Sertéstartás – megéri?

A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnunk, hogy mit és hogyan szeretnénk csinálni.

Leendő gazda? Tapasztalt állattenyésztő? A kérdés egyaránt sokakat foglalkoztat, manapság az interneten is egyre többen teszik fel a kérdést.

A legfontosabb tényező, hogy a leendő sertéstartónak/tenyésztőnek van-e saját takarmánya? 1 kg sertéshús előállításához 3-4 kg takarmány szükséges. A mai terményárak mellett könnyen kiszámítható, hogy egy 150 kilós sertés felneveléséhez több tízezer forintos beruházásra van szükség, ha nincsen saját terménye a gazdának. Saját termény esetén van esélye arra a tenyésztőnek, hogy gazdaságosan fel tudja nevelni állatait, de még ilyenkor is adódhatnak problémák!

Kifoghat az ember olyan malacot is, amelynek a takarmány-értékesítő képessége nem túl jó, így ehet bármennyit, nagyon lassan fog növekedni, sokkal több takarmányt fog elfogyasztani, amíg vágósúlyát eléri. Továbbá a véletlenszerűen megjelenő betegségekkel is számolni kell, amelyek oka akár a kezdő gazda ismereteinek hiánya is lehet, de a takarmány rossz minőségétől is előfordulhatnak emésztőszervi megbetegedések. Ezek kezelése is súlyos forintokat emészthet fel, az esetleges állatelhullásról nem is beszélve.

Megéri vagy sem sertést tartani? A kérdésre egyáltalán nem egyszerű a válasz.
Megéri vagy sem sertést tartani? A kérdésre egyáltalán nem egyszerű a válasz.

 

A saját termény kérdés mellett nagyon fontos az is, hogy a tenyésztő megtalálja a megfelelő piacot az általa előállított hús számára. A háztáji sertés húsa finomabb, mint a nagyüzemi keretek között tenyésztett állatoké, de ez az árában is meglátszik!

Mindent összevetve megéri sertést tenyészteni annak, aki rendelkezik saját terménnyel és megfelelő ismeretekkel rendelkezik a takarmányozás és a tartási körülmények terén.

További hasznos információkat a sertéstenyésztés irányszámaival foglalkozó cikkünkből is megtudhat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A sertéshúsok piacának alakulása 2014 első negyedé... Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisa szerint 2014-ben mintegy 1 százalékkal 116 millió tonnára nőhet a világ sertéshúste...
6 százalékkal nőtt a vágósertés termelői ára... Mintegy 6 százalékkal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az ...
Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak... Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak, mivel a balkáni ország nem önellátó sertéshúsból - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakm...
Sertéshús-előállítás az Európai Unióban és Magyaro... Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és im...