6 tipp: házilag is lehet sikerrel védekezni a levéltetvek ellen

Létezik könnyen elkészíthető házi permetszer a levéltetvek ellen: a szódabikarbóna, a fokhagyma és az ecet is hatékony levéltetű elleni védekezést tesz lehetővé. A levéltetvek nagy számban történő megjelenéséről és annak hatásairól szinte minden magyar kertész be tud számolni. Anyagunkból kiderül, milyen lehetőségek vannak a védekezésre levéltetvek ellen házilag olyan konyhai alapanyagokkal, mint az ecet, a szódabikarbóna vagy a fokhagyma, illetve az is, hogy mit kell tenni a nagy méretű, fertőzött növényekkel, így a gyümölcsfák esetében is.

A Kiskertblogger írta meg, hogy a levéltetvek egészen apró méretű, társas, élősködő rovarok. A fedelesszárnyúak rendjébe tartoznak és számos fajtájuk ismert attól függően, hogy milyen növényen élősködnek leginkább. Magyarországon több, mint 70 levéltetű fajtát különböztetnek meg a szakértők, ezek közül a leggyakoribbak a zöld rózsa-levéltetű (Macrosiphum rosae), a levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta) és a fekete cseresznye levéltetű (Myzus cerasi).

6 tipp, amivel házilag is sikerrel lehet védekezni a levéltetvek ellen
6 tipp, amivel házilag is sikerrel lehet védekezni a levéltetvek ellen

A levéltetvek a növény nedveivel táplálkoznak; a tömeges jelenlétükre pedig könnyű felfigyelni. Azok a levelek és hajtások, amelyeket a levéltetű ellepett, eldeformálódnak, elszíneződnek (gyakran bepirosodnak vagy elsárgulnak), akár teljesen el is halnak, vagy lehullanak. A levéltetű fertőzésre más úton is következtetni lehet. Például, ha hirtelen nagy mennyiségű hangya lepi el a palántát vagy a rózsát. A hangyák imádják a levéltetű által kiválasztott, mézharmat nevű, cukros váladékot – hogy megőrizzék ezt az édes tápanyagforrást, elszántan védelmezik a levéltetveket, akikkel szimbiózisban élnek.

A levéltetű fertőzés esetében a baj nem jár egyedül

A fertőzött növénynek nem csak nedveinek jelentős mennyiségű leszívását kell elviselnie, de a rovarok megjelenésével együtt érkező betegségeket is. Ahogy a levéltetű fertőzés egyik növényről a másikra terjed, úgy viszik magukkal a növényvírusokat és a bakteriális fertőzéseket is. Sőt, a nagy mennyiségű, kiválasztott mézharmatban penészgombák is megtelepedhetnek. Ezért amint a levéltetű megjelenik, azonnal védekezni kell ellene.

Védekezés a levéltetű ellen: ezek hatásosak

Ha a levéltetvek megjelennek egy kisebb bokron, palántán vagy virágon, nem kell rögtön permetszerekből bevásárolni. Házilag is lehetőség van védekezni a levéltetű ellen: ecet, szódabikarbóna és más egyszerű, konyhában, fürdőszobában fellelhető anyagokkal. Fontos,, hogy ezek a megoldások csak kisebb, könnyen kordában tartható növényeknél alkalmazhatóak (rózsa, palánta), egy gyümölcsfát semmi esetben sem érdemes így kezelni levéltetű ellen.

Vízsugaras lemosás

Az első és egyben legegyszerűbb védekezési lehetőség a levéltetvek ellen az, ha a növényt „megfürdetjük”. Ez a védekezési forma leginkább a cserepes növények esetében használ, amelyeket, ha megtisztítottunk és visszatettünk a helyükre, nem fertőződnek vissza könnyen a természetből.

Növénytársítás levéltetű ellen

Vannak olyan növények, amelyeket a levéltetvek nem kedvelnek. Ennek köszönhetően sem őket, sem a szomszédságukba ültetett palántákat nem támadják meg. Ilyen levéltetvek ellen használható növények például a körömvirág, a menta, az oregánó, az illatos levendula és a jó erős szagú fokhagyma. Érdekesség, hogy a levéltetű a nagy napraforgót sem kedveli.

Természetes háziszer levéltetvek ellen

A fent felsorolt növényekből oldatot készítve egyszerű, mégis hatékony módon lehet a levéltetvek ellen védekezni. Használható házi készítésű levéltetű elleni oldathoz csalán és gyermekláncfű is, mert a levéltetű ezeket a növényeket sem kedveli. A folyamat egy fej fokhagymát, egy csokor mentát, körömvirágot vagy levendulát 1-1 liter vízzel egyszerűen összeturmixolva kezdődik. Ezt a keveréket egy éjszakán át állva hagyva, majd másnap fertőtlenítés céljából felforralva, leszűrve, végül kihűtve hagyva elkészül a természetes, környezetkímélő házi permetszer levéltetű ellen.

Kémiai házi permetszer levéltetvek ellen

A szódabikarbóna levéltetvek ellen is hatásos: 0,5 l vízben 2 ek ecetet, 2 ek cukrot, 2 ek szódabikarbónát és 2 ek szappant vagy mosogatószert elkeverve egyszerű, házilag készített permetezőszer hozható létre, ami megöli a levéltetveket.

Levéltetű csapda

A levéltetű csapda ugyanúgy működik, mint bármelyik rovarfogó sárga papír. A röpképes első generáció egyedeit elkapva védelmezi a fertőzésre hajlamos növényt, továbbá jelzi, hogy milyen erősségű támadásnak van kitéve a kert. Ha a levéltetű csapda sok egyedet fogott be például egy gyümölcsfán, akkor tudni lehet, hogy a permetezést mielőbb el kell kezdeni.

Védekezés levéltetvek ellen permetezéssel

Nagyobb kerteknél, ahol több virágot, gyümölcsfát és palántát találni, nincs értelme a házi praktikáknak, ugyanis, ha a levéltetvek megfertőznek egy gyümölcsfát, rózsakertet vagy bármilyen más érzékeny növényt, mindenképpen szükséges a levéltetvek elleni vegyszeres védekezés. A legjobb, ha már kirepülés előtt, vagy akkor, amikor a rovarpapírok elfogták az első egyedeket, alaposan lepermetezik a tetűfertőzésre hajlamos kerti növényeket. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...