A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnunk, hogy mit és hogyan szeretnénk csinálni.
Leendő gazda? Tapasztalt állattenyésztő? A kérdés egyaránt sokakat foglalkoztat, manapság az interneten is egyre többen teszik fel a kérdést.
A legfontosabb tényező, hogy a leendő sertéstartónak/tenyésztőnek van-e saját takarmánya? 1 kg sertéshús előállításához 3-4 kg takarmány szükséges. A mai terményárak mellett könnyen kiszámítható, hogy egy 150 kilós sertés felneveléséhez több tízezer forintos beruházásra van szükség, ha nincsen saját terménye a gazdának. Saját termény esetén van esélye arra a tenyésztőnek, hogy gazdaságosan fel tudja nevelni állatait, de még ilyenkor is adódhatnak problémák!
Kifoghat az ember olyan malacot is, amelynek a takarmány-értékesítő képessége nem túl jó, így ehet bármennyit, nagyon lassan fog növekedni, sokkal több takarmányt fog elfogyasztani, amíg vágósúlyát eléri. Továbbá a véletlenszerűen megjelenő betegségekkel is számolni kell, amelyek oka akár a kezdő gazda ismereteinek hiánya is lehet, de a takarmány rossz minőségétől is előfordulhatnak emésztőszervi megbetegedések. Ezek kezelése is súlyos forintokat emészthet fel, az esetleges állatelhullásról nem is beszélve.
A saját termény kérdés mellett nagyon fontos az is, hogy a tenyésztő megtalálja a megfelelő piacot az általa előállított hús számára. A háztáji sertés húsa finomabb, mint a nagyüzemi keretek között tenyésztett állatoké, de ez az árában is meglátszik!
Mindent összevetve megéri sertést tenyészteni annak, aki rendelkezik saját terménnyel és megfelelő ismeretekkel rendelkezik a takarmányozás és a tartási körülmények terén.
További hasznos információkat a sertéstenyésztés irányszámaival foglalkozó cikkünkből is megtudhat.