteriális sejtmembránokkal, ami lízist okoz, az etiléndiamin-tetraecetsav (EDTA) pedig növeli a baktérium sejtfalának áteresztőképességét. A kitozán és az EDTA kombinációja bakteriosztatikus hatású anélkül, hogy a sperma minősége csökkenne.

A kocánként évente szükséges spermaszám csökkentése érdekében kíméletes spermafeldolgozásra, szállításra és tárolásra, valamint hatékony minőségbiztosításra van szükség
A kocánként évente szükséges spermaszám csökkentése érdekében kíméletes spermafeldolgozásra, szállításra és tárolásra, valamint hatékony minőségbiztosításra van szükség (Fotó: Pixabay)

A mesterséges megtermékenyítés jövőbeli kihívásai

A mesterséges megtermékenyítés szélsőséges alkalmazása és a magas reprodukciós teljesítmény megköveteli a magas genetikai értékkel rendelkező kanoktól származó, költséghatékony, biztonságos és nagy megtermékenyítő képességű spermaadagok előállítását. A kocánként évente szükséges spermaszám csökkentése érdekében kíméletes spermafeldolgozásra, szállításra és tárolásra, valamint hatékony minőségbiztosításra van szükség.

A szélsőséges éghajlati viszonyok és a nyári hőstressz negatívan hatnak a tenyésztési hatékonyságra, ezért genetikai, menedzsment- és farmakológiai megközelítések javasoltak a vaddisznók és kocák szezonális alultermékenységének csökkentésére.

Továbbá a nemre szortírozott sperma életképes és képes a kívánt nemű malacok előállítására. További erőfeszítésekre van azonban szükség a méhnyakon belüli mesterséges megtermékenyítésre alkalmas katéterek kifejlesztéséhez, alacsony számú nemre szelektált spermiummal.

Záró megjegyzések

A spermagyűjtés és -feldolgozás során baktériumok kerülnek az ejakulátumba, és csökkentik a sperma minőségét és a termékenységi arányt. Az antibiotikumok hozzáadása a spermakivonathoz csökkenti a baktériumterhelést, de elősegíti a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának kialakulását. Ezért alternatív módszerekre van szükség a hagyományos antibiotikumok helyettesítésére a vaddisznóspermák tartósítására. Továbbá, a gazdasági növekedés előmozdítása, valamint a környezeti hatások és a sertések jólétének javítása érdekében elengedhetetlen a kutatás összehangolása a biogazdasággal a mesterséges megtermékenyítésben.

(Forrás: pigprogress.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...
Kocatámogatás önkormányzatok részére! Ahogyan arról már beszámoltunk, a kocatartók újabb állami támogatáshoz juthatnak az idei évtől kezdve. Ezt a rendelkezést kiegészítve már nem csak mag...
A sertés tenyésztési irányszámai Mekkora a normál tömege egy most született malacnak? Naponta mennyivel kellene nőnie a tömegének? Mikor válik tenyészéretté a tenyészkoca? Hogyan taka...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...