2,4 billió dolláros lehet a termékpiac Kínában 2032-re

A gyors népességnövekedés és a változatosság iránti fogyasztói kereslet folyamatosan nő a már amúgy is virágzó kínai gyümölcs- és zöldségpiacon. Az AstuteAnalytica elemzése 6,64% -os összetett éves növekedési rátát (CAGR) vetít előre az ágazatban a következő évtizedben. Ez a kínai termékpiac értékét a 2023-as 1,3 billió dollárról 2,4 billió dollárra növelné 2032-re.

Avokádó és áfonya – óriási rekordok

A trópusi gyümölcsök fogyasztása az előrejelzések szerint 8,46%-kal nő. Az elmúlt öt évben a kínai avokádóimport 1000%-kal nőtt. Ugyanebben az időszakban az áfonyafogyasztás 500%-kal emelkedett.

Kína a termékpiac védelme, az importfüggőség csökkentése érdekében a nem őshonos gyümölcsök, például a durian és a cseresznye helyi termelésének bővítésébe fektet be
Kína a termékpiac védelme, az importfüggőség csökkentése érdekében a nem őshonos gyümölcsök, például a durian és a cseresznye helyi termelésének bővítésébe fektet be (Fotó: Pixabay)

2023-ban Kína 7,33 millió tonna gyümölcsöt importált 15 milliárd dollár értékben. A jelentés szerint a trópusi gyümölcsök, például a durian és a banán különösen népszerűek voltak. Az ország 337 000 tonna zöldséget is importált.

Durian és cseresznye: a helyi termelés bővítésére érkezik befektetés

Az elmúlt években az import a kínai gyümölcspiac mintegy negyedét tette ki. Az AstuteAnalytica szerint Kína az importfüggőség csökkentése érdekében a nem őshonos gyümölcsök, például a durian és a cseresznye helyi termelésének bővítésébe fektet be. A jelentés megjegyzi, hogy Kína hazai cseresznyetermelése évente 20%-kal nőtt.

A jelentés szerint Kína teljes mezőgazdasági kereskedelme, beleértve az importot és az exportot is,  302,96 milliárd dollárra rúgott 2023-ban. A kereskedelem azonban jelentősen az import felé hajlott, és ez 123,88 milliárd dolláros hiányt eredményezett.

Szélesebb választék, egészségügyi előnyök tudatosítása

A friss termékek szélesebb választéka iránti fogyasztói kereslet és az egészségügyi előnyök tudatosítása volt az egyik legfőbb hajtóerő a kínai gyümölcs- és zöldségeladások növekedéséhez. A kínai fogyasztók szintén a kényelmes és fogyasztásra kész termékeket részesítették előnyben, és nagyobb érdeklődést mutattak a bioételek iránt.

A növekedést a technológiai fejlesztések is támogatták, például a precíziós mezőgazdaság és az ellátásilánc-menedzsment. Ezek mind hozzájárultak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. A jelentés szerint a kormány politikája is előmozdította az élelmiszer-biztonsági és nyomon követhetőségi szabványokat.

(Forrás: freshfruitportal.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így lehet saját áfonyánk a kertben Évről-évre találkozunk a világpiacon és a hazai kereskedelemben is új gyümölcsökkel. Ezek között jócskán vannak olyanok, amelyek gyorsan megkedvelteti...
Micsoda ellátás: óriási disznóváros épült Kínában... Lakótelepet építettek Kínában azért, hogy ott sertéseket hizlaljanak. Az emeletes épületekből álló disznóváros falai között a tervek szerint évente ak...
Kína még nagyobbat haraphat a magyar mezőgazdaság ... A kínai-magyar agrárkapcsolatok az elmúlt években jelentősen fejlődtek. Mára Kína lett Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnere, és a kínai...
Pont az áfonyával ne próbálnák megtéveszteni a fog... A mai kor egyik divatos és egyre népszerűbb gyümölcse az áfonya. Az iránta való kereslet folyamatosan növekszik. Érthető, hiszen a gyümölcs nem csak f...
Enyhült a feszültség az USA és Európa között a véd... Több mint 2 órás tárgyalást folytatott a közelmúltban Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ...
A magyar húsok exporttilalmának feloldását kérte a... Wang LingJunnal, a Kínai Vámhivatal miniszterhelyettesével egyeztetett Nagy István agárminiszter. A találkozón Magyarország és Kína agrárkapcsolatait ...