5 dolog, amire szüksége van a növényünknek a locsoláson kívül

Sokan teszik le a voksukat a bent tartható növények mellett, amelyek a lakás egészségesebbé tétele mellett szép dekorációk lehetnek, illetve pozitív hatással vannak az emberek hangulatára is. Viszont sok problémába ütközhetnek azok a növénytartók, akik nem gyakorlottak még ebben, hiszen a növényeknek nem elegendő egy napfényes hely, illetve az ütemezett locsolás, bár tény, hogy ezek is fontos tényezők.

Sokszor sajnos előfordul az is, hogy a jó elhelyezés, és a rendszeres locsolás mellett a növényünk kipusztul, aminek több oka is lehet. Az alábbiakban 5 olyan tevékenység kerül felsorolásra, amelyek akár a bent tartott növényünk életét meg is menthetik, és nem nehéz a kivitelezésük –írja a Real Simple.

A növények számára nem elegendő a locsolás és a napfény, ugyanis több tényező is befolyásolja az egészséges fejlődést. (Fotó: Pixabay, Engin_Akyurt)
A növények számára nem elegendő a locsolás és a napfény, ugyanis több tényező is befolyásolja az egészséges fejlődést. (Fotó: Pixabay, Engin_Akyurt)

Permetezés

Lényegtelen, hogy milyen eszközzel történik a vízzel permetezés, ami tény, hogy a növények nagy része szereti, ha a levelein keresztül is éri nedvesség. A téli hónapok alatt különösen nagy szükségük van erre, amikor a levegő páratartalma visszaesik, vagy ha eleve olyan helyen van a növény, ahol alacsony a páratartalom. Az így kijuttatott víz elősegítheti a növények egészségét és állapotát a hidegebb időszakokban is.

Trágyázás

A növények a gyökereiken keresztül a talajból nyerik a számukra szükséges tápanyagot, amelyet a műtrágya segíthet visszapótolni. Fontos viszont hogy csak akkor van szükség a növények trágyázására, amikor aktív növekedési fázisban vannak (ez márciustól szeptemberig tart általában). Műtrágya esetében elegendő, ha a cimkén feltüntetett mennyiség egynegyedét hígítsuk fel kezdetben, amelyet 1-3 havonta megismétlünk a jó hatás érdekében.  Beltéri növényeknél érdemes odafigyelni arra, hogy ha a bolti kínálat engedi, akkor az adott növényre a hozzá tartozó műtrágyát alkalmazzuk (amennyiben van ilyen, ha nincs, akkor általános házinövényekre használható), illetve a felhasznált mennyiségre is érdemes odafigyelni.

Száraz levelek eltávolítása

A száraz levelek mindamellett, hogy nem nyújtanak túl szép látványt a növényünkön, még akadályozhatják is azt a növekedésében. Ezért érdemes az elszáradt leveleket eltávolítani a növényről, ami ha nem válik le azonnal, akkor inkább ollóval vágjuk le azt a növény védelme érdekében. Fontos, hogy az elhalt részeket úgy távolítsuk el, hogy az egészséges területeket ne érje károsodás, ezzel pedig elősegíthetjük a növényünk növekedését, és új hajtások illetve virágok fejlődését is.

Poroljuk le a növényt

Ehhez a művelethez nem kell más, mint egy nedves és puha kendő, amely segítségével minden levelet letörlünk. Erre azért van szükség, mert a növény ezáltal több napfényhez is jut, illetve a kártevőket is könnyen el tudjuk távolítani a művelet közben.

Kártevők

Amennyiben az idáig egészséges növényünkön hirtelen negatív változásokat veszünk észre, érdemes megvizsgálni a növény leveleit és szárát, hogy nem e kártevő okozza a problémát. Tehát porolások alkalmával célszerű megnézni a levelek mindkét oldalát, illetve a növény szárát, hogy láthatók-e kártevők jelei, vagy éppen maga a kártevő, mint például levéltetű. Ha találkozunk bármilyen kártevővel a növényen, akkor le kell fújni rovarölő szerrel, amely a kertészetekben kapható. A spray alkalmazása során a levelek mindkét oldalát, illetve a szár részt is le kell fújni, majd ezt kéthetente ismételni három alkalommal. Az utolsó kezelésekre a peték ellen van szükség, amelyeket el kell távolítani, még mielőtt azok kikelnének. Azonban ha a növény állapota nem javul, jobb, ha megválunk tőle és kidobjuk.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...