A kender a munkanélküliek aranya

A kender szóról sokak a kábítószerre asszociálnak, holott a növényből közel 25 ezer terméket lehet előállítani. A rendszerváltás előtt még a harmadik legnagyobb területen termesztett ipari növény volt Magyarországon, ám mostanra gyakorlatilag eltűnt a földekről. Békés megyében néhány éve közmunkaprogram keretében próbálják feléleszteni az iparágat.

A dél-alföldi régióban egykor nagy hagyománya volt az ipari célú kendertermesztésnek, több tízezer haktáron termett a növény, de a termesztés volumene hazánkban a rendszerváltást követően rohamosan zuhanni kezdett, egyébként éppen akkor, amikor a nyugat-európai országokban újra felfedezték a rostkenderben rejlő lehetőségeket – írta meg a HelloVidék.

A kender lehet a megoldás a munkanélküliségre Békésben (Fotó: Pixabay, jasper-m)
A kender lehet a megoldás a munkanélküliségre Békésben (Fotó: Pixabay, jasper-m)

Ennek okai nem teljesen világosak, mert a növény gyorsan nő, nagy terméshozamot produkál és sokoldalúan felhasználható. Problémát talán csak a betakarítás jelent, rendkívül munkaigényes ugyanis. Sok helyen máig kézzel végzik, ezért nem is annyira meglepő, hogy a munkaerőhiány miaztt nem sokan foglalkoznak vele.

Pedig lehetne akár az új szupernövény is. Kiváló helyettesítője a fának a papírgyártásban, kevésbé szívja fel a tintát, így gazdaságosabb, ráadásul míg a fából készült lapokat mindössze 3-szor, addig a kenderből készült papírt akár 8-szor is újra tudják hasznosítani. Sokrétűen alkalmazható alapanyag a divatipar számára, készíthető belőle farmer, munkaruházat, különböző ruhaneműk, zoknik, illetve cipő is.

A magjából sajtolt olaja többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely jótékony hatással van a szívműködésre, alkalmazzák a hormonális rendellenességek és a bőrbetegségek gyógyításánál, több kutatás pedig már a rákgyógyítás kapcsán is pozitívan nyilatkozott róla. A változatos étrend részeként saláták önteteként is bevethető, készíthető belőle margarin, de ugyanúgy a kozmetikaipari és az ipari termékek kedvelt alapanyaga, sőt még üzemanyagnak is használható.

A feldolgozatlan mag elfogadott takarmánynövény az állattartóknál, megőrlését követően pedig magas fehérjetartalmú liszt nyerhető belőle. Ráadásul a növényi rost felhasználásával jó szigetelőanyagot és belső járműburkolatot készíthetnek.

A Békés megyei Vésztőn a munkanélküliség okozta problémák megoldására a kendert kezdték “használni”. 2015-ben a kormányhivatal a térségi településeken új munkahelyeket teremtő Start-munkaprogramot indított, amelynek keretében nemcsak a hazai kendertermesztést kezdték újra, hanem 25 önkormányzat bevonásával közel 1100-1200 közfoglalkoztatottnak biztosítottak megélhetési lehetőséget.

2 hektáron termesztik az ipari felhasználású kendert, amit a helyi üzemben dolgoznak fel. A magokat vetőmagként értékesítik, a többiből olajat préselnek, a fennmaradó masszából pedig lisztet állítanak elő. Amit helyben nem képesek feldolgozni, azt rendre más piaci szereplők vásárolják fel, így például a növény leveleit a gyógyszeripar, míg a szárát cseh, német és ausztriai cégek, akik a kész terméket a külhoni feldolgozást követően visszahozzák Magyarországra.

Idén letették a Vésztőn létesülő új kenderfeldolgozó alapkövét. Ennek köszönhetően a későbbi években várhatóan a békési kender az ország berkein belül maradhat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Újraéled hazánkban az iparikender-termesztés Egy rendeletmódosításnak köszönhetően újjáéledhet az iparikender-termesztés Magyarországon. Komoly hasznot hozhat a növény termesztése, ugyanis egyre ...
Olcsó kenderrel szigetelnék a házakat a jövőben... Tavaly összesen 70 hektáron termesztettek ipari kendert Békés megyében, idénre viszont duplájára nőtt a termőterület. A termelők többek között szigete...
A marihuána miatt esélytelen a rezsicsökkentés Mióta az amerikai államok közel felében legális a marihuána termesztése és fogyasztása, pont a legzöldebb államokban ugrott meg a villanyszámla. A ken...
A kanadai kenderlobby Afrikában vetné meg a lábát... Kanadai üzletemberek azt próbálják elérni, hogy nagy mennyiségben vásárolhassanak kanabiszt Malawiban. Ennek annál is inkább van realitása, mivel Mala...
Legalizálták az ipari kendert az Amerikai Egyesült... Nem az orvosi célú marihuánáról van szó, hanem a tetrahidrokannabinol-tartalommal (THC) alig bíró ipari kenderről, amit több ágazatban lehet alapanyag...
Kábítószerrel tette nyereségessé a kukoricatermesz... Meglepő módon javította a kukoricatermesztés nyereségességét néhány Békés megyei gazdálkodó. A táblájukba kendert is ültettek. A rendőrségnek nem tet...