A vadon fogott legyek állati takarmányban való használatának lehetőségei

A tudósok értékelik – a tenyésztett rovarok mellett – a vadon fogott legyek állati takarmányban való felhasználásának megvalósíthatóságát, biztonságát és táplálkozási minőségét.

Az e területen végzett kutatások hiányának egyik oka a nem megfelelő begyűjtött mennyiséggel, a környezeti hatásokkal és a kórokozók terjedésével kapcsolatos aggodalmak, amelyek hozzájárultak a tenyésztett rovarok előnyben részesített hasznosításához.

Forrás: Pixabay

Megfizethető és fenntartható fehérjeforrások

Azonban bizonyos kártevőfajok intenzív mezőgazdasági műveletekből történő betakarításával, a Kansas Egyetem csapata úgy véli, hogy a termelők megfizethető és fenntartható fehérjeforrásokat biztosíthatnak állataiknak, miközben csökkentik a kártevő populációkat.

A legyek tápanyagtartalma

A tanulmány feltárta annak lehetőségét, hogy nagy mennyiségű kártevőt gyűjtsenek be az állattenyésztésből, és elemezte a legyek tápanyagtartalmát, potenciális kórokozó-terhelését és különböző fertőtlenítési módszereit. Egy újonnan tervezett tömeges fogásra alkalmas csapdázó eszközzel 5 kg biomasszát gyűjtöttek össze 13 hét alatt. Ezek elsősorban házi legyek voltak egy baromfitelepről. Míg jelentős számú kártevőt eltávolítottak a környezetből, a légypopuláció nem csökkent.

Baktériumközösségek összehasonlítása

Rövid leolvasású szekvenálást alkalmaztak a különböző forráspopulációkból származó legyek által hordozott baktériumközösségek összehasonlítására, és a légymintákban jelen lévő baktériumfajok a gazdaság típusától és a gyűjtési időtől függően változtak. A vadon fogott legyek szárítása és őrlése, valamint a kiegészítő hőkezelés alkalmazása jelentősen csökkenti a legyekben vagy azokon jelen lévő tenyészthető baktériumok számát, bár patogenitásuk továbbra is ismeretlen. Fontos, hogy ezek a fertőtlenítési módszerek nem befolyásolták a feldolgozott legyek tápértékét.

További vizsgálatokra van szükség – de az adatok ígéretesek

A kutatócsoport szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben felmérjék a vadon fogott rovarok állati takarmányba történő integrálásának biztonságát és életképességét. Az adatok azonban ígéretes eredményeket mutatnak egy ilyen rendszer mellett. Nagy mennyiségű légy gyűjthető össze anélkül, hogy megzavarnánk a természetes rovarpopulációkat, ami fenntartható alternatív fehérjeforrást jelez – olvastuk az allaboutfeed.net-en.

A jövőbeni vizsgálatoknak ki kell terjedniük a toxinokra, az emészthetőségre és a kórokozók további csökkentésére. Például más figyelemre méltó kórokozók, amelyek szintén házi legyeket használnak vektorként, paraziták, különösen protozoális paraziták, például Cryptosporidium spp és vírusok. E biztonsági aggályok teljes körű kezelése és a begyűjtési módszerek optimalizálása elengedhetetlen lesz e körforgásos mezőgazdasági megközelítés előnyeinek teljes körű kiaknázásához.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Mennyit eszik egy tejelő marha? A kérdésre a válasz nem egyszerű. Egy tejelő szarvasmarha a laktáció ideje alatt a tejleadással párhuzamosan rengeteg szárazanyagot ad le szervezetébő...
Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...