A búzaár változatlan, a kukorica és a szója megindult felfelé tavalyhoz képest

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbival csaknem megegyező áfa és szállítási költség nélküli termelői áron, átlagosan 56,4 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával június második hetében. A Tallage tájékoztatása szerint emelkedett a kukorica ára a világpiacon 2020. május 7. és június 4. között. A hazai adatok szerint Magyarországon a full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) az előző évinél 4 százalékkal magasabb áron, 136,9 ezer forint/tonnáért értékesítették 2020 májusában.

A Tallage francia piacelemző vállalat júniusi jelentése szerint a május 7-hez képest az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú, júliusi szállítású malmi búza kikötői ára (FOB) 6 dollárral (206 dollár/tonna), az augusztusié 5 dollárral (203 dollár/tonna) volt magasabb június 4-én. Németországban a májusinál 7 dollárral drágábban, 212 dollár/tonna áron kötöttek szerződést a szeptemberi szállítmányokra júniusban. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet Gabona és ipari növények című agrárpiaci jelentését szemléztük.

Tavalyhoz képest nem változott a búzaár, a kukorica és a szója felfelé indult - Fotó: Magro.hu - CSZS
Tavalyhoz képest nem változott a búzaár, a kukorica és a szója felfelé indult – Fotó: Magro.hu – CSZS

Az augusztusban Rouen-ba (FOB) érkező malmi búzát 213 dollár/tonnáért (+10 dollár), a szeptemberit 214 dollár/tonnáért (+7 dollár) kínálták.

Így változott a búzaár

Az augusztusi szállítású takarmánybúza franciaországi exportára szintén 10 dollárral 213 dollár/tonnára, a szeptemberié 7 dollárral 214 dollár/tonnára emelkedett a megfigyelt periódusban. A 2020. évi búzahozamok körüli bizonytalanságok, valamint az USA-dollár erősödése támaszt ad az európai és az oroszországi újtermés áremelkedésének. Az USA-ban, a betakarítás kezdetével a piros lágyszemű őszi búza (SRW) júliusi exportára (FOB) 10 dollárral 218 dollár/tonnára, az augusztusié 4 dollárral 223 dollár/tonnára csökkent május 7. és június 4. között. A piros keményszemű őszi búza (HRW) júliusi exportára 9 dollárral (216 dollár/tonnára), az augusztusi 8 dollárral (219 dollár/tonnára) ereszkedett ugyanekkor. Az amerikai búzaár csökkenésére, a peso gyengülésére reagálva az argentin búza kikötői ára (FOB) a júliusi határidőre vonatkozóan 13 dollárral 230 dollár/tonnára ereszkedett, a szeptemberi szállítású terményre 234 dollár/tonnáért szerződtek a megfigyelt időszakban.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbival csaknem megegyező áfa és szállítási költség nélküli termelői áron, átlagosan 56,4 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával június második hetében.

A takarmánybúza 52 ezer forint/tonna áron (+4 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 177 dollár/tonnáig ereszkedett június 1. és 19. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 180–188 euró/tonna tartományban mozgott a termény
legközelebbi lejáratra szóló jegyzése ugyanekkor.

Kukorica

A Tallage tájékoztatása szerint emelkedett a kukorica ára a világpiacon 2020. május 7. és június 4. között. Az argentin termény 2020. augusztusi exportára 7 dollárral 148 dollár/tonnára (FOB) emelkedett. Az október–decemberi szállítású kukoricáé egyaránt 157 dollár/tonna volt. A brazíliai termény augusztusi kikötői ára 158 dollár/tonna (+9 dollár), az októberié 163 dollár/tonna (+11 dollár), a decemberié 167 dollár/tonna (+12 dollár) volt ugyanekkor. Ezzel egy időben a fekete-tengeri országokban 7-8 dollárral emelkedett az augusztusi szállítmányok ára (FOB), így Ukrajnában 187 dollár/tonna, Bulgáriában és Romániában 191 dollár/tonna volt június 4-én. Az újrainduló etanoltermelés és a kőolaj árának emelkedése az USA-ban megtermelt kukorica árát is felfelé mozgatta. Így a 2020. augusztusi határidőre vonatkozóan 156 dollár/tonnáért (+8 dollár, FOB), a 2020. október– decemberi szállításra vonatkozóan 6-7 dollárral 160-162 dollár/tonnáért adták fel a terményt ugyanekkor. Franciaországban 10 dollárral nőtt a termény augusztusi (197 dollár/tonna), 3 dollárral az októberi (192 dollár/tonna) és 8 dollárral a decemberi (195 dollár/tonna) ára (FOB) a jelzett időszakban.

Magyarországon a NAIK AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 48,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica június második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit csaknem 9 százalékkal múlta felül.

A chicagói árutőzsdén 131 dollár/tonnáig araszolt a kukorica fronthavi jegyzése június 1–19. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény augusztusi tőzsdei elszámoló ára 165–170 euró/tonna között alakult.

Szójabab

A Tallage piacelemző vállalat tájékoztatása szerint a szójabab világpiaci árát továbbra is a kínai kereslet alakíthatja. Az USA-ból származó szójabab ára 1 dollárral 336 dollár/tonnára (FOB Gulf) nőtt 2020. április 17. és május 15. között. Argentínában 2 dollárral 323 dollár/tonnára (FOB Up River) csökkent a termény ára, Brazíliában 6 dollárral 335 dollár/tonnára (FOB Paranagua) emelkedett az április–május között feladandó termény kikötői ára és 5 dollárral magasabb áron, tonnánként 348 dollárért köthettek szerződést a szeptemberi szállítmányokra a megfigyelt időszakban. Ugyanekkor Ukrajnában változatlanul 390 dollár/tonna (FOB) volt a szójabab exportára, a magas ár hátterében az élénk külpiaci érdeklődés mellett a belföldi feldolgozók erős kereslete állt.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab jegyzése 309–322 dollár/tonna között mozgott a 2020. júliusi, 310–322 dollár/tonna között a 2020. augusztusi és 311–322 dollár/tonna között a 2020. szeptemberi lejáratra vonatkozóan június 1–22. között.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a belföldi szójababot 2019. májushoz viszonyítva csaknem 17 százalékkal magasabb, átlagosan 118,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők 2020 májusában. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) az előző évinél 4 százalékkal magasabb áron, 136,9 ezer forint/tonnáért értékesítették ugyanekkor.

Akit érdekel a búzaár aktuális állása, a Magro.hu Gabona árinformációs rendszerén, ezen a hivatkozáson találja meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...