Eltűnik a házi kenyér a boltok polcairól

A Magyar Élelmiszerkönyv hamarosan több ponton változik. A kenyerekre vonatkozó leíráson is módosítottak az alkotók, nem is kicsit. Több kenyérfajta beltartalmán változtatni kell a jövőben, drágulás jöhet. De mi is a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között?

Aki érintett és eddig nem hallott a változásról, már nem sok ideje maradt. Az új szabályozás ugyanis június 22-én lép életbe, melynek értelmében több termék összetevőjét lényegesen meg kell változtatniuk a pékeknek. A változtatásból a gabonatermesztők is hasznot húzhatnak. Növekedhet a rozs és egyes búzafajták iránti kereslet is.

A rozskenyerek esetében idáig 40 százalék volt az elvárt rozstartalom, mostantól viszont már 60 százalék a minimum követelmény. Ennél kevesebb rozstartalommal kizárólag rozsos kenyér névvel lehet forgalmazni a pékárut, de ebben az esetben is az eddigi 15,1 százalékról 30 százalékra emelték a minimális rozstartalom mértékét.

Nem lesz több házi kenyér a boltok polcain, de több kenyérfajta beltartalma is változik
Nem lesz több házi kenyér a boltok polcain, de több kenyérfajta beltartalma is változik

 

A teljes kiőrlésű kenyereket is másként kell készíteni a jövőben. Mostantól kizárólag azok a termékek nevezhetők így, melyek bizonyítottan minimum 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Talán ez az egyik legnagyobb változás, idáig ugyanis már 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt tartalomtól így lehetett nevezni a termékeket.

A Graham kenyereknek minimum 90 százalékban kell graham lisztet tartalmazniuk, míg a tönkölykenyereknek 60 százalékos lesz a minimum tönkölyliszt-tartalom.

Aki eddig házi kenyeret vásárolt, a jövőben ne keresse a terméket, ez a megnevezés ugyanis eltűnik a boltokból. Helyette fehérkenyér, vagy búzakenyér megnevezéssel kell ellátni a kenyereket. Kézműves kenyérnek pedig már csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek nagyrészt kézi technológiával, adalékok és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek – írja az index.hu.

Végezetül a mostanában divattá vált sótartalom is módosul június 22-től. Eddig egy kenyér sótartalma 1,5-2,8 százalék lehetett, mostantól azonban már csak 1,3-2,35 százalék lehet.

Fontos, hogy míg idáig csak a csomagolt kenyerek esetében kellett feltüntetni a kenyér tápértékét, a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét, mostantól a csomagolatlan termékekre is igaz ez. Az említett értékeknek ugyanis írásos formában elérhetőnek kell lennie mostantól az üzletekben minden egyes termékre, és ha a vásárló kéri, az eladó köteles azt átadni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...