A tej aminek literjéért több ezer forintot is elkérhetnek

A szamár nagyon népszerű állat. Ha rágondolunk, mindenkinek azonnal egy aranyos állat jut az eszébe. Ez igaz is, ám a szamarakat megis lehet enni, és érdemes is, mert nagyon finom és különleges húst és tejet termelnek. Ez utóbbit jól példázza, hogy egyes termelők 1000 eurót kérnek egy kiló szamársajtért. De miért ilyen drága,és miért nem terjedt még el Európában?

A szamártej felhasználásánek bizonyos régiókban nagy hagyománya van. Kozmetikumokban, csecsemőtápszerekben és gyógyszerekben is használják. A szamarak nem termelnek sok tejet, és Európa számos részén nem fejik őket.

Magyarországon ez egyáltalán nem elterjedt. A lótej összetételében sokkal jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint például a kecsketej. A kérődzők teje teljesen más. Sokkal sűrűbb és más fehérjéket tartalmaz. A lótej hígabb, édesebb, magasabb az úgynevezett hamutartalma,valamivel alacsonyabb a fehérjetartalma és nincs jellegzetes íze. Annyira hozzászoktunk a tehéntejhez, hogyannak az ízét már nem érezzük.

Forrás: Pixabay

Egy liter szamártej 2000-3000 forintba kerül, és főleg az anyukák vásárolják a gyerekeiknek. És- valószínű – a jövőben sem fogják széles körben vásárolni. Ennek oka az ára.

Ahol viszont nagy mennyiségben termelnek szamártejet, ott főleg kozmetikumnak használják, nem pedig nyersélelmiszernek. Vannak márkák, amelyek megjelentek ezen a piacon, és Nyugat-Európában bizonyos üzletekben és láncokban árulják őket. Egyes olasz és mediterrán országokban is fejnek szamártejet.

Forrás: Pixabay

A szamárhús egy sokkal egyszerűbb történet. Ezt elsősorban éttermeknek adják el a termelők. Vannak feldolgozott termékek is, minta kolbász, a szalámi és a májaskolbász, amelyek gyakran marha- vagy sertéshússal kevert szamárhúsból készülnek. Ezek nagyon ízletesek, és néhány webshop árulja ezeket a termékeket.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy megjelenik majd a multik üzleteiben is, mert nem lehet tonnákat termelni belőle.

Ezek a termékek jóval drágábbak-körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint egy kiló hagyományos szalámi -, de nem megfizethetetlenül drágák.

Szájról szájra terjed a hír,és már Budapest legjobb éttermei is felvették az étlapjukra. Ha pedig megeszik, akkor steak, pörkölt vagy ragu formájában marad az étlapon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Együnk húst, vagy sem? A Nébih szakértőinek véleménye szerint mértékletes húsfogyasztás segíti az egészség megőrzését. Azt követően mondták ezt, hogy a WHO közleményben kije...
A termelőknek is érdemes figyelni rá, hogy egyre d... A termékválaszték növekszik: minden termék, illetve késztermék esetén már számos új alternatíva létezik. Glutén-, laktózmentes, kalóriaszegény vagy f...
Meggymátrix, immár igazoltan szuperélelmiszer A Sorapharm Kft. és a Debreceni Egyetem együttműködésének eredménye az a vegyszermentes extrakciós technológia, amely alkalmazásával a hazai meggyfaj...